Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Növekszik a Marton László mellett kiállók tábora is

Növekszik a Marton László mellett kiállók tábora is

Miközben egyre több színésznő vádolja szexuális zaklatással Marton Lászlót, előkerültek a rendezőt védő hangok is, kedden Radnóti Zsuzsa, Kornis Mihály, Oroszlán Szonja és Stohl András is megvédte Martont.

Radnóti a színház.org-nak juttatott el egy közleményt, amelyben arra kéri az embereket, vegyék figyelembe Marton értékeit is.

„Most, amikor mindenki eddigi életének kizárólag negatív eseményeiről értesülhet, úgy, hogy ezáltal akarva-akaratlan egy egész élet, egy egész életmű nullázódhat le, úgy érzem – mélyen tiszteletben tartva minden megszólaló fájdalmas, negatív és traumatikus emlékeit, és velük együtt érezve –,

 

szólnom kellett az általam ismert és tapasztalt személyes életút másik aspektusáról, az értékteremtő oldalról is”

– írta a neves dramaturg.

Kornis Mihály válaszában támogatásáról biztosította Radnótit, és szintén kiállt Marton mellett.

“Radnóti Zsuzsa minden szava igaz, egyetértek vele. Függetlenül minden egyébtől az Örökkévaló előtt mondom, nekem Marton egy életen át, a kádárista űrben fuldoklásom idején is munkát adott, támogatott, bújtatott, Neki köszönhetem, hogy nyugdíjam van.

Jó igazgató volt szerintem, a jó színészek mind szerették, és máig azért lehetett főrendező, mert legendásan jól segít a főpróbahéten, az utolsó pillanatokban, amikor az előadások rosszul állnak.

Ha Ő valami rosszat tett – nem tudom, lehet, az más kérdés – ez sem tiporhatja a sárba egy 75 éves nagy színházi ember életének minden eredményét. Bennem Marton László ifjúkorától embermentőként s ennyiben makulátlan férfiként él, amíg élek.”

– áll a rendező szintén a színház.org által leközölt válaszában.

Stohl András

Stohl András az interneten hallgatható Class FM Morning Show című műsorának kedd reggeli adásában már kicsit nyersebben fogalmazott. A színész szerint őt magát is feljelenthették volna zaklatásért, annyiszor került hasonló helyzetbe.

“Nem kell beülni az autóba, nyilván nem véletlenek azok a szituációk, amik kialakulnak. Itt nem történt erőszak.”

– ítélkezett Stohl, aki nem értette, Sárosdi Lillának miért kellett húsz év, hogy beszéljen a történtekről.

https://zoom.hu/2017/10/24/stohl-martonrol-kozkedvelt-mindenki-altal-tisztelt-erdemes-muvesz-egy-uriember

Nem sokkal később Oroszlán Szonja – állítása szerint – először nyilvánított véleményt a Facebookon, első megnyilatkozásában Marton László mellett állt ki.

A színésznő szerint vele soha nem erőszakoskodott a rendező, mert soha nem került ilyen helyzetbe. Szerinte egyszerű a helyzet, ha egy férfi tiszteletlenül bánik egy nővel, akkor ott kell hagyni. A színésznő többször dolgozott már Marton Lászlóval, de soha nem érezte rosszul magát a társaságában.

“Igenis tehetünk róla, ha egy férfi félreért minket.”

– zárta posztját.

Korábban már Mészáros Márta is elmondta a véleményét az ügyről, a rendező az ATV Egyenes beszéd című műsorában a következőket mondta:

“Művészek között mindig van ilyen. (…) Ez nem természetes, hozzátartozik valami furcsa életformához és a világhoz.”

 

Szintén az Egyenes beszédben nyilatkozott meg Marton Lászlóval kapcsolatban Verebes István is. A rendező elítélte a szexuális erőszakot, de véleménye szerint az egész színházi szakmának rossz lesz, hogy meg is nevezték a vélt zaklatót.

Azt, hogy ezek a vélemények nem egyediek, jelzi Asia Argento esete is. A vádak szerint Harvey Weinstein a színésznőt is zaklatta, az olasz közvélemény azonban ellene fordult, annyira, hogy úgy döntött, elköltözik hazájából.

Szintén a Weinstein-botrány kirobbanásakor, az Üvegtigris producere, Kovács Gábor hasonló retorika mentén állt ki az amerikai producer mellett, mint amit Kornis Mihály is alkalmazott Marton ügyében, miszerint a művészi munka és az évtizedeken átívelő sikeres karrier felülírhatja azt, hogy emberként hogyan viselkedik valaki.

https://zoom.hu/2017/10/18/az-uvegtigris-producere-szerint-belefer-hogy-harvey-weinstein-noket-zaklatott

„Az alkotói zsenialitás és extremitás is magában foglalhat szokatlan megnyilvánulásokat, aminek nyilván kell, hogy legyen határa mindkét oldalról” – írta Kovács Gábor Weinsteinről.