Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Feleslegesen zárták ki a nyilvánosságot egy pécsi árverésről

Feleslegesen zárták ki a nyilvánosságot egy pécsi árverésről

Szerda délelőtt tartották a pécsi városházán a Bőrklinika ingatlanának árverését, amit csaknem egymilliárd forintért akar értékesíteni a 7,5 milliárdos hiányt nyögő önkormányzat. A városháza mindent elkövetett, hogy kizárja a nyilvánosságot az eseményről, de így sem sikerült túladni az ingatlanon, eredménytelen lett az árverés. Az ellenzéki képviselőket és a Zoom.hu újságíróját sem engedték be az árverésre, holott korábban Páva Zsolt polgármester hangsúlyozta, az ingatlant transzparens árverési eljárás keretében értékesítik majd.

A portán már az árverési felhívás kinyomtatott szövege várta a sajtó munkatársait. Erre hivatkozva tagadták meg a részvételünket az árverésen. Arra hivatkoztak, hogy csak az vehet részt rajta, aki letétbe helyezett 100 millió forintot. Korábban a polgármester úgy nyilatkozott, hogy nyilvános lesz az árverés.

“Ha valaki minden elemére kíváncsi, javaslom, legyen itt október 25-én.”

mondta a polgármester a közgyűlésen. Megfogadtuk a tanácsot, és el is mentünk a nyílt árverésre, ahová végül a polgármester ígérete ellenére sem engedtek be minket.

Ugyanígy járt Keresztes László Lóránt LMP-s képviselő is, aki portálunknak elmondta, a terem előtti padra kényszerült, mert ő sem mehetett be. Hozzátette, az eljárás végül érvénytelen lett, mert senki sem jelent meg a helyszínen és nem adott ajánlatot, így teljesen felesleges volt a nagy titkolózás. Keresztes úgy tudja, legközelebb majd hat hónap múlva lehet ismét kalapács alá dobni az ingatlant.

Mutyigyanú

Az, hogy a nyilvánosságot kizárták, csak erősítette az ellenzék által hangoztatott mutyigyanút, amivel már a szeptember végi közgyűlésen is támadták a városvezetést és Fidesz-közeli befektetőket-személyeket emlegettek. Akkor Páva a grémium előtt elmondta, illetve az előterjesztésben is szerepel, hogy konkrét befektető van az épületegyüttesre és amennyiben elkel az épület, akkor készek az építési szabályzatot is módosítani. Úgy látszik a befektető visszalépett.

Jelenleg Különleges intézményi terület – Oktatási – Egészségügyi funkcióval besorolás alatt van az ingatlan, ami igencsak korlátozza a befektetők számát, de a PÉSZ megváltoztatásával egy nagyon értékes terület lesz. Az ingatlant fel is értékelték, az új ingatlanforgalmi szakvélemény alapján nettó 992,8 millió forint, de a probléma az, hogy mindez még a mostani besorolás alapján készült, nem pedig egy a jövőben megváltoztatott funkcióval.

Fogarasi Gábor jobbikos képviselő korábbi nyilatkozata szerint az építési szabályzat későbbi módosításával az önkormányzat egy magánvállalkozónak fog kedvezni, akiről már tudni is vélte, hogy „Fidesz-közeli személy lesz”. Ugyanígy érveltek a szocialisták is, Gulyás Emil szerint felmerül a gyanú, hogy a gyámság alatt vergődő pécsi városvezetés végső kétségbeesésében is a fideszes haveroknak akar segíteni.