Ilyet még nem láttunk a bitcoin piacán

Ilyet még nem láttunk a bitcoin piacán

Ismét elszabadult az elsőszámú kriptovaluta, a bitcoin árfolyama, amely csütörtök délelőtt átlépte az 5000 dolláros szintet. Sőt, onnan kora délutánra tovább emelkedett, egészen 5220 dollár fölé, majd pénteken 5600 fölé lendült az ár. Ilyen magasságokban pedig az internetes szuperpénz jegyzése még sohasem járt. Ez a szint egyébként még a nyár elején is teljesen elképzelhetetlennek tűnt, hiszen akkor 2000-2500 dollár között mozgott az ár. Azóta komoly ingadozások közepette, de szinte hétről hétre feljebb kúszott jegyzés. Nehéz lenne megmondani, hogy pontosan mi is hajtja felfelé most a bitcoin értékét. Egy bizonyos, a komoly japán és dél-koreai felhasználás miatt – ahol sok felhasználó menekülési befektetésként használja -, amikor az Egyesült Államok és Észak-Korea konfliktusa nagyon kiéleződött, akkor rendre drágulást lehetett tapasztalni.

Akad egy másik megközelítés is.

Számos befektető a kriptovaluták értékét is a „Metcalfe-törvényből” kalkulálja.

E szerint a számítógép hálózatok értéke a csomópontok számának négyzetével nő. Ezt alapul véve, a bitcoin esetében a tranzakciók számából „meghatároztak” egy értéket. Ez a számított érték azonban ma már jóval magasabbra kúszott, mint az a korábbi hónapokban volt. Sokan úgy vélik ezt a lemaradást éri utol az internetes valuta árszintje.

A kriptovaluták államkötvényének is nevezett bitcoin értéknövekedése azonban távolról sem egyedi. Ha nem is mindig ilyen látványos tempóban, de számos más hasonló termék árfolyama is emelkedik. Hogy mennyire, ahhoz elég azt megemlíteni, hogy az internetes devizák teljes piaci kapitalizációja ez év márciusában még 20 milliárd dollár volt, ehhez képest a csütörtöki bitcoin rekord idején ez az érték meghaladta a 160 milliárd dollárt. Vagyis bármilyen olyan vélemény hangzott el idő közben, hogy a szuperpénzek piaca összeomlott az egyszerűen tudatlanságból vagy rosszindulatból fakadt, a valósághoz egyáltalán nem volt köze. Ez persze nem jelenti azt, hogy a jegybankok által rendre kiadott figyelmeztetések ne lennének igazak, vagyis az árváltozás mértéke nagyon-nagyon hektikus lehet. Ezt korábban sem vitatta senki, sőt ezzel ellentétes állásponton a kripotovaluta hívők közül senki sem volt.

https://twitter.com/CharlieShrem/status/903305826756161536

És hogy mire futhat ki a történet, vetődik fel rendre a kérdés. Számos vélemény van, amely szerint ez csak egy őrült hóbort, amely nem több egyszerű drogos pénznél. Az utóbbi néhány év azonban túlmutatni látszik ezen. Charles “Charlie” Shrem amolyan bitcoin guru és nagykövet ma még hajmeresztőnek ható állítást tett a közelmúltban. Twitter bejegyzése szerint csupán 21 millió bitcoin létezik majd. Ezek közül akár csak egynek a megszerzése is egyre nehezebb és nehezebb feladat lesz. A bitcoinonkénti 100 ezer dollár alatti ár így egyszerűen túl olcsó.