Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Pokolgép végzett egy máltai oknyomozó újságíróval

Pokolgép végzett egy máltai oknyomozó újságíróval

Nem sokkal azután, hogy Daphne Caruana Galizia újságíró elindult a máltai Mosta melletti otthonából hétfőn délután három körül, felrobbant a kocsijába szerelt bomba, és megölte. Az egyik fia otthon volt, ő rohant ki a házból, amikor meghallotta a robbanást.

Az 53 éves újságírónő volt az, aki miatt nemrég előrehozott választásokat kellett tartani az országban, mert nyilvánosságra hozta, hogy a miniszterelnök, Joseph Muscat is szerepel a Panama-aktákban, mégpedig azért, mert egy titkos számlára Azerbajdzsántól kapott kenőpénzt helyezett el. A botrányba Muscat nem bukott bele, sőt az előrehozott választáson újra hataloma került.

Forrás: Times of Malta

„Mindenki tudja, hogy Caruana Galizia erős kritikusom volt, politikailag és személyesen is, de senki sem követhet el ilyen barbár cselekedetet. Nem nyugszom, amíg nem derül ki az igazság” – mondta a halálhírre reagálva a miniszterelnök. Ezután szolidarítást kért a málatiaktól és azt, hogy ne hozzanak elhamarkodott ítéleteket.

Az ügynek ezzel még biztosan nem lesz vége, számos máltai civil szervezet már jelezte, hogy azt szeretnék, ha az ügyet független testület vizsgálná ki, mert felmerül a rendőrség felelőssége is, hogy valóban mindent megtettek-e Galizia biztonságáért. Egyelőre meg nem erősített információk szerint ugyanis Galizia két héttel ezelőtt védelmet kért a rendőrségtől, mert fenyegetéseket kapott.

(via BBC, Times of Malta)