Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Kormányzati időhúzás CEU-ügyben

Kormányzati időhúzás CEU-ügyben

A parlament 2019. január 1-jéig meghosszabbította azt a határidőt, ameddig a külföldi felsőoktatási intézményeknek teljesíteniük kell magyarországi működésük feltételeit. A Ház 118 igen, 31 nem és 1 tartózkodás mellett döntött kedden a felsőoktatási törvény módosításáról a kormány kezdeményezésére.

A Trócsányi László igazságügyi miniszter által jegyzett indítvány arra hivatkozott, hogy a jogszabály szerinti nemzetközi megállapodást eddig csak a McDaniel College Budapesttel kötötte meg Magyarország, a többi intézmény esetében a tárgyalási szakaszban tartanak. A kormány – részben a Velencei Bizottság véleményére is utalva – a határidő meghosszabbítását tartotta szükségesnek a jogkövetés megkönnyítése érdekében.

Trócsányi László korábban azt nyilatkozta: a kormány kitart azon meggyőződése mellett, hogy a magyar jogszabályok mindenkire kötelezőek, még az amerikai Central European Universityre is. Emlékeztetett: a Velencei Bizottság világossá tette, hogy a felsőoktatási intézmények szabályozása nemzeti hatáskör.

A parlament április 4-én fogadta el a külföldi felsőoktatási intézmények magyarországi működésére vonatkozó szigorításokat. E szerint a jövőben akkor adhat oklevelet ilyen intézmény, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik. További feltétel, hogy a külföldi felsőoktatási intézmény a székhely szerinti országban működő, államilag elismert felsőoktatási intézménynek minősüljön.

Mint már a Zoom.hu korábban megírta, a hosszabbítás nemcsak azt jelenti, hogy a Közép-európai Egyetem kapott még egy évet, hanem az is egyértelmű, hogy a kormány így a teljes választási kampányban napirenden tarthatja a „Soros-egyetem” elleni harcot. Hiszen, ha az eredeti forgatókönyv alapján 2018. január 1-ig létrejött volna a Magyarország és New York állam között nemzetközi megállapodás, akkor a januártól áprilisig tartó kampányidőszakban „kiesett” volna a kommunikációs eszközök közül.

A sajtóban több forgatókönyv is kering a határidő megváltoztatásáról. A hvg korábban azt írta, hogy a kormány így akarja megakadályozni, hogy az Európai Bíróság előtt landoljon az ügy. Balog Zoltán miniszter tegnap – vagyis a szavazás előtt – az atv-nek pedig azt mondta, hogy a törvénymódosítás után az aláírás lényegében okafogyottá válik.