Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Amerikai diplomata így még nem bírálta a magyar kormány és a sajtó viszonyát

Amerikai diplomata így még nem bírálta a magyar kormány és a sajtó viszonyát

Nem tévedett az, aki kemény fellépést várt az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének ideiglenes ügyvivőjétől. David J. Kostelancik a jelek szerint folytatta az idén visszahívott nagykövet, Colleen Bell gyakorlatát, és a Magyar Újságírók Országos Szövetségének (MÚOSZ) keddi konferenciáján a vártnál is élesebb kritikákat fogalmazott meg a magyar kormánnyal szemben.

Az ügyvivő beszédében nemcsak a szabad sajtó mellett állt ki, hanem arra is figyelmeztetett: a sajtó szabadsága nem azt jelenti, hogy a sajtót nem szabad kritizálni, akár a kormánynak is. A diplomata szerint igenis előfordul, hogy a sajtó rosszul értelmezi a tényeket, vagy csak azokról a tényekről tudósít, amelyek egy bizonyos elfogult szerkesztői álláspontot támogatnak.

Mintha sok kiadványban már nem lenne elkülönülő „véleményszekció”, a vélemények az egész sajtóterméket eluralják – mondta az amerikai diplomata. David J. Kostelancik a legnagyobb problémának mégis azt látja, hogy

Magyarországon folytatódnak a negatív tendenciák, és továbbra is veszélyben van a sajtószabadság.

Fotó: Veres Viktor

Három problémát külön kiemelt:

  • A kormány szövetségesei fokozatosan átvették az ellenőrzést és a befolyást a médiapiac felett, anélkül, hogy a monopóliumok létrejöttét megakadályozni hivatott szabályozó testület kifogást emelt volna ez ellen. A közelmúltban a kormányzatot támogató személyekhez kötődő vállalatok megszerezték az ellenőrzést az utolsó, még megmaradt független megyei lapok felett.
  • Azok az újságíróknak, akik ezeknél a médiumoknál dolgoznak vagy dolgoztak, az új tulajdonosok diktálta szerkesztőségi irányvonalat kell követniük, és nem lehet kormánykritikus cikkeket megjelentetniük.
  • A kormányzat ezen túl jelentős állami hirdetést csatornáz a baráti médiatulajdonosokhoz, miközben a független médiumok szinte semennyi állami hirdetéshez sem jutnak. A nagykövetséget többen is úgy tájékoztatták, hogy magánvállalkozásokkal közlik, ne hirdessenek a független médiumokban, ellenkező esetben retorziókra számíthatnak.

Az ügyvivő riasztónak nevezte – a sajtótermék nevének említése nélkül – a 888. hu cikkét, mely listázta a Magyarországon dolgozó külföldi tudósítókat.

Fotó: Veres Viktor

Ezeknek a médiumoknak jogukban áll bírálni újságírókat, vagy nem egyetérteni velük, de arra kísérletet tenni, hogy megfélemlítsék őket, vagy megnehezítsék a munkájukat, összeegyeztethetetlen a szabad sajtó megvédésére tett nemzetközi kötelezettségvállalásokkal – mondta Kostelancik. Szerinte aggasztó, hogy

egyre fogy a független és ellenzéki médiumok száma, és olyan kihívásokkal kell szembenézniük a hirdetési piacon, melyekkel a kormányzati médiumoknak nem. Ráadásul folyamat nyomásgyakorlással és megfélemlítéssel szembesülnek.

Nem ismeretlen kritika

Nem ez volt az első alkalom, hogy az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének vezetője a sajtószabadság mellett szólalt fel. Tavaly márciusban Colleen Bell, akkori nagykövet a magyar sajtó napja alkalmából tartott beszédet, amelyben kiállt az újságírók mellett. A diplomata akkor úgy fogalmazott: Magyarországhoz hasonló országokban alapvető felelősség, hogy ne csak a kormányra és a bíróságokra hagyatkozzanak, hanem a sajtó is leplezze le azokat, akik „fajgyűlölettel, idegengyűlölettel és antiszemitizmussal házalnak”

Fotó: Veres Viktor

Az amerikai nagykövetség máskor sem riadt vissza a magyar kormány kritikájától. 2015 októberében Colleen Bell a Corvinus Egyetemen szókimondó beszédben ostorozta Orbánék politikáját. Akkor a többi közt hosszan sorolta azokat a problémákat, melyek a magyar demokráciát veszélyeztetik, kiemelve az orosz olaj-és gázfüggőséget, az adózási környezet instabilitását, a korrupciót és a paksi bővítést.

Az amerikai követség a felsőoktatási törvény módosítása után felszólalt a Közép-Európai Egyetem érdekében is.

Colleen Bellt – sok más nagykövettel együtt – idén januárban hívta vissza a posztról Donald Trump amerikai elnök. A budapesti nagykövetséget azóta David J. Kostelancik ideiglenes ügyvivő vezeti. A karrierdiplomata 2014-2015-ben az amerikai Kongresszus európai biztonsági és együttműködési Bizottságának volt a külügyminiszteri főtanácsadója, 2012-2014-ben az amerikai külügy európai és eurázsiai ügyekkel foglalkozó irodájának oroszországi ügyekkel kapcsolatos részlegét vezette.