Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Gourmet center lesz az Alexandrából

Gourmet center lesz az Alexandrából

Alaposan kibővülne a Károly körúti Alexandra üzlet profilja, igazi gasztronómiai központot hozna létre benne a tulajdonos, Varga Zoltán. A Central Magyarország tulajdonos-vezérigazgatója a Kreatív című lapnak adott interjút.

Varga Zoltán több tulajdonában lévő vállalkozásról is beszélt. A Société nevű kreatív és kulturális központról a tulajdonos elmondta, a fotó- és videóstúdióként, rendezvényhelyszínként és étteremként is működő házban a szabad alkotás terét kívánták megalkotni, ahol jól érzi magát a művész, a dizájner, a kontentkészítő vagy a youtuber is.

 

„Ez egy hosszú távú befektetés, de minden, ami keletkezik benne, a modern művészeti kiállításoknak és divatbemutatóknak a tartalmi része a miénk, és amikor ezeket be akarjuk mutatni a médiában, a Centralnak privilegizált helyzete lesz.”

A házat a gasztronómiával kapcsolatos események, illetve a rendezvények tartanák el. A tulajdonos szerint a női mellett a gasztro-tartalmakat kell hangsúlyossá tenni, ennek jegyében építenék át a Károly körúti Alexandra könyváruházat. A szintén Varga Zoltán tulajdonában lévő több ezer négyzetméteres épületben lesz gasztrokönyvesbolt, kávéház, fűszerbolt, borbolt és árusítanak organikus termékeket is.

„Rengeteg hasonló példa van a világban, az Eataly, a Covent Garden; mi is szeretnénk összegyűjteni mindent a házban, ami az olvasóinknak, fogyasztóinknak érdekes. Egy gourmet centert szeretnénk létrehozni, de a névadás még előttünk áll.”

A tervek szerint az épületben kialakítanának egy Nosalty főzőiskolát is, sőt, ugyanezt megvalósítanák Lengyelországban is, ahol még új szereplő a hazánkban több mint egymillió követővel rendelkező főzős oldal.Varga elmondta, nagy lehetőséget látnak a Nosalty lengyel piacra való belépésben, hisz Lengyelországban épp most zajlik a gasztroforradalom.

A Nosalty.hu oldalt akkor vette meg a Central, amikor az RTL Klubbal közös terveit nem hagyta jóvá a Gazdasági Versenyhivatal. A vállalat stratégiát váltott és női tartalmak felé fordult, így jött képbe a főzős oldal. Bár az RTL Klubbal való tranzakció lezárult, vitatják a GVH döntését és keresik a jogorvoslatot.

 

“Az RTL-nek nagyon kicsi volt a digitális jelenléte, a miénk viszonylag nagy, de ez a kettő együtt sem adja ki, hogy közösen torzítottuk volna a hazai digitális piacot. Tiszteletben tartjuk a döntést, de más a szakmai véleményünk.”

Varga beszélt a könyvpiac mai helyzetéről is, a Central-tulajdonos szerint igenis sikeressé lehet válni az üzletágban.

„Nagyon sok kiadó nívós, jó könyveket hoz be, ezt az üzletet lehet nyereségesen, tisztességes megtérüléssel csinálni. Egyébként jó hír az Alexandra bedőlését követően, hogy nem érzékelünk megingást, jól alakul a piac. Ez a családok elkölthető jövedelmétől is nagymértékben függ.

 

Nem felejtették el az emberek az olvasást, és amint több pénzük van, költenek könyvre, kultúrára.

A Líra és a Móra átvesznek az Alexandrától közel 30 üzletet, de azt látni kell, hogy a magyar piac nemzetközi összehasonlításban még mindig egy értékesítési pontokkal sűrűn ellátott piac. Ausztriában sokkal kevesebb könyvesbolt van, miközben jövedelemmel sokkal jobban állnak.”