Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Ma 15 milliárdnyi közbeszerzést vitt el egy Mészáros Lőrinchez köthető konzorcium

Ma 15 milliárdnyi közbeszerzést vitt el egy Mészáros Lőrinchez köthető konzorcium

Újabb közbeszerzést nyert el Orbán Viktor bizalmasának. Mészáros Lőrincnek cég, a Mészáros és Mészáros Kft. Az uniós közbeszerzési értesítőben jelent meg, hogy a Nemzeti Fejlesztési Programiroda az ország több pontján eredményt hirdetett szennyvíztisztító telep és csatornahálózat fejlesztési munkák esetében. A dokumentumok szerint a munkákat persze uniós forrásokból fedeznek. A közlemény szerint a Dunaújváros, Kulcs, Rácalmás, Pusztaszabolcs, Almásfüzitő, Dunaalmás, valamint Neszmély településeken esedékes munkákat a Mészáros és Mészáros Kft. és az EuroAszfalt Építő és Szolgáltató Kft. alkotta a M-E 2020 Konzorcium nyerte el. A rájuk vonatkozó szerződésrész értékét eredetileg 4,4 milliárd forintra becsülték,

ám végül a konzorcium 5,8 milliárdos ajánlattal lett befutó.

A dokumentum részletezi a kiépítendő hálózatok nagyságát. A szennyvízcsatornák esetében a Almásfüzitő, Dunaalmás, valamint Neszmély településeken a 376 családi házat kell a hálózatra telepíteni. Ezen felül 5410 méter gravitációs gerincvezetéket kell építeni. Ugyanez Dunaújváros, Kulcs, valamint Rácalmás esetében 1970 családi házat jelent, míg a gerincvezeték hossza ebben az esetben megközelíti a 18,5 kilométert.

Ezzel azonban nem ért véget a mai szerencséje a Mészáros és Mészárosnak. Több másik, hasonló célú beruházás esetében is fellelhető a konzorcium neve. Így Dunavarsányban és Egerben is fejlesztik a szennyvíz- és csatornahálózatot. Előbbi esetben nettó 3,9 milliárd forintra, míg utóbbi városban 4,9 milliárd forintra szerződtek. Dunavarsányban 2,8, míg a havasi megyeszékhelyen 3,1 milliárd volt az eredetileg becsült ár. A három csoportba sorolható fejlesztés értéke így megközelíti a nettó 15 milliárd forintot.

A projektek azért is lehetnek figyelemre méltóak, mert a Direkt36 még tavasszal számolt be arról, hogy fellelt több olyan projektet is, ahol csatornázási munkákat végeztek a kormányhoz egykor és most közel álló vállalkozások. Jelesül a Közgép és Mészáros Lőrinc cége. Ezek pedig több esetben is attól a Dolomit Kft.-től rendeltek építési anyagokat, amely vállalkozás az Orbán családhoz köthető.