Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.
A magyar fiatalok döntő része alig egy hónapig lenne el megtakarításiból

Igen sokat kellene fejlődni a pénzügyi takarékoskodás terén Magyarországon és ez különösen áll a fiatalabbakra. A K&H Bank friss – október utolsó napján tartandó takarékossági világnapra készített – felmérése szerint a magyar pályakezdők megtakarítási szokásai jóval elmaradnak az optimumtól.

A kutatás rámutat, hogy Magyarországon még mindig jellemző, hogy sokan a „párna alatt tartják a pénzüket”, hatalmas készpénzállomány van forgalomban. Ráadásul a jegybank adatai alapján ez nemhogy csökkenne vagy stagnálna, de komoly tempóban növekszik is. E szerint bőven akadnak, akik nem nagyon néznek a hitelintézetek felé.

A munkaerőpiacra lépő vagy épp készülő fiatalok már járatosabbak a digitális bankolásban, kevésbé tartanak az elektronikus pénzkezeléstől, azonban mindössze 31 százalékuk tesz félre minden hónap elején – derül ki a K&H Pályakezdők Jóléti Indexének idei felméréseiből. Ez meglehetősen alacsony arány, mégis a korábbi időszakokhoz képest jelentős növekedést jelent.

A megkérdezett fiatalok 27 százaléka sehogy sem takarít meg,

viszont azok aránya, akik rendelkeznek bármilyen megtakarítással, 2017 második félévében rekord arányt, 46 százalékot ért el.

A megkérdezett fiatalok megtakarításainak átlaga összesen 629 ezer forintra rúgott. (Ugyanez év elején átlag 767 ezer forint volt, vagyis a megtakarítók számának növekedése nem eredményezte a megtakarítási összegek növekedését.)

Felmérésünkből jól kitűnik: ami a hosszútávon való gondolkodást illeti, továbbra is vegyes a kép.

A 19 és 29 év közötti magyar fiatalok 52 százaléka legfeljebb 1 hónapig tudna kizárólag a megtakarításaira támaszkodni. Ugyanez igaz a GYES/GYED-en lévő fiatalok 56 százalékára is, ami szintén elég szomorú aránynak számít.

Ugyanekkor az aktív keresők csupán 20 százaléka állította, hogy 1 hónapig bírná fenntartani magát a félretett vagyonából. A megkérdezett fiatalok körében 30 százalék azok aránya, akik legalább fél évig megélnének bevétel nélkül, a megtakarításaik segítségével.