Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Súlyos tízezreket spórolhat az újracsomagolt termékekkel

Súlyos tízezreket spórolhat az újracsomagolt termékekkel

A kis szépséghibás termékek piaca már nem újdonság, a nagyjából 15 éve hibátlanul működő mikrohullámú sütőm is azért került feleannyiba, mint az új verziója, mert volt az oldalán egy látványos karcolás. Abban az időben még csak néhány üzlet specializálódott ilyen termékekre, és akkor még eléggé szabályozatlanul működött a dolog garancia szempontjából. A legtöbb kereskedő arra használta ezt a gyakorlatot, hogy garancia nélkül, vagy éppen minimális garanciával akart eladni akár hűtőket és mosógépeket is, aztán az ember csak reménykedett, hogy nem vesz zsákbamacskát, és tényleg csak a karcolás az egyetlen baja a féláron kínált terméknek. Azóta viszont változott a helyzet.

A legnagyobb változást az hozta, amikor az online vásárlásra vonatkozó 14 napos visszavásárlási garanciával egyre tudatosabbak lettek az emberek. Megrendel valamit online, kipróbálja otthon, majd 10 nap múlva rájön, hogy mégis hangos a hűtő, vagy nem is tetszik az a mobiltelefon. A cégeknek ezt szó nélkül vissza kell venniük, a kérdés már csak az, hogy mi lesz ezekkel az egyébként teljesen kiválóan működő termékekkel, amiket ezek után újként már semmiképpen sem lehet eladni.

Ekkor érkezik el a spórolós kedvű emberek ideje, mert ezekből lesznek a refurbished vagy újracsomagolt termékek. Ezek azok, amiket gyári állapotra állítottak vissza, vagyis pontosan olyan, mintha újonnan venné. A gyári hibás termékeket megcsinálták, felújították, de ide tartoznak azok a verziók is, amiknek sérült a csomaglása vagy kisebb sérülés van rajta, ezeket azonban minden esetben jelzik, illetve azt is ha a garanciája eltér a megszokottól.

Ha ilyen termék mellett teszi a voksát mindig olvasson utána vagy akár kérdezzen rá, hogy mik a garanciális feltételek, és hogy a termékben van-e bármilyen sérülés, megvan-e minden kiegészítője, és hogy a garanciális ügyintézésben van-e bármilyen változás. Mivel ez is online vásárlásnak minősül, így ha mégsem olyan, mint amire számított, elállhat a vásárlástól 14 napon belül. Jó ha itt is körültekintően, régóta működő, megbízható online áruházat választ, ahol nem próbálják a szemmel láthatóan jó ideje használt terméket eladni csomagolási hibásként.

Fotó: Nicky Loh/Bloomberg via Getty Images

Edigital

Az Edigitalnál csak néhány refurbished termékkel lehet éppen találkozni, de például Asus Zenpad tabletet 33 százalékkal olcsóbban lehet vásárolni. Várkonyi Balázs, az Edigital ügyvezetője elmondta, hogy a cégnél van egy refurbished folyamat, ennek részeként a visszaküldött termékek egy részét visszaküldik a gyártónak, amit tudnak visszaállítanak gyári állapotra, ami rosszabb, újként nem értékesíthető állapotban van azokat pedig az erre szakosodott partner cégeknek értékesítik kedvezménnyel. Az lesz újra eladható, amit tökéletes gyári állapotra tudnak visszaállítani, ez alatt azt kell érteni, hogy még a gyári kábelkötegelést is vissza tudják álltani, mindegyikben található leírás és persze új garanciajegy is.

Emag

Amit már eladtak egyszer az Emagban, az csakis újraértékesítésre kerülhet vissza a webshopba. Ez alól egy kivétel van, ha a termék nem lett kibontva, és a csomagolása sem sérült. A többit pedig természetesen ellenőrzik, és visszaállítják gyári állapotra, Az újracsomagolt termékek között nagyon jó kis ajánlatokat lehet kifogni, ahol részletesen feltüntetik azt is, hogy például a használat apróbb jelei látszanak egy telefonon. Egy Samsung S7 telefonhoz 174.900 forint helyett 134.900 forintért is hozzá lehet jutni, de iPhone-ok is vannak kedvezményesen, sőt mosógép, hűtő, mosogatótálca vagy kerti bútorok is, vagy akár még epilátort is vehet 38 százalékkal olcsóbban, aminek csak a doboza lett megbontva, de sosem használták.

Mall.hu

II. osztályú termékek néven futnak a Mall.hu rendszerében azok, amiknek vagy a doboza sérült, vagy kipróbálták, de mégsem kellett. Van mikrohullámú sütő, amin azért látszik, hogy használták, illetve vannak olyan termékek, mint például a súlytartó állvány nélküli fekvenyomó pad, amit én csak úgy képzelek el, hogy már eleve a súllyal a kezében kell lefeküdni annak, aki edzeni akar és utána sem tudja letenni sehova. Van helytelen használat miatt javított gyümölcscentrifuga is, valamint olyan sövénynyíró, ami szennyezett, vagyis valaki már levágta vele a sövényt, majd visszaküldte. Cseles.

Media Markt

A Media Markt megkeresésünkre elmondta, hogy a webáruház esetén nem adnak el bontott termékeket újra. Amit a 24 áruházak egyikébe hoznak vissza, az az outletbe kerül Kispestre, és ott értékcsökkentett áron értékesítik, ha a termék nem hibás, sértetlen állapotban van, csak a csomagolása bontott. Ennek megfelelően a webáruházban nem lehet rákeresni az akciós termékekre.

Más oldalak

Az Alza oldalon lehet még akár iPhone-okat is megvenni olcsóbban, bár itt nagyon észnél kell lenni, a választékban ugyanis van új, újszerű, felbontott és használt kategória is. A használtra általában 12 hónap, az újszerűre 21 hónap, míg a felbontottra teljes garancia van érvényben. De ott a Laptopszalon is, ahol például felújított Asus termékeket lehet vásárolni.