Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Egyre nagyobb az esélye, hogy kormányra kerül a szélsőjobb Ausztriában

Egyre nagyobb az esélye, hogy kormányra kerül a szélsőjobb Ausztriában

A szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpártot (FPÖ) kérte fel koalíciós tárgyalásokra Sebastian Kurz, az osztrák választásokon győztes Osztrák Néppárt (ÖVP) vezetője – írta a BBC. A 31 éves leendő osztrák kancellár pártja ugyan a legtöbb szavazatot szerezte meg az egy héttel ezelőtti választáson, de a többséget nem sikerült megszereznie.

Elemzők már korábban valószínűsítették, hogy korábbi nagykoalícióból kilépett Kurz a szélsőjobboldallal fog szövetkezni, ráadásul a Néppárt az FPÖ programjából is számos elemet átvett a kampányban.

Kurz már a kampányban sokszor utalt rá, hogy szigorítaná a migrációs politikát. Külügyminiszterként szerette a saját érdemének beállítani a balkáni útvonal lezárását, és nyilatkozataiban

többször is kiállt a magyar határkerítés mellett.

Egy május elején megjelent interjúban egyenesen azt állította, hogy Orbán Viktor vezető szerepet tölt be az uniós külső határok védelmének ügyében.

A bevándorló- és muszlimellenes Szabadságpárt jelenlegi vezetője, Heinz-Christian Strache többször is beszélt arról, hogy betiltaná az iszlamizációt, és kampányfilmjeikben is egy olyan család szerepel, akinek nappaliját ellepik idegenek. Ennek ellenére, ha a szélsőjobb valóban kormányra kerül, nem várható akkora felháborodás, mint az 1999-ben történt, amikor az FPÖ Jörg Haider vezetésével szövetkezett az akkori kormánypárttal.