Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Fontos tisztséget kapott Washingtonban a volt magyar nagykövet

Fontos tisztséget kapott Washingtonban a volt magyar nagykövet

Komoly pozíciót kapott az Egyesült Államokban az idén tavasszal visszahívott washingtoni magyar nagykövet. Szemerkényi Réka a befolyásos washingtoni think-thank, a CEPA (Európai Politikai Elemzések Központja) ügyvezető alelnöke lett – jelentette be honlapján a szervezet.

A CEPA komoly befolyással bír az amerikai politikában, korábban az Index írta meg, hogy az intézet volt elnöke, Wess Mitchell az európai és eurázsiai ügyekért felelős államtitkárság vezetője lett Donald Trump kormányában, azaz a magyar ügyekért is ő a felelős.

A CEPA a közép-európai régió, azon belül is főleg a Visegrádi Országok biztonságpolitikájával foglalkozik, Washington mellett Varsóban is van irodájuk. Egyik fő területe az orosz propaganda és dezinformáció, illetve az ellene való küzdelem. A szervezet szeptemberi fórumán az előadók között szerepelt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is.

Ennek a szervezetnek lett most az ügyvezető alelnöke Szemerkényi Réka, aki washingtoni irodában fog dolgozni, kinevezése azonnali hatályú.

„Nagyon örülök, hogy Réka csatlakozik a csapatunkhoz. Réka megtestesíti a CEPA küldetését és vízióját, mint Közép-Európa egyik vezető atlantista hangja” – írta a közleményben Peter B. Doran, a CEPA elnöke.

Szemerkényi Rékát idén áprilisban váltotta le a nagyköveti posztról Szijjártó Péter, utódja Szabó László lett, aki nemrég adta át megbízólevelét Donald Trump elnöknek. Szemerkényi távozásának okai máig nem tisztázottak, volt, sajtóhírek szerint a kormány azt nehezményezte, nem használta ki eléggé a diplomáciai csatornákat, hogy az amerikai külügyminisztériumot “kellőképpen tájékoztassa” a lex CEU-ról.