Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Kiskamasz coming outjával küzd a Disney az elfogadásért

Kiskamasz coming outjával küzd a Disney az elfogadásért

Terry Minsky a Wall Street Journal munkatársából lett tévés forgatókönyvíró. A Szex és New York számos része mellett ő írta a Disney csatorna több sorozatát is, a népszerű Lizzie McGuire kötődik hozzá, illetve a csatorna új tinisorozata, az Andi Mack című.

Az Andi Mack idén tavasszal debütált a csatornán, most érkezik a második évada, és ebben Minskyék és a Disney csatorna olyat lépnek, amire korábban még nem volt példa:

szerepel majd a sorozatban egy coming outoló, kiskamasz karakter.

Joshua Rush karaktere, Cyrus az ezen a hétvégén induló új évad első epizódjában vallott arról először, hogy úgy érzi, a saját neméhez vonzódik. Ez a coming out meghatározó lesz természetesen az egész második évadban, a Disney pedig azt mondja, nem a botránykeltés a céljuk a dologgal, éppen ellenkezőleg, az a céljuk vele, hogy már a kiskorú nézőikben is a megértést, egymás elfogadásának fontosságát tudatosítsák.

https://www.youtube.com/watch?v=LWpKKeaDzLk

Az Andi Mack jelenleg az egyik legnépszerűbb élőszereplős gyerekműsor az USA-ban, a lányok között ez a legmenőbb sorozat, a 6-14-éves korosztályban pedig ez a legnézettebb sorozat a saját idősávjában. A részeket nagyjából 1,5-2 millióan szokták nézni, a sorozat népszerűségét az is jól jelzi, hogy az első résztől kezdve szép lassan, de folyamatosan nő a nézettsége.

„[Az Andi Mack] egy kiskamasz lányokról szóló történet, akik próbálják kitalálni, hogy kik is ők valójában… És mindenki, akinek köze van a műsorhoz nagyon komolyan veszi azt, hogy minden korosztály számára megfelelően történjen meg a dolog, hogy a befogadásról és az emberek tiszteletéről erős üzenetet adjon át” – írta a Disney az epizódot megelőző, az esetleges hőbörgő hangokat előre lehűtő üzenetében.

Az Egyesült Államokban a legnagyobb, LMBTQ jogvédő szervezetek örültek az Andi Mack váratlan fordulatának, a csatorna több szervezetnek próbavetítést is tartott, hogy megbizonyosodjanak róla, hogy mindent jól ábrázoltak-e, illetve, hogy nem sértő-e bármilyen momentum bárkinek a műsorban.

„Egyre több fiatal válik az LMBTQ közösség tagjává, az Andi Mack azt mutatja be, milyen helyzeteket éltek meg és át az ország LMBTQ fiataljai. A televízió a való világra reflektál, és ma ehhez az is hozzátartozik, hogy vannak LMBTQ fiatalok, akik szeretnének a saját problémáikkal találkozni a kedvenc műsoraikban. A Disney az LMBTQ elfogadás egyik úttörője volt, és nagyon sok olyan fiatal van, akik alig várják már, hogyan alakul Cyrus története” – mondta például az egyik legnagyobb ilyen szervezet, a GLAAD vezetője, Sarah Kate Ellis.

A Disney az utóbbi időszakban nagyon határozottan kezdett el kiállni egymás elfogadása, a sokszínűség, az LMBTQ fiatalok mellett. Ennek egyik első példája volt, hogy a Szépség és a szörnyeteg idei, élőszereplős remake-jében szerepelt egy meleg karakter. A figura miatt a stúdiótól több országban, köztük az oroszoknál és Malajziában is azt követelték, hogy vágja újra a filmet, ne szerepeljen benne a meleg figura. A lenti jelenettel volt egyébként a legtöbb probléma, amiben aztán tényleg nincs semmi sokkoló, érthető, hogy a Disney nem volt hajlandó belemenni mindenféle újravágásokba.

https://www.youtube.com/watch?v=9oPxuAOZpSI

Az idei év nagyon fontos év a Disneynek ilyen szempontból, ugyanis a Szépség és a szörnyeteg meleg karaktere, és az Andi Mackben látható coming out mellett történt még egy nagyon fontos dolog a stúdió életében.

Idén márciusban lement az első olyan tévés animációs epizód is a Csillag kontra Gonosz erők egyik részében, amiben meleg karakterek csókolóztak. Ráadásul nem is egy, hanem egy nagy kupac csókolózó ember között volt látható több csókolózó egynemű pár is. A lenti videóban 1:27-től látható a médiatörténeti jelentőségű rövid jelenet.

https://www.youtube.com/watch?v=9n5ACBivlcg

A stúdió szép lassan adagolja be a melegség elfogadását a műsorkínálatába. Az első leszbikus pár 2014-ben jelent meg a Sok sikert, Charlie! című sorozatban, a Rejtélyek városkája című rajzfilmsorozatban pedig szerepelt egy meleg pár.

A Disney úttörője a témának, de messze nem az egyetlen stúdió, ami foglalkozik vele. A tévés rajzfilm vonalon nagy konkurens Nickelodeon tavaly szerepeltetett először egy meleg párt A lármás család című sorozatában. A Nickelodeonnál egyáltalán nem csináltak ügyet abból, hogy meleg párt szerepeltetnek, a lehető legtermészetesebben jelent meg a ráadásul egy fekete és egy fehér férfiből álló szülőpár.

https://twitter.com/harryetIouis/status/754210330914324480

Nem mindig volt ennyire rózsás a helyzet, mint most. A harmadik nagy rajzfilmes erőmű, a Cartoon Network is próbálkozott meleg karakterek szerepeltetésével, sőt már viszonylag korán, 2014-ben a Clarence című sorozatában.

Viszont itt még egy kis cenzúrába belefutottak a sorozat készítői. Eredetileg a lenti rövid jelenetben a két férfi szájon csókolta volna egymást, sőt az egyiküknél virág is lett volna, hogy tökéletesen egyértelmű legyen a helyzet. Végül a Cartoon Network kérésére változtatták puszira az üdvözlést.

https://youtu.be/M659_ak3K_8

 

Viszonylag kevés nyíltan meleg karakter vagy pár van a kifejezetten gyerekeknek szóló műsorokban. Az a jellemzőbb, hogy egy-egy kétértelmű megjegyzést követően elindulnak a rajongói teóriák egy karakterről, amiket aztán a későbbiekben vagy megerősít vagy cáfol valamelyik készítő.

Ez történt például az Így neveld a sárkányodat 2. című rajzfilmben, amiben Bélhangos (Gobber the Belch) egy rövid kis jelenetben azt mondja, hogy van egy bizonyos ok, ami miatt nem házasodott meg sosem.

https://www.youtube.com/watch?v=-ijlcr7QXRI

Később kiderült, hogy igen, ez az ok az, hogy Bélhangos meleg, de ezeket a karaktereket nem érdemes összemosni a most megjelenő, nyíltan meleg figurákkal, amiknél a készítők nem csinálnak titkot abból, hogy mi a szereplő nemi irányultsága.

Úgy tűnhet, hogy a nyíltan LMBTQ karakterek szerepeltetése az utóbbi néhány év vívmánya, de ez a megállapítás csak abban a formában igaz, hogy az USA-ban, de legalábbis az angolszász és európai kultúrkörben.

Az egyik legismertebb japán rajzfilmben, a 90-es évek elején indult Sailor Moonban több nyíltan meleg karakter is volt. A legismertebb a két tábornok, Kunzite és Zoisite volt, akik az eredeti japán verzióban melegek voltak, viszont amiatt, hogy Zoisite elég feminin vonásokkal rendelkezik, ezért sok országban egész egyszerűen női szinkront kapott a karakter, így Japánon kívül sokan hetero párnak ismerik a figurákat.

Kunzite és Zoisite Fotó: Sailor Moon Wiki

Az egy korosztállyal idősebbeknek készült rajzfilmekben már jó ideje nem kérdés, hogy szerepelnek-e meleg karakterek a műsorokban. Ennek, ahogy nagyon sok másik, mára hétköznapinak tartott tévés ábrázolásnak az egyik úttörője a South Park volt, ebben a sorozatban számos meleg karakter jelent meg. A South Park stílusából fakad, hogy némelyiküket elég otromba módon ábrázolták, de az esélyegyenlőség jegyében voltak olyanok is, akiket pedig nem.

Az biztos, hogy a 6-14 éves korosztály műsoraiba egyre inkább beszivárgó elfogadás-tematika nem áll meg a nemi identitás kérdésénél. Az egészet érdemes eggyel komplexebben nézni, és amikor arról van szó, hogy egy-egy műsor az elfogadásra neveli a gyerekeket, akkor az olyan példákat sem érdemes kihagyni, mint a Sanjay és Craig című mese, amiben egy indiai kisfiú a főszereplő, akinek egy kígyó a legjobb barátja, de ott van a Dr Plüssi című rajzfilm is, amiben pedig egy afroamerikai kislány a főszereplő.

De ahogy a nemi identitás elfogadása esetében a Sailor Moon, úgy ebben a kérdésben is van jóval korábbi példa. A Dóra, a felfedezőben egy latino kislány kalandjait ismerhetjük meg, aki ráadásul spanyolul is szokott beszélni az epizódokban.

Ezeket érdemes felidézni, amikor arról van szó, hogy a gyerek már megint valami értelmetlen, bugyuta rajzfilmet néz, hiszen könnyen lehet, hogy többek között éppen ezeknek a bugyuta rajzfilmeknek köszönhetően lesznek belőlük elfogadó, a másik embert tisztelő felnőttek.

(Források: A.V. Club, Deadline, Life Site, The Guardian, Washington Post, Wiki: List of Animation and graphic art works woth LGBT characters)