Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Tarlósék lefújhatják a római-parti mobilgátat

Tarlósék lefújhatják a római-parti mobilgátat

Összehívta a fővárosi közgyűlés rendkívüli ülését szerdára, azaz október 18-ára Tarlós István főpolgármester. Az ülésen egyetlen napirendi pontot tárgyalnak meg, „Javaslat a Csillaghegyi-öblözetben kialakítandó árvízvédelmi létesítménnyel kapcsolatos közgyűlési döntésre” címmel Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes előterjesztésében.

A rendkívüli ülés összehívását a meghívó szerint „a napirend sürgőssége indokolja”.

Az ülés és a téma meglepő annak fényében, hogy a közgyűlés alig két hete tárgyalt a római-parti mobilgátról. Akkor fenntartották az eddigi terveket, vagyis a parton és nem a Nánási úton épül a védmű. Arról is szavaztak, hogy nem fogadják el az alternatív nyomvonalra készült tanulmányt és egyúttal felkérték a tervezőt, hogy vizsgálja meg azt a javaslatot, hogy a gát nyomvonala a parton, azonban a kerítések vonalában húzódjon.

Az ülés érdekessége volt, hogy Tarlós István korábban bedobta a köztudatba, hogy népszavazást is kezdeményezhet a gát ügyében, azonban ebből már a tanácskozás előtt visszakozott, a közgyűlésben pedig nem is tárgyaltak róla. Arra hivatkozva, hogy a Kúria még döntés előtt áll a benyújtott népszavazási kérdéssel kapcsolatban.

Pataki Márton, az Együtt – a Korszakváltók Pártja budapesti elnöke sajtótájékoztatót tart a Római-parton 2017. június 29-én.
MTI Fotó: Kovács Attila

Kedden aztán a Kúria megváltoztatta a Fővárosi Választási Bizottság döntését és hitelesítette a római-parti mobilgát megépítésével kapcsolatos népszavazási kérdést kedden. A helyi népszavazást Béres András, a Párbeszéd elnökségi tagja, III. kerületi önkormányzati képviselő és Pataki Márton, az Együtt budapesti elnöke nyújtotta be, magánszemélyként.

A kérdés pedig ez lenne:

„Egyetért-e Ön azzal, hogy a Fővárosi Közgyűlés helyezze hatályon kívül a Csillaghegyi-öblözet árvízvédelmi létesítményének nyomvonalával kapcsolatban hozott 229/2017. (IV.5.) számú határozatát?”

Azonban a forgatókönyv kísértetiesen hasonlít arra, amit a vasárnapi boltzár, az olimpiai népszavazás, valamint legutóbb a korrupciós bűncselekmények elévülése esetén történt. Azokban a ritka esetekben, amikor egy a Fidesz számára kényes ügyben hitelesíthetővé vált a népszavazási kérdés, a kormány azonnal kihátrált a számára korábban létfontosságú ügyből – szemmel láthatóan azért, hogy okafogyottá váljon a referendum az adott témában. Nagyon úgy tűnik, ez történik most a római-parti mobilgáttal is.