Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Itt a nagy trükk a kormánytól: csak a választások után ugrik meg az államadósság

Itt a nagy trükk a kormánytól: csak a választások után ugrik meg az államadósság

Elbukta a kormány az Eurostattal a vitát, vagyis az MNB-s alapítványokat, az Eximbankot, és a garanciaalapokat is állami intézményként kell majd számon tartani. Ennek a jelentőségét az adja, hogy meg fog ugrani az államadósság mintegy 2 százalékkal – írja a G7.

A nagy probléma a kormány számára az egész ügyben, hogy eddig azt kommunikálták, hogy csökkent az államadósság, Orbán Viktor sokáig meggyőződéssel beszélt az államadósság elleni háborúról, szinte minden költségvetési döntést ennek rendelt alá. Viszont a kormány számára van egy komoly nyereség is az ügyben: csak a választások után fogják átvezetni az Eximbank tartozásait. A cikk szerint a garanciaalapok esetében már kapituláltunk: a szeptember végén elküldött magyar EDP-jelentés már tartalmazta is az átsorolást. Meg is emelkedett a 2015-ös deficit 169 milliárd forinttal csak emiatt. Ha az Eximbankot átvezetik, akkor meg fog jelenni az államadósságban egymilliárd dollár és 400 millió euró értékű kötvényadósság is.

Aki időt nyer…

A magyar államnak minden évben kétszer el kell küldenie egy jelentést az európai statisztikusoknak, amiben részletesen beszámol az államháztartás és az adósság alakulásáról. Ez az un. EDP-jelentés, amit évente kétszer kell leadni, szeptemberben és májusban. Ezután három hete van az Eurostatnak, hogy jelezzék, ha valami nincs rendben. Az idén szeptemberben leadottnál most járt le a 3 hét, és nem jelezték, hogy gond lenne abból, hogy az Eximbank nincs benne.

A következő leadás 2018 márciusában lesz, tehát a választások után jelezheti majd csak az Eurostat, ha az Eximbank adatai nincsenek benne. A G7 úgy tudja, hogy a kormány már elfogadta az Eurostat érveit és át fogják majd vezetni az Eximbankot, csak jelenleg még időhúzásra játszanak, mert így már csak a választások után lesznek hivatalosak az államadósság valós számai.