Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.
Jön az öntözésfejlesztési stratégia

A jelenlegi kormánynak annyi stratégiája van, hogy azzal több Dunát is meg lehetne rekeszteni, és most egy újabbat raknak mellé. Ezzel azonban egy több évtizedes elmaradást pótolnának. A Magyar Közlöny friss számában közzétett kormányhatározat szerint ugyanis öntözésfejlesztési stratégia készül.

A közlönyből kiderül, hogy erre a célra az idei központi költségvetésből két részletben összesen 250 millió forintot szánnak. A közlönyben ismertetettek szerint tárcák sora dolgozik majd az ügyön. A földművelésügyi miniszternek ugyanis a Miniszterelnökséget vezető miniszterrel együttműködve év végéig el kell készítenie a honi öntözési katasztert a talajvédelmi, környezetvédelmi, természetvédelmi korlátok, a növénytermesztési feltételek, az öntözésfejlesztési igény, valamint az öntözésre alkalmas területek figyelembevételével.

Ezek mellett a belügyminiszternek is komoly feladatokat szánnak, hiszen meg kell vizsgálnia az öntözési célú víztározási lehetőségeket, de például a belvízrendszerek üzemeltetését is és többi között a tározásra szolgáló lehetséges területeket meg kell jelölnie.

Ezt követően jövő év április végéig szintén a belügyminiszternek – a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara bevonásával – a földművelésügyi miniszterrel, a Miniszterelnökséget vezető miniszterrel és a nemzetgazdasági miniszterrel karöltve a kormány elé kell terjesztenie magát az „öntözésfejlesztési stratégiát”.