Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Naprendszeren kívüli égitest haladt el a Föld mellett

Naprendszeren kívüli égitest haladt el a Föld mellett

Különös égitestet észlelt néhány nappal ezelőtt a hawaii Pan-STARRS 1 teleszkóp, egy olyan, egyelőre azonosítatlan tárgyat, talán aszteroidát, talán üstököst, ami egyáltalán nem úgy viselkedett, mint bármilyen hasonló égitest, amit eddig láttak a Naprendszerben.

„Ez a legextrémebb keringési pálya, amit valaha láttam. Elképesztően gyorsan halad, és olyan utat jár be, ami alapján biztosan kijelenthetjük, hogy ez a tárgy a Naprendszerünkön kívülre tart, és nem fog visszatérni” – mondta a NASA egyik kutatója, Davide Farnocchia a megfigyelt égitestről.

„A mozgását nem lehet megmagyarázni a normális, a Naprendszerünkben található aszteroidák és üstökösök keringési pályájával. Ez a tárgy a Naprendszerünkön kívülről érkezett” – mondta Rob Weryk, a hawaii teleszkóp egyik munkatársa, aki először felfedezte a tárgyat.

Egyelőre, mivel még azt sem tudni, hogy pontosan mi az, nincs rendes neve, ha az ismerőseinek szeretne róla beszélni, akkor A/2017 U1 néven kell rá hivatkozni. Mivel még sosem észleltek ehhez hasonló, a Naprendszeren kívülről érkező tárgyat, ezért a Nemzetközi Csillagászati Uniónak kell döntenie arról, hogy mi legyen a neve.

Az ismeretlen tárgy néhány nappal ezelőtt biztonsággal elhagyta a Földet, nagyjából 24 millió kilométerrel suhant el mellettünk. Ez a Föld-Hold távolság körülbelül hatvanszorosa.

(CNN, NASA)