Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Rájött a kormány, hogy jól jöhet még a CEU elleni harc

Rájött a kormány, hogy jól jöhet még a CEU elleni harc

Jövő január helyett 2019. január elsejéig kaptak időt a Magyarországon működő nemzetközi egyetemek és főiskolák, hogy megfeleljenek az új felsőoktatási törvénynek – jelentette be Trócsányi László. Az igazságügyi miniszter sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a kormány nevében benyújtja a határidő hosszabbítását célzó törvényjavaslatot.

A hosszabbítás nemcsak azt jelenti, hogy a Közép-európai Egyetem kapott még egy évet, hanem az is egyértelmű, hogy a kormány így

a teljes választási kampányban napirenden tarthatja a „Soros-egyetem” elleni harcot.

Hiszen, ha az eredeti forgatókönyv alapján 2018. január 1-ig létrejött volna a Magyarország és New York állam között nemzetközi megállapodás, akkor a januártól áprilisig tartó kampányidőszakban „kiesett” volna a kommunikációs eszközök közül.

A CEU-ra a sajtótájékoztatón Trócsányi is kitért, amikor úgy fogalmazott: a kormány a törvényben kiszámítható, világos és mindenki számára teljesíthető feltételeket határozott meg, melyek „minden működő és működni kívánó intézményre, így a CEU-ra is vonatkoznak”. A tárcavezető hozzátette: a külföldi nyomásgyakorlás ellenére a kormány kitart amellett, hogy a magyar jogszabályok mindenkire nézve kötelezőek.

„Az eddig kiszabott határidő elegendő volt azon felsőoktatási intézmények számára, melyek a felesleges politikai vita helyett a megállapodást keresték” – szúrt oda még egyet.

Régóta tárgyalnak

Bár sokan ezt várták, a sajtótájékoztatón az nem derült ki, milyen szinten tartanak a tárgyalások a magyar kormány és New York állam között annak érdekében, hogy a CEU folytathassa magyarországi működését. A hírek szeptember végén kezdtek terjedni arról, hogy a megállapodásra hamarosan pecsét kerülhet. Először a hvg.hu írta meg, hogy a CEU végül a New York-i Bard College-dzsal egyezett meg arról, hogy oktatási tevékenységet folytathasson az Egyesült Államokban. Ezt október elején maga az intézmény is megerősítette, hozzátéve, hogy New York állam és a magyar kormány között már hónapok óta tárgyalások folytak az egyetem budapesti jövőjéről.

Trócsányi László törvénymódosítást nyújtott be az Országgyűlésnek MTI Fotó: Máthé Zoltán

Mint írták, a CEU „szándékosan tartózkodott a nyilatkozatoktól, hogy elősegítse a tárgyalások sikerét”, és nem vett részt a tárgyalásokon.

A megállapodás aláírása óriási előrelépés lenne az ügyben, hiszen a lex-CEU vitájában a kormánynak éppen az volt az érve, hogy ne működhessen olyan felsőoktatási intézmény Magyarországon, amelynek nincs saját kampusza az anyaországban. Mivel a Közép-európai Egyetemnek ilyen nem volt, sokáig úgy tűnt, hogy az intézménynek saját képzőhelyet kell létesítenie az Egyesült Államokban. Ezt válthatja ki a Bard College-dzsal kötött egyezség.

A kormány tavasszal azt a feltételt is a CEU további működéséhez szabta, hogy az amerikai szövetségi kormánnyal kössenek kétoldalú megállapodást, de miután kiderült, hogy ez gyakorlatilag teljesíthetetlen, hiszen oktatási ügyekben nem Washington az illetékes, a magyar fél meggondolta magát.