Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Megszólalt a Katona József Színház Sárosdi Lilla ügyével kapcsolatban

Megszólalt a Katona József Színház Sárosdi Lilla ügyével kapcsolatban

A budapesti Katona József Színház kedden közleményben reagált a Harvey Weinstein szexuális zaklatási ügyével és Sárosdi Lilla nyilvános vallomásával kapcsolatban felmerülő, a hazai színházak érintettségét firtató újságírórói kérdésekre.

A közleményben a színház leszögezi:

A Katona több mint 30 éves fennállása alatt nem fordult elő zaklatási ügy, de ha ilyen eset tudomásunkra jut, természetesen nem maradhat következmények nélkül.

Hangsúlyozzák, hogy a színház üzemi szabályzata többek között előírja minden alkalmazottnak, valamint a színházzal egyéb szerződéses jogviszonyban álló személynek egymás méltóságának tiszteletben tartását.

A közleményben hozzáteszik, hogy mélyen elítéli a fizikai és verbális erőszak, a testi vagy lelki megalázás minden formáját, ám arra is figyelmeztet, hogy Sárosdi Lilla esete alapján nem szerencsés a magyar színházi szférát általánosítani. „Elítéljük az alá- és fölérendeltségi viszony bármilyen jellegű kihasználását és a hatalommal való visszaélést, legyen szó tanár és diák, vállalkozásban, vagy állami szférában dolgozó vezető és beosztott, vagy éppen színházi rendező és színész közötti helyzetekről. Azonban attól is óva intenénk mindenkit, hogy a napvilágra került szomorú eset alapján a magyar színházakat és a magyar színházi élet egészét általánosságban elítélő következtetésre jusson” – írják.

Sárosdi Lilla, színésznő múlt szombaton tette ki az ominózus posztját, amiben azt írta, hogy orális szexre akarta kényszeríteni az autóban egy színházi rendező. A jelenleg az Örkény Színházban és a Dollár Papa Gyermekei társulatban játszó művész azt írta, a Weinstein-ügy hatására állt nyilvánosság elé a húsz évvel ezelőtt történt zaklatással.

https://zoom.hu/2017/10/14/puszild-meg-szexualis-zaklatasrol-irt-egy-ismert-magyar-szineszno

Sárosdi posztja komoly port vert fel, egy másik színésznő, Sándor Erzsi is Facebook-posztban számolt be egy korábbi esetről, amikor félmeztelenül, a hintaszékben ülve mondattak el vele egy monológot.