Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.
A német lobbista, aki a paksi orosz bővítés útját egyengette

Annak a német üzletembernek a tevékenységét mutatta be részletesen kedden a Direkt36 legújabb írása, aki segített összehozni azt a 2013 augusztusi találkozót Orbán Viktor és Szergej Kirijenkót, az orosz atomenergia vállalat, a Roszatom vezetője között. Ezen a tárgyaláson dőlt el lényegében ekkor dőlt el, hogy a magyar kormány nemzetközi tender kiírása nélkül az oroszokra bízza a paksi atomerőmű bővítését. Ez az üzletember pedig nem más, mint a hetvenes éveiven járó, befolyásos Klaus Mangold. Évtizedek óta Európa legmagasabb üzleti köreiben mozog, és híres arról, hogy különösen jó kapcsolatokkal rendelkezik Oroszországban.

Mister Russland

A férfit a német sajtóban néha csak Mister Russlandnak, vagyis Mister Oroszországnak hívott Mangold több ponton feltűnt a paksi bővítés eddigi történetében. Pályájának egy jelentős részét német nagyvállalatok élén töltötte, Vlagyimir Putyin orosz elnökkel is megismerkedett még 1993-ban a Quelle elnökeként, a kapcsolatuk pedig azóta is megmaradt. Mangold ugyan kerüli a nyilvánosságot, de a kapcsolataira büszke. A FAZ-nak úgy fogalmazott: „a kapcsolataim az én know how-m”, „ez az üzleteim alapja”. A Baden-Württemberg-i Fekete Erdőben bérelt 700 hektáros birtokára pedig rendszeresen hívja meg a politikai és gazdasági élet szereplőit a német lap szerint.

Jelenleg német, francia, amerikai, osztrák és kazah vállalatoknál tölt be tisztségeket, illetve tanácsadással foglalkozik cégein keresztül.

A Direkt36 kormányzati tisztviselő forrása szerint Mangoldot a jó német kapcsolatokkal bíró Lázár János mutatta be a kormányfőnek 2012-ben. Lázárnak „személyes, baráti viszonya van Mangolddal” – fogalmazott a forrás. Hozzátette, mindkettőjüknek a vadászat a hobbija, így közös vadászaton is részt vettek együtt. A 2012-es találkozóról Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke is beszámolt egy közleményben, amely Mangoldra, mint a DaimlerChrysler Services volt vezérigazgatójára, a Rothschild befektetési bank német társelnökére, illetve a legnagyobb német és francia cégek felügyelőbizottsági tagjára hivatkozott. A megbeszélésről annyit közöltek, hogy Orbán és Mangold „áttekintették a magyar-német és a magyar-orosz gazdasági kapcsolatok helyzetét, különös tekintettel az energetikai és finanszírozási kérdésekre”.

Háttérben megbúvó, szürke eminenciás

Az Orbánnal folytatott 2012-es megbeszélést követően Mangold dolgozni is kezdett a magyar kormánynak. Ez nagyjából egy időben történt azzal, hogy a magyar kormány elkezdett egyre intenzívebben közeledni Oroszország felé. Mangold szerepe jól jött akkor is, amikor s Krím-félsziget 2014-es orosz megszállása és ez erre válaszul kivetett nyugati szankciók azonban bonyolultabbá tették a helyzetet az Orbán-kormány számára.

Egy névtelenséget kérő kormányzati forrás szerint többek között akkor használják Mangold tudását, amikor a különböző aktuális orosz-magyar ügyeket készítik elő. Konkrét ügyekben támaszkodnak rá, így többek között a paksi bővítésnél is segítette a kormányt. A tárgyalóasztaloknál ugyanakkor hivatalosan nem jelenik meg, „a háttérben tevékenykedik, szürke eminenciás” – fogalmazott a forrás.

A minisztérium Mangold 2013 és 2015 között megkötött szerződéseit államtitokként kezelte, így nem lehetett tudni, hogy azok milyen munkáról szóltak, és ezek elvégzéséért mennyit fizettek ki neki. Az év elején kiadott minisztériumi adatok összesítéséből annyi derült ki, hogy 2013 júliusa és 2016 decembere között a Miniszterelnökség 75 darab teljesítési igazolást állított ki, amellyel igazolták, hogy Mangold a szerződésekben vállalat feladatait teljesítette.

Mangold a tanácsadás keretében háttéralkukat szervez orosz és európai üzleti, politikai körök között. Korábban pedig orosz milliárdosoknak is segített Európában befektetésekhez jutni.

A Bizottsághoz is nagyon komoly kapcsolata van

Mangold a paksi történések más pontjain is megjelent. Feltűnt a projektben például a nemzetközi Rothschild Bankház, amelyhez Mangold több szálon is kötődik. A bankház nyilvánosan segítette a kormányt, amikor 2015 őszén az Európai Bizottság részletes vizsgálatot indított a paksi projekt tiltott állami támogatása miatt. Mivel a Bizottság mellett több tanulmány is vitatta a kormány érvelését, a kormánynak jól jött a nemzetközi hírű Rothschild-csoport jelentése, amely arra jutott, hogy a beruházás megtérülésére lehet számítani piaci körülmények között.

De Mangold úgy is felbukkan, mint fontos szereplő abban a folyamatban, hogy az Európai Bizottság ne tegyen keresztbe a paksi projektnek. Egy kormányzati tisztviselő rámutatott, hogy Mangold jó viszonyt ápol Günther Oettingerrel, az Európai Bizottság német biztosával, aki jelenleg a költségvetésért és az emberi erőforrásokért felel. Mangold és a német biztos kapcsolatára akkor derült fény, amikor a 444.hu megírta, hogy Oettinger tavaly májusban a német üzletember magángépével érkezett Budapestre, ahol egy, Orbán Viktor által megnyitott konferencián vett részt. Az utazás botrányt okozott Brüsszelben, a biztosok ugyanis csak kisebb értékű támogatásokat fogadhatnak el. Oettinger úgy védekezett, hogy az utazás költségeit a magyar kormány állta.