Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Napra kerültek a Simicska-birodalom cégei, s több látványosan olvadni kezdett

Napra kerültek a Simicska-birodalom cégei, s több látványosan olvadni kezdett

Túlélőmódba kapcsoltak az elmúlt két évben Simicska Lajos cégei (Nemzet Lap és Könyvkiadó Kft, Hír Tv Zrt, Közgép Zrt.) . A 2010-es kormányváltást követően közbeszerzéseken felhizlalt hármas 2015-ben még csaknem 105 milliárd forintos árbevételre tett szert, ami 2016-ra 23,66 milliárd forintra zuhant. Simicska Lajos persze továbbra sem kell félteni, a Napi.hu gondozásban megjelenő A 100 leggazdagabb magyar kiadványa az idén a 11. leggazdagabb honi üzletembernek találta kerek 80 milliárd forintos becsült vagyonával.

Hónapokig tartotta magát az a közvélekedés, hogy a 2015 februári G-nap után csak kibékül Simicska Lajos a Fidesz egykori pártpénztárnoka, majd adóhivatali elnöke és Orbán Viktor miniszterelnök. Ez azonban nem következett be és a különválás egyelőre végleges szakításnak látszik. Simicska Lajos – mint Orbán Viktor egykori iskola-, katona , majd egyetemi szobatársa – a 2002-es elbukott választások után kezdte gőzerővel kiépíteni a Fidesz gazdasági hátterét, illetve médiabirodalmát. Meglepő módon a cégbirodalom 2002-2010 között is szépen fejlődött, az egymást váltó szocilista kormányok ha nem is támogatták, de nem is lehetetlenítették el terjeszkedését.

A Magyar Nemzetet kiadó Nemzet Lap és könyvkiadó Kft. a Hírt Tv Zrt. és a cégbirodalom aranytojást tojó tyúkjának tartott Közgép Zrt, a nyolc MSZP-s évben összesen 196,6 milliárd forint árbevételre tett szert. Különösen az építőipari vállalkozás menetelése figyelemre méltó, amely a 2002-es évi 2 milliárd forintos árbevételt 2010-es kormányváltás idejére 44,8 milliárd forintra tornázta fel – akkor még versenypiacinak mondható körülmények között – derül ki a cégbíróságra benyújtott beszámolókból.

A 2010-es hatalomváltást követően a közbeszerzési piacon is gyengültek a fékek és ellensúlyok, aminek következtében a Közgép – de ugyanúgy a birodalom médiacégei is – látványosan növelték árbevételeiket. A csúcsév 2015 volt, amikor csak a Közgép – konszolidált mérlege szerint – 132,8 milliárd forintos bevételre tett szert. Bár 2015 elején minden megváltozott, Simicska Lajos február elején, a „G-napon” nyíltan szembe fordult a miniszterelnökkel. A hírek szerint kapcsolata már korábban, közvetlenül a 2014-es választások után megváltozott, megromlott a kormányfővel és annak környezetével.

2015 februárja után azonnal defenzívába szorult az üzletember, s elvesztette a TV2-ért folytatott csatát, viszont mára érdekkörébe került az Index Zrt. – egy opciós szerződés révén, amit még 2015-ös szakítás előtt kötött minden bizonnyal a Fidesz megbízásából. Miközben a Simicska cégek – az említett három – árbevétele 2010 és 2014 között közel a háromszorosára nőtt, évi 54,5 milliárd forintról 140 milliárd forintra, a lufi valójában egyetlen év leforgása alatt kipukkadt. A több évre kötött közútépítési közbeszerzések miatt 2015-ben az építőipari cégcsoport még hozta ez előző éves számokat, hiszen a már említett 132,8 milliárd forintos konszolidált forgalmat értek el, ám ez 2016-ban 23,6 milliárd forintra zuhant – bár még ez is hatalmas összeg, annak ellenére, hogy ez töredéke annak a 766,4 milliárd forintnak, amit a három cégbe befolyt 2002 és 2016 között.

A Közgép jelenleg vegetál, az évente korábban megszerzett százmilliárdos közbeszerzések kifújtak, azokat ma már az kormányfőhöz újonnan közelálló cégek, vagyis a WHB, a Magyar Építő vagy épp a ZÁÉV és a Mészáros és Mészáros Kft viszi el. A tendereken még mindig indul a Közgép, piaci ár alatti ajánlatokkal – de nem tud nyerni. A médiacégekből is eltűnt a pénz, míg a Nemzet Kft. nettó árbevétele 2014-ben elérte a 3,1 milliárd forintot, ez a tavalyi cégbírósági adatok szerint már csak 1,03 milliárd forint volt. A Hír Tv Zrt.-nél még látványosabb a zsugorodás: 2016-ban 2,7 milliárd forint volt a cég bevétele, míg két évvel korábban 7,6 milliárdnyi bevételre tettek szert a részben a kormányzati hirdetéseknek köszönhetően.

Előbbi vállalkozások a szebb napokat is látott Simicska-Nyerges birodalom legtöbbet emlegetett társaságai. Számos más vállalkozás is akad még azonban a tarsolyban. Ezek közül a sor élére a cégháló több más társaságban is tulajdonosként megjelenő Neo-Met Vagyonkezelő Kft. kívánkozik. Utóbbi vállalkozás zsugorodott ugyanis a leginkább. 2015-ben még 3,4 milliárd forintos osztalékot kapott innen-onnan, amely után az adózott eredménye is éppen ennyi volt. Ez 2016-ra nagyon megváltozott: az osztalék teljesen elapadt, míg az adózott eredmény 399 millió forintos veszteségbe fordult át. Hasonló folyamatok a Mahir Magyar Hirdető Zrt.-nél is, ám ott azért ennyire nem volt durva a történet. A társaság két éve még 1,3 milliárdos árbevételt hozott össze, ami az elmúlt évre 44,9 millióra esett. Ugyanezen idő alatt az adózott eredmény is eltűnt, hiszen a 196 milliós pluszból -99 millió veszteség lett.

A tavaly elfogadott plakáttörvény mentén mai napig háború zajlik Orbán Viktor és Simicska Lajos között. Ezek alapján azt gondolhatnánk, hogy Simicska-birodalom érintett cégeinek bitang nehéz élete lett. A számok azonban távolról sem mutatnak összeomlást. A hirdetési cégek közül a Mahir Cityposter 157 millió forintos, az Euro Publicity 145 milliós, a Publimont pedig egészen príma, 431 millió forintos profitot produkált. Mindezt úgy, hogy a három vállalat esetében ez kettőnél növekedést jelent. Ami igazán figyelemre méltó, hogy ugyanez az állítás a vállalkozások árbevételéről is elmondható.

Vagyis arról egyelőre nem nagyon lehet beszélni, hogy a hirdetési társaságok a kormányzati nyomásban megroppantak volna.

Már a kormányzattal szembe került Simicska Lajos központi agrárcége, a Mezort Zrt. konszolidált számai miatt sem kell feltétlenül aggódni. (A vállalatot 2004. januárban gründolták a Lajta-Hanság Zrt., a Sárvári Mezőgazdasági Zrt. és a Szombathelyi Tangazdaság Zrt. részvételével.) Az említett tavalyi mérlegbeszámoló szerint a 7,7 milliárdos árbevétel mellett 245 milliós eredményt produkáltak, ez pedig szinte centire megegyezik a 2015. évi produkcióval. A Mezort Zrt.-vel kapcsolatos, ahogy az Átlátszó megírta, hogy idén márciusban az igazgatóságból távozott a régi harcostárs Nyerges Zsolt, bekerült viszont a NAV éléről ismert Vida Ildikó. Igaz utóbbi korábban a felügyelőbizottságban ült.

A többi között televíziós műsorgyártással foglalkozó Hungister, de az A Plakát, illetve a B Reklám is az elmúlt évihez hasonló üzleti produkciókat tudott felmutatni. Arról viszont, hogy a médiacégek üzletmenete és vagyonkezelőként feltüntetett Pro A és Pro B Kft. eredményei között milyen pontos összefüggés is van, nehéz lenne egyértelmű mérleget vonni. Tény azonban, hogy a több ilyen profilú vállalatban közvetett tulajdonosként megjelenő társaságok 2015. évi mérlegében a pénzügyi műveletek bevételei között megjelenik 1,6-1,6 milliárd forint. Hasonlónak az elmúlt évről szóló dokumentumokban már nyoma sincs, így mindkettő veszteséges volt; nagyjából -4 millió forintos adózott “eredményt” hoztak össze.