Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Arrogáns válasz: a külügy tolmácsot ajánlott Kostelanciknak

Arrogáns válasz: a külügy tolmácsot ajánlott Kostelanciknak

Alaptalannak nevezte David J. Kostelancik félelmeit a magyar sajtószabadsággal kapcsolatban a Külgazdasági és Külügyminisztérium.

A budapesti amerikai nagykövetség ideiglenes ügyvivője éles kritikát fogalmazott meg a Magyar Újságírók Országos Szövetségének konferenciáján tartott előadásában. A diplomata a többi közt kifogásolta, hogy a kormány szövetségesei fokozatosan átvették az ellenőrzést és a befolyást a médiapiac felett, valamint jelentős állami hirdetést csatornáznak a baráti médiatulajdonosokhoz, miközben a független médiumok szinte semennyi állami hirdetéshez sem jutnak.

Ahogy várható volt, a külügyminisztérium nem sokat késlekedett a válasszal. A felvetésekre közleményben reagált a kommunikációért és parlamenti koordinációért felelős helyettes államtitkár. Ebben Menczer Tamás azt ajánlotta az ügyvivőnek, ültessen maga mellé egy tolmácsot és lapozza át a napilapokat, nézze meg az internetes hírportálokat és híradókat, akkor láthatja majd, hogy „számtalan kormánykritikus hír jelenik meg naponta” a magyar médiában.

„Ha az ügyvivő összeszámolja, hogy hány kormánykritikus napilap, hetilap, hírportál és televízió-csatorna van Magyarországon, akkor megbizonyosodhat arról, hogy a sajtószabadságot és a kiegyensúlyozottságot semmilyen veszély nem fenyegeti” – tette hozzá.

Menczer arra is emlékeztetett, hogy néhány hete az Egyesült Államok kijevi nagykövetsége üdvözölte az ukrán oktatási törvény módosítását, annak ellenére, hogy az hihetetlen mértékben csökkenti a kisebbségek jogait.

„A kijevi és a budapesti amerikai diplomaták esetében is azt kell gondolnunk, hogy tájékozatlanok azzal kapcsolatban, amiről beszélnek” – szögezte le az államtitkár.