Ma már kellemetlen a Jobbiknak a radikális ifjú lengyelek barátsága

Ma már kellemetlen a Jobbiknak a radikális ifjú lengyelek barátsága

Nem először, és valószínűleg nem is utoljára vettek részt a lengyel katolikus ifjúsági szervezet, a Młodzież Wszechpolska (Összlengyel Ifjúság) tagjai a Jobbik rendezvényén. A fiatalok október 23-án a Corvin közben keltettek feltűnést, ahol transzparenssel állták végig Vona Gábor pártelnök beszédét. Az Index tudósítójának akkor a helyszínen azt mondták: már tavaly is volt együttműködés a Jobbik és a szervezet között.

Lovagi torna és romantikus erőszak

A Młodzież Wszechpolska honlapján és Facebook-oldalán valóban nem nehéz megtalálni azokat a fotókat, melyeket Budapesten készítettek. A 14 tagú delegáció készített egy képet a repülőtéren is, valamint külön köszöntötték a magyarokat az 1956-os forradalom 61. évfordulóján. Szintén a magyar fővárosban jártak idén március 15-én, az 1848-49-es szabadságharcra emlékezve, de ott voltak tavaly a Jobbik Ifjúsági Tagozatának erdélyi táborában is, melyről lelkendező beszámolót írtak honlapjukra.

„A remek programok mellett lovagolhattunk, lovagi tornán vehettünk részt, előadásokat hallgathattunk, többféle alkoholt megkóstolhattunk és szuveníreket is vásárolhattunk” – írták a fiatalok, akik a beszámoló szerint a Romantikus Erőszak koncertjére is elmentek.

Az archívumot bogarászva az sem titok, hogy az ifjúsági szervezet és a Jobbik kapcsolata egyáltalán nem új. A Jobbik Ifjúsági Tagozata honlapján a társszervezetei között említi a Młodzież Wszechpolskát, akikkel 2013-ban kötöttek együttműködési megállapodást. Igaz, a Jobbik sajtóosztálya erről lapunknak úgy fogalmazott: „tartalma inkább szimbolikus együttműködésről szól, semmint konkrét cselekvésekről”.

Kár, hogy a Jobbik honlapján négy éve még épp ellenkező hírt szerepelt a szövetségkötésről. Mint írták: az „több mint egy szimbolikus aktus, számos gyakorlati, már egyeztetett lépés fogja követni”.

Válaszukban kiemelték azt is, hogy a lengyel szimpatizánsok nem a Jobbik meghívására érkeztek az 1956-os évfordulóra, saját szervezésben jöttek, amiről persze a magyarok is tudtak, hiszen „több tagjukkal is baráti kapcsolatban vannak”. A Młodzież Wszechpolskának ráadásul több tagja is Budapesten tanult, vagy még most is ide jár egyetemre, így a Jobbik rendezvényein kívül is gyakran látogatnak Magyarországra.

Bár az októberi látogatás nem számított hivatalos látogatásnak, néhány lengyel fiatalt Farkas Gergely jobbikos képviselő azért vasárnap körbevezetett a Parlament épületében, és „máskor is szívesen rendeznek nekik turisztikai programokat, ha erre esetleg igényük van” – írta a sajtóosztály, akik szerint abban sincs semmi különleges, hogy jobbikos politikusok gyakran részt vesznek baráti lengyel szervezetek rendezvényein, sőt fel is szólalnak azokon.

Kellemetlen a barátság

Az nem meglepő, hogy a Jobbik – ha szolidan is, de – igyekszik elhatárolódni a lengyel látogatóktól. A Młodzież Wszechpolska már egyáltalán nem illik bele Vona Gábor törekvéseibe, aki egy ideje igyekszik minél jobban középre pozicionálni pártját. A katolikus ifjúsági szervezet az elmúlt években leginkább azzal került be a hírekbe, hogy tojással és kövekkel dobált meg több lengyelországi melegfelvonulást, és szorosan együttműködik a PiS-től jobbra lévő pártokkal, mozgalmakkal, például a Ruch Narodowyval (Nemzeti Mozgalom). A 2012-ben alakult szélsőjobboldali párt vezetője és egyetlen parlamenti képviselője, Robert Winnicki a mai napig az MW tiszteletbeli elnöke.

A Ruch Narodowy Wikipedia-oldalán külön megemlíti, hogy kongresszusukon Gyöngyösi Márton, a külügyi bizottság jobbikos alelnöke is részt vett, sőt még arról is szó volt, hogy közös listát indítanak az európai parlamenti választásokon.

A keményen euroszkeptikus Winnicki egy Twitter-bejegyzésében Vona Gábort Orbán Viktor legkomolyabb kihívójának nevezte, és azt írta, hogy a Jobbik tulajdonképpen „pártja magyar megfelelője”.

https://twitter.com/RobertWinnicki/status/876837105229602818

Az Összlengyel Ifjúság egyébként az ultrakonzervatív Lengyel Családok Ligájához is közel áll, de utóbbiakat is kellemetlen helyzetbe hozta, amikor 2015-ben náci karlendítés közben fényképezték le több tagját is, a fotókat pedig lehozta egy lengyel lap. Az érintett fiatalokat később kizárták a szervezetből. Az 1922-ben alakult és 1989-ben újralapított ifjúsági szervezet honlapján közzétett ideológiája sem kevésbé konzervatív: a lengyel nemzetet és Istent, valamint a családot helyezik mindenek felé.

“Nem akarunk Hollandiához hasonlítani, ahol ingyen van a drog és legális a melegházasság. Az Európai Uniós csatlakozás óta többször is megpróbálták elpusztítani katolikus értékeinket” – nyilatkozta 2006-ban Konrad Bonisławski elnök.

A szervezetet homofóbnak tartja az Amnesty International, a Human Rights Watch és az ENSZ is.

Az Összlengyel Ifjúság hitvallásában azt írja: „a fiatal generáció erkölcsi és nemzeti megújulását tűzték ki célul, és háborút hirdetnek a liberalizmus, a tolerancia és relativizmus ellen. Úgy fogalmaztak:

„Ki akarjuk űzni a hamisságot és a mocskot a nemzetből.”

Az már más kérdés, hogy mindebbe hogyan illik bele a melegfelvonulások megdobálása és az abortusztörvény enyhítéséért kampányolók elleni abúzus.

 

Egy elmaradt interjú

Egyebek mellett az Összlengyel Ifjúsággal kötött együttműködési megállapodás részleteiről is kérdeztük volna Vona Gábort abban az interjúban, amelyet végül az utolsó pillanatban mondott le a párt. De kiváncsiak lettünk volna a Jobbik elnökének véleményére azzal kapcsolatban is, hogy a magyar szélsőjobb – amelyhez Toroczkai László, a Jobbik alelnöke a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalmon és a Betyárseregen keresztül kötődik – az Iszlám Állam oktatófilmjét használja. Vona Gábor egyébként nem csak a Zoom.hu-nak adott interjút mondta le az elmúlt hetekben, hanem Szél Bernadettel, az LMP miniszterelnök-jelöltjével tervezett vitát is. Mindez annak fényében különösen furcsa, hogy a Jobbik és annak elnöke a Fidesz és Orbán Viktor első számú kihívójaként határozza meg magát. (Sz.R.)