Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

A Belváros szemet huny a Váci utca leglehúzósabb helye felett

A Belváros szemet huny a Váci utca leglehúzósabb helye felett

Fél év sem telt el azóta, hogy a rendőrök ugyanabban a Váci utcai szórakozóhelyen razziáztak, amelyikre csütörtökön éjjel megint lecsaptak a nyomozók. Az apropó ugyanaz volt: horribilis összegekért felszolgált felesek, bekábított és kifosztott vendégek.

A Váci utca 11/a szám alatt található Central Cellar Pubot idén június 10-én többek között azért rohanták re a rendőrök, mert egy koreai férfinak 623 ezer forintos számlát állított ki a pincér.

Mivel a turistánál nem volt ennyi pénz, az étterem dolgozói elkérték a férfi útlevelét, bankkártyáját és egy pénzautomatához kísérték azért, hogy a fogyasztás összegét kifizesse.

Merthogy a helynek saját bankautomatája is van a pincehelyiségen belül.

Ez az akkori hivatalos rendőrségi közleményből nem derült ki, abból a videóból viszont igen, amelyet egy holland tévétársaság műsora, a Csalók külföldön készített a Central Pubról még 2014 márciusában. A rejtett kamerás stábtagok egy „szülinapos” lánynak köszönhetően jutottak el a helyre, aki előtt az utcán szólította meg őket. A lány rendelt is helyettük: energiaitalt, sört, pálinkát, szénsavas vizet, mindenből hármat. A mintegy 20 perces italozás után ki is érkezett a számla 67 ezer forintról. A holland férfi felháborodik, elmondja, hogy nincs is nála ennyi pénz. Ez azonban nem probléma, mert a helynek saját bankautomatája is van a pincehelyiségen belül. Először csak 40 ezer forintot akar fizetni a holland turista, majd miután a lány és a pincérnő elkezd kiabálni és a rendőrséggel fenyegetőzni, a férfi ezért még 20 ezer forintot ad.

 

 

A helyet sokáig üzemeltető cég, Central-Cellar Bt. ellen már 2015 szeptemberében fizetésképtelenségi eljárás indult és megkezdődött a felszámolása, 2017. június 9-én – két nappal a razzia előtt – pedig törölték a cégjegyzékből. 2009-től gyakorlatilag minden évben tartoztak az APEH-nak és az Artisjusnak is, utolsó mérlegüket 2012-ben adták be, akkor 17,2 millió bevételük volt, végül 4,5 millió veszteséggel zártak. Papíron. Azt, hogy jelenleg ki üzemelteti a helyet, nem tudni.

A júniusi razzia után a BRFK azt közölte, hogy a csoport másfél év alatt legalább 19 turistát károsított meg és így legalább 3 millió forint plusz bevételre tettek szert. Akkor a tulajdonost és a 12 alkalmazottat állítottak elő a rendőrök, akiket csalás bűntett és más bűncselekmények miatt hallgattak ki gyanúsítottként. Végül négy férfit vettek őrizetbe és kezdeményezték előzetes letartóztatásukat. Ennek ellenére a hely ugyanazokkal a módszerekkel működött tovább. Bezárásáról ugyanis nem a rendőrség dönt.

Ma telefonon kerestük az V. kerületi önkormányzat sajtóosztályát. Szécsi Viktória, sajtóreferens közölte, hogy péntek délután van és kérte, hogy e-mailen küldjük el kérdéseinket.

Többek között arra voltunk kíváncsiak, hogyan lehetséges, hogy

  • a többszöri razzia ellenére a szórakozóhely zavartalanul működhetett Budapest leghíresebb, turistáktól hemzsegő bevásárló utcájában?
  • Mi lesz a sorsa a szórakozóhelynek?
  • Érkezett-e korábban az önkormányzathoz a szórakozóhellyel kapcsolatban panasz, s ha igen, milyen jellegű?

Amint válaszolnak kérdéseinkre, közölni fogjuk.