Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

A 18 milliárd dollár is a Soros-terv része, csak nem úgy, ahogy Orbán gondolja

A 18 milliárd dollár is a Soros-terv része, csak nem úgy, ahogy Orbán gondolja

„Biztosan végrendeletnek szánta, hiszen a halálra készül. Így akar újabb támadást indítani a demokratikus kormányok ellen. Csak a Soros-terv végrehajtását készíti elő” – a közösségi médiában hamar elkezdtek terjedni a különféle elméletek, miután a The Wall Street Journal megírta: Soros György több mint 18 milliárd dollárt (4716 milliárd forintot) utalt át saját vagyonából az általa létrehozott Open Society Foundationnak (Nyílt Társadalom Alapítványok).

Csakhogy a kedden megjelent hírrel kapcsolatban eddig mindössze két dolog biztos: ekkora összeget magánszemély még soha nem utalt át jótékonysági alapítványnak, és a Nyílt Társadalom Alapítványok egy csapásra az Egyesült Államok második legnagyobb jótékonysági szervezete lett a Bill és Melinda Gates Alapítvány után.

A hírt Soros György nem kívánta kommentálni, és az alapítvány sajtófőnöke, Laura Silber is csak annyit mondott a The Washington Postnak: az adomány ellenére nem változtatnak a költéseiken. „Továbbra is a nyílt társadalmak építésére fogunk koncentrálni, azaz az emberi jogok, az igazság és a demokrácia elősegítését tűztük ki célunknak” – mondta a sajtófőnök.

De akkor miért kavart ekkora hírt a világsajtóban a vagyon elajándékozása, és miért kezdtek el azonnal összeesküvés-elméletek terjedni?

A találgatások egy részét nyilvánvalóan Soros György életkora szülte, hiszen a magyar származású milliárdos 87 éves, és az utóbbi években egyre több feladatot vállalt át tőle fia, Alexander Soros. Csakhogy – ahogy a The New York Times elemzése is megjegyezte – a hírekből az sok helyen kimaradt, hogy Soros

a 18 milliárd dollárt nem egyik napról a másikra utalta át.

„Nem arról van szó, hogy írt egy csekket 18 milliárdról, aztán átment és rábízta az alapítványra. Ez egy évek óta tartó folyamat” – mondta egy névtelenséget kérő forrás a The Washington Postnak.

Az adatokból kiderül, hogy Soros György az alapítása óta évente 800-900 millió dollárral támogatta a Nyílt Társadalom Alapítványokat. Néhány éve azonban folyamatosan növelte ezt az összeget, ami végül összességében 18 milliárd dollárra nőtt. Ezt hozta most nyilvánosságra a The Wall Street Journal. A milliárdos egyébként ezzel még nem ért a végére: a következő években még legalább kétmilliárd dollárt kíván átutalni jótékonysági célokra.

Politikai állásfoglalás

Ami az elemzők egybehangzó véleménye szerint érdekessé teszi az óriási összeg átutalását, az nem más, mint az alapítvány vállalt filozófiája.

„Ez azért hatalmas hír, mert Soros György sokkal politikusabb módon adományoz, mint kortársai” – mondta Eileen Heisman, a National Philanthropic Trust vezetője.

Az tehát biztos, hogy a milliárdos ezzel még nagyobb támadási felületet ad majd kritikusainak, beleértve a magyar kormányt is, amely valóságos gyűlöletkampányt indított az úgynevezett „Soros-terv” ellen. Orbán Viktor szerint ugyanis Soros terve az, hogy több millió menekültet hozzon be az Európai Unióba, erről viszont már többször is kiderült, hogy nem igaz.

A magyar kormány kampányának középpontjába Soros Györgyöt állította. Forrás: Zoom.hu

Ráadásul a mostani adománynak a Nyílt Társadalom Alapítványok munkásságát közelről ismerők szerint semmi köze a menekültválsághoz, sokkal inkább az Egyesült Államokban zajló változások és Donald Trump elnöksége állhat a háttérben – már ha valamire egyáltalán fogni kell a támogatást.

A Nyílt Társadalom Alapítványokat Soros György 30 évvel ezelőtt hozta létre, mára több mint 120 országban támogatják a demokráciát és az emberi jogokat. Magyarországon 1984 óta működik, ekkor jött létre a Magyar Soros Alapítvány, melynek budapesti regionális központjában 100 alkalmazott dolgozik. Indulásakor főleg magyar diákoknak adott arra lehetőséget, hogy külföldön tanuljanak – így folytathatott például oxfordi tanulmányokat Orbán Viktor miniszterelnök is.

Alapítása óta az alapítvány 400 millió dollárt költött el magyarországi projektekre – ez elenyésző összeg a mostani 18 milliárdhoz képest. Soros alapította meg a kormány kereszttüzében álló Közép-európai Egyetemet is, ehhez 250 millió dollárt adott. Tavaly a négy legtöbb támogatást kapott magyar szervezet a Társaság a Szabadságjogokért, a Magyar Helsinki Bizottság, az Autonómia Alapítvány és a Civil Kollégium Alapítvány volt.

Harc a sötét erők ellen

Az elmúlt néhány évben mégsem Európa, hanem az Egyesült Államok került az alapítvány érdeklődésének középpontjába, több százmilliót költve a melegek és leszbikusok jogainak megvédésére és az elharapózó rendőrségi visszaélések megfékezésére. A 2016-os amerikai elnökválasztás után Soros 10 millió dollárt adott a „gyűlölet bűncselekmények” elleni harcra.

„Muszáj valamit tennünk, hogy megfékezzük, ami itt történik” – mondta Soros tavaly novemberben, hozzátéve, hogy „sötét erőket ébresztett fel” az elnökválasztás. A milliárdos egyébként hatalmas összegekkel támogatta Hillary Clinton és a demokraták elnökválasztási kampányát is.

Patrick Gaspard, a Nyílt Társadalom Alapítványok alelnöke – aki az év végén veszi át az elnöki teendőket – szintén utalt már rá, hogy Donald Trump megválasztása arra ösztönzi őket, hogy még jobban, még többet és még gyorsabban dolgozzanak.

Sokan ezért is gondolják úgy, hogy a 18 milliárd dolláros utalással Soros politikai állásfoglalást tett közzé.

„Ha az Egyesült Államok szerepét nézzük a világban, akkor nyugodtan mondhatom, hogy Soros György óriási bejelentést tett. Az álláspontja nagyon világos, és nem is próbálja meg elrejteni” – összegezte Eileen Heisman.

Az alapítvány mindenesetre azt már bejelentette, hogy a közeljövőben nem kívánják növelni az ösztöndíjakra és különböző programokra fordított éves összeget. A Nyílt Társadalom már így is évi 900 millió dollárt költ ezekre a célokra, ami több annál, mint amit a jog megkövetel tőle. Soros azt is nyilvánvalóvá tette, hogy a jövőben is közelről figyeli majd az alapítvány munkáját.

Egyelőre tehát kérdéses, hogy az alapítvány egész pontosan mire fogja költeni a 18 milliárd dollárt, az viszont biztos, hogy a bőkezű adomány segítéségével Soros elérte, hogy a következő években is a szociális és politikai viták kereszttüzében legyen.

Ahogy Stacy Palmer, a Chronicle of Philanthropy szerkesztője fogalmazott: Soros sosem csinált titkot a nézeteiből, úgyhogy adománya legalább annyi boldogságot okoz majd a világban, mint problémát.