Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

A szlovák milliárdos lehet Csehország új erős embere

A szlovák milliárdos lehet Csehország új erős embere

A jobbközép ANO mozgalom győzelmére lehet számítani a pénteken és szombaton rendezendő képviselőházi választásokon Csehországban. A prágai sajtó szerint azonban a kulcskérdés az, milyen lesz az ANO győzelmének mértéke, melyik lesz a második erő, illetve mely párt lesz hajlandó kormánykoalícióra lépni a mozgalommal és kormányfőnek elfogadni Andrej Babist.

Az utóbbi három év minden felmérése az Andrej Babis szlovák számazású milliárdos által vezetett ANO (IGEN – eredeti teljes neve: Akce nespokojenych obcanu – Elégedetlen Polgárok Akciója) mozgalmat hozta ki a választás győztesének. A második helyen többnyire a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD), míg a harmadikon Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja (KSCM) végzett. Biztos képviselőházi mandátumokra négy tömörülés számíthat: az ANO, a legutóbbi győztes CSSD, az állampárti múlttal rendelkező KSCM és a a korábban többször is kormányzó Polgári Demokratikus Párt (ODS).

Felmérések azt mutatják, hogy ha mindhárom eddigi koalíciós párt bejutna a parlamentbe, akkor valószínűleg meglenne az újabb kormányalakításhoz szükséges többsége, de most már az ANO vezetésével. Kérdéses, van-e erre igény, illetve meg tudnak-e egyezni a pártok. A szociáldemokraták és a kereszténydemokraták ugyanis azt hangoztatják, számukra Babis mint kormányfő elfogadhatatlan. Felmérések szerint a nyolcmillió választásra jogosult szavazó mintegy 60-65 százaléka járul az urnákhoz. A választási helyiségek pénteken délután kettőtől este tízig, szombaton pedig reggel nyolctól, délután kettőig lesznek nyitva. A voksolás első eredményeit szombat estére ígéri a Cseh Statisztikai Hivatal.