Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Mégis maradhatnak a műanyag zacskók a boltokban

Mégis maradhatnak a műanyag zacskók a boltokban

Egyre nagyobb környezetvédelmi problémát jelentenek a kereskedelemben millió számra használt műanyag zacskók. A magyar kormány is hadat üzent ezek ellen, amikor szeptemberben beterjesztette a környezetvédelmi termékdíjról szóló törvény módosítását.

A javaslat legnagyobb vívmánya a bolti műanyagzacskó termékdíjának brutális, kilogrammonkénti 57 forintról 1900 forintra való emelése lett volna. Fazekas Sándor – mint a környezetvédelemért is felelős – földművelésügyi miniszter két hete még a javaslat előremutató volta és nagyszerűsége mellett érvelt egy parlamenti válaszban. Fazekas szavaiból kiderült, hogy a szigorítással egy uniós irányelvnek szeretne megfelelni Magyarország – eszerint 2020-ig minden tagállamnak állampolgáronként évi 90 darab alá kell csökkentenie a eladótéri műanyag zacskók felhasználását, majd 2025-re évi 40-nél több nem juthat egy polgárra. A 2016-os adatok szerint Magyarországon évente fejenként átlagosan 83 zacskót használunk kiflik, zöldségek csomagolására – amivel egyelőre teljesítjük az EU-irányelvet.

Még évekig velünk maradnak a zacskók

A parlament ma szavaz a termékdíjtörvényhez benyújtott módosító javaslatokról, amelyek viszont kivennék a törvényből a termékdíj emelését – így az továbbra is maradna 57 forintos. Az adóemelés visszavonása formálisan a törvényalkotási bizottság javaslataként került a Ház elé, ám az ilyen javaslatok mögött rendre a kormány áll. A bizottság indoklása szerint változóban vannak az uniós szabályok, ezért korai lenne a kormány által még két hete javasolt termékdíjemelés, mondván, az indokolatlan terheket róna a magyar cégekre. Az emelést, illetve a kérdés újraszabályozását ezért a kormány felfüggeszti addig, amíg el nem fogadja az unió az új – a korábbinál egyébként vélhetően szigorúbb – környezetgazdálkodási szabályokat. Így még évekig maradhatnak a magyar boltokban a műanyag zacskók, illetve az eladóterekben a kis műanyag tasakok – még akkor is, ha azok a leginkább környezetszennyező (levegő hatására aprózódó) fajtából valók.

Lehet adómentesen kampányolni

Várhatóan maradnak viszont a reklám céljára használt nyomdai papírokra kivetett adómérték i, így az továbbra is a jelenlegi 85 forinttal adózik. A kormány eredeti javaslata szerint 2018-tól 114 forintos kilogrammonkénti termékdíj terhelné azon papírokat, amelyeket reklámkiadványok nyomtatására használnak – ám ezt az emelést sem szavazta meg a paralment.

A módosítás elfogadása esetén azonban nem mindenkinek kell fizetni a környezetszennyezésért: a jövőben, ha a reklámújságot nem cég, hanem közhasznú szervezet, állami (kormány) vagy önkormányzati szerv alapfeladata ellátása körében adja ki, akkor nem kell fizetnie egyáltalán termékdíjat. A kormány javaslata bennmaradt a módosítás szövegében, azt nem gyomlálták ki a képviselők. Ez jó hír az állami, önkormányzati szerveknek a 2018-as országgyűlési és a 2019-es önkormányzati választások előtt, hiszen az általuk kiadott tájékoztató kiadványokra nemhogy nem kell majd termékdíjat fizetni – már ha így fogadja el a parlament a törvénymódosítást.

Attenborough elmondja miért veszélyesek a műanyagok

A műanyagok használatának visszafogására szólított fel Sir David Attenborough brit természettudós, dokumentumfilmes új televíziós sorozatának, A kék bolygó 2-nek a bemutatásakor. A 16 éve bemutatott A kék bolygó című sorozat folytatása azokat a károkat tárja fel, amelyeket a műanyag használata a tenger élővilágának okoz. A 91 éves természettudós azonnali lépéseket sürgetett, mondván az emberiség tartja a kezében a bolygó jövőjét – olvasható a The Guardian honlapján.

A brit napilapban a közelmúltban megjelent vizsgálat szerint a fogyasztók percenként egymillió műanyagpalackos terméket vásárolnak a világon. A következő húsz évben várhatóan megkétszereződik a műanyaggyártás, 2050-re megnégyszereződik. Világszerte több mint nyolcmillió tonna műanyag került az óceánokba évente, és egy minapi tanulmány szerint több milliárd ember iszik műanyagrészecskékkel szennyezett vizet. Sir David Attenborogh új hétrészes sorozata bizonyítékokat mutat be arról, hogy a szárazföldön eldobott műanyag több ezer kilométert tesz meg az óceánokon, és hogy az albatrosz műanyaggal kénytelen etetni fiókáit. A brit természettudós szerint az egyre növekvő hőmérséklet és műanyaghasználat jelenti a legnagyobb veszélyt az óceánok világára. A BBC október 29-én kezdi sugározni a sorozatot Nagy-Britanniában, és már 30 országnak eladták azt. (MTI)