Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.
Szili Katalin szerint káosz lenne a Jobbik és a baloldal összefogása

“Be kell látni, hogy annak az Európának, amelyikről azt gondoljuk, hogy a következő ötven-száz évben működőképes lehet, inkább a nemzetek Európájára kell épülnie”

– jelentette ki a Magyar Időknek adott interjújában Szili Katalin.

A határon túli autonómiaügyekben közreműködő miniszterelnöki megbízott a lap keddi számában arról is beszélt, hogy a baloldal és a Jobbik összefogása káoszba taszítaná az országot, az MSZP egykori alelnöke szerint az emberek Európa-szerte biztonságot és kiszámíthatóságot akarnak, így a magyar választók is oda fogják behúzni az ikszüket, ahol ezeket megkapják.

“Bármerre járok a határon túli közösségekben, ez a téma mindig előkerül. Érzik, hogy egy korszak végéhez és egy új korszak kezdetéhez értünk. Annak a neoliberális világnak, ami a XX. század nagy részét jellemezte, gyakorlatilag vége, a kozmopolita világlátás, amit korábban internacionalizmusnak hívtunk, megszűnőben van. Kiderült, hogy a globális szemlélet önmagában csak az emberek kiszolgáltatottságát, kitettségét növelte, ezért mára a biztonság kérdése vált a legfontosabbá, legyen szó az emberek személyes biztonságérzetéről vagy a jog- és közbiztonságról”

– fogalmazott.

Arról, hogy mit szól ahhoz, hogy a balliberális értelmiség is a baloldal és a Jobbik összefogását sürgeti, a Szili Katalin azt mondta: nagyon furcsa, hogy azok kiáltanak most összefogásért, akik korábban a legdurvább kritikával illettek bárkit, aki egy szélsőséges párttal esetleg együtt szavazott a parlamentben vagy aláírt bizonyos kezdeményezéseket. Az ember azt várná, hogy nem érdekek, hanem értékek határozzák meg valakinek az álláspontját a szélsőségektől való elhatárolódással kapcsolatban.

 

“Akik csupán matematikai megoldásokkal mázolnak, azok elfelejtik, hogy a választóknak szívük is van.

Végül pedig azért is veszélyes mindez, mert egy országot nem lehet a káoszba taszítani. Arról ugyanis nem beszélnek a baloldal és a Jobbik összefogását sürgetők, hogy mi lesz a választást követő napon.”

– mondta Szili Katalin a Magyar Időknek.