Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Minden idők legnagyobbja lehetett volna, a riói nyomornegyedben végezte

Minden idők legnagyobbja lehetett volna, a riói nyomornegyedben végezte

Magyarországon az ember hozzá van szokva az ígéretes, aztán soha semmit el nem érő focisták látványához, de mifelénk azért kicsit más a helyzet, mint Dél-Amerikában: egyrészt a focit sem tudjuk a legtöbben olyan vallásosan szeretni, mint a brazilok, másrészt pedig a mi tehetségeink általában már azelőtt elbuknak, hogy átlépik az országhatárt. Olyan magasról pedig tényleg csak nagyon kevesen tudnak lezuhanni a világon, mint ahonnan Adriano Leite Ribeiro, ismertebb nevén egyszerűen Adriano tette.

Adriano most úgy keres 35 évesen csapatot magának, hogy nála sokkal rosszabb képességű focisták talicskán tolják haza a pénzt Katarból vagy Kínából (vagy persze az Egyesül Arab Emirátusokból), tavaly például az amerikai negyedosztályban vitézkedő, öt éve alapított Miami Unitedben nem játszott egy másodpercet sem. “Magamért csinálom, meg akarom mutatni, hogy el tudok még érni valamit. Sajnos nem tudtam teljes karriert futni, valami ellökött a futballtól. Mondhatni, félbehagytam” – mondta.

fotó: Edu Andrade/LatinContent/Getty Images

Adriano elég diplomatikusan fogalmazott, ugyanis az a valami, ami ellökte őt a futballtól az a mérhetetlen mennyiségű alkohol, amit már aktív játékosként magába tömött. A focista nem abból az alomból származik, ahonnan például a mostani elsőszámú brazil futballistenség Neymar, neki nem egyengette senki a karrierjét, hanem a riói nyomornegyedekből küzdötte fel magát ösztönös zsenialitásával oda, hogy 18 évesen már felkerült a Flamengo első csapatába, 2000-ben. Mindössze egy év profi futball után (24 meccsen 10 gól) senki nem szólt neki, hogy bármilyen kecsegtető is az Inter Milan ajánlata,

ennyire rövid idő alatt ekkorát ugrani az életben szinte teljesíthetetlen egy olyan embernek, akinek nem sokkal korábban még a mindennapjaihoz tartoztak a riói bandaháborúk.

A csodagyereket persze a brazil válogatott sem tudta figyelmen kívül hagyni, szintén 2000-től összesen 50 alkalommal lépett ott pályára, és ezeken úgy lőtt 29 gólt, hogy a 2006-os világbajnoki keretbe be se válogatták akkorra csúcsosodó alkoholproblémái miatt. Ha egy 18 éves brazil csatár fantasztikusan játszik, az az elismerés mellett óriási teherré is alakul: természetesen pár jó meccs után ő lett az új Romario, Ronaldo, a brazil foci jövője.

fotó: New Press/Getty Images

Erre sokáig nem is cáfolt rá, mert bár első interes köre nem sikerült túl jól, a Parmában két év alatt akkorát játszott, hogy 2004-ben visszatérhetett Milánóba, ahol első teljes szezonjában 28 gólig jutott. Az Inter egy évvel később bajnokságot is nyert, Adriano karrierjének egyben tartása pedig nagyban volt köszönhető édesapjának, aki a már akkor is lelkes bulizásai ellenére mindig vissza tudta őt terelgetni a jó irányba. 2005-ben viszont Almir Leite Ribeiro elhunyt, erről az időszakról az Inter legendája, Javier Zanetti mesélt.

“Felhívták Brazíliából, és elmondták neki, hogy meghalt az édesapja. Sírni kezdett, a földhöz vágta a telefont, és olyan hangon ordított, amit soha nem hallottunk még. Attól a pillanattól Moratti és én eldöntöttük, hogy a testvérünkként bánunk vele, és megvédjük mindentől. Utána is játszott, és lőtte a gólokat, mindegyiket édesapjának címezve, de valami örökre megváltozott benne. Nem tudtuk átsegíteni a depresszióján” – mesélt arról az időszakról az argentin védő.

Maga Adriano is azt a napot tartja fordulópontnak az életében, egy olyan napnak, ami után minden tönkre ment. “Senki nem tudja, mennyit szenvedtem. Óriási űrt hagyott bennem apám halála, úgy éreztem, egyedül vagyok a világban, és ki is zártam mindenkit ebből. Boldogtalan voltam Olaszországban, úgyhogy inni kezdtem.

Csak ivás közben éreztem magam boldognak,

és meg is ittam mindent, amit elém tettek: bor, whisky, vodka, sör is jöhetett. Fogalmam sincs, hogy tudtam egy ideig eltitkolni, sokszor még reggeli edzésekre is részegen jártam.”

2008-ban már nem is számítottak rá az Internél, a rengeteg piálás miatt nemcsak kezelhetetlen lett, de a fizikuma sem bírta volna az Európában elvárt szintet, erősödő honvágya miatt ezért 2008-ban kölcsönadták Sao Paolóba, 2009-ben pedig nevelőegyesülete, a Flamengo szavazott neki bizalmat. Itt 32 meccs és 19 gól után sokan vizionáltak mesezerű újjászületést, a szintén olasz elsőosztályú élcsapat AS Roma pedig újra esélyt adott neki a legmagasabb szinten. Ahogy azóta tudjuk, ez volt Adriano utolsó nagy dobása, Rómában összesen öt meccsen tudott pályára lépni, gólt nem szerzett. 2011-ben újra visszatért Brazíliába, azóta összesen öt tétmeccse volt.

Az ember, aki a játékostársai szerint is egyszerre tudott mindent, amit Ronaldo és Zlatan Ibrahimovic rövid időn belül ott találta magát, ahonnan elindult: Rió nyomornegyedeiben. Pénze nem volt, hiszen minden fizetését elszórta, a brazil rendőrség pedig drogkereskedelemmel hozta összefüggésbe, ami egyből meg is magyarázza, miért volt neki fontos épp Miamiba szerződnie úgy, hogy egy percet sem tölthetett a pályán. Hogy védelmet kapjon az utcákon, beállt a Vörös Kommandó nevű riói bandához, lecsúszásának emblematikus fényképe pedig körbe is járta a világsajtót.

Adrianót egy riói nyomornegyedben a Vörös Kommandó egyik tagja borotválja (forrás: Twitter)

Hogy ezzel a múlttal/jelennel milyen csapatot találna magának a 190 centis csatár, erősen kérdéses. Idén nyáron több cikk is megjelent arról, hogy ha Adriano elkezd rendesen edzeni, és talál csapatot, akkor legalább múltja miatt kaphatna valami minimális szerepet a 2018-as világbajnoki brazil keretben, de erre nagyon kicsi az esély.

Egyrészt bármilyen gyenge a brazil csapat, annyira még nem az, hogy egy tétmeccset se nagyon játszó 36 éves játékosnak tartson fenn egy helyet, másrészt valljuk be, nem is lenne túl jó üzenet: Adriano története bármilyen tanulságos és szomorú, alapvetően egy olyan focistáról van szó, aki inkább alkoholista lett ahelyett, hogy minden idők legjobbjává vált volna. Amikor viszont még tudott, akkor ilyeneket tudott:

https://www.youtube.com/watch?v=2Z0RDjLHJ_s

(források: CNN, Goal.com, Daily Mail, Fox Sports)