Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.
Befektetne? – Csak egy értelmes irányt látnak a szakértők

Az év hátralevő részében egyetlen irány van a befektetők számára: a részvénypiacok. Nem mindegy azonban, hogy melyik tőzsdén nézünk körbe, hiszen míg a hazai és a német tőzsde kifejezetten ígéretes növekedési kilátásokat mutat, addig a tengerentúlon kevésbé vonzó a részvények értékeltsége – olvasható K&H elemzése.

A várhatóan három százalék feletti idei globális gazdasági bővülés, a gazdasági hangulatot mérő indexek (PMI) javuló tendenciája és a geopolitikai kockázatok időleges háttérbe szorulása mellett a vállalati profitokkal kapcsolatban optimisták lehetünk. Az amerikai jegybank (Fed) már elkezdte lassú ütemezésű alapkamat emelését, míg az Európai Központi Bank (EKB) egyelőre kivár gazdaságélénkítő lépéseinek visszavonásával.

Túl sok változást nem hoz az év vége az előző negyedévhez képest: összességében az élénkülő növekedési kilátások és a jegybanki támogatás fokozatos visszavonása a kötvény befektetések számára kedvezőtlenek, a részvénypiacnak viszont továbbra is kedvező a gazdasági környezet, így ezeket ajánljuk a befektetőknek. Ezen belül azonban érdemes jobban szétnézni, hiszen az öreg kontinensen a választási kockázatok eltűnése és a negatív kamatkörnyezet által biztosított olcsó hitelek biztos növekedési táptalajt nyújtanak az eurózóna nagyvállalatainak, míg itthon a javuló hazai gazdasági környezet további lendületet ad a hazai tőzsdének. Európán belül a német tőzsdét ajánljuk a kedvező értékeltségi mutatók és választásokat követően csúcsformában lévő gazdasági kilátások és befektetői optimizmus miatt. Az amerikai részvénypiacon azonban már igen magas a vállalati papírok értékeltsége, így a relatív drága részvények már kevesebb felértékelődési potenciált rejtenek” – tanácsolja Kovács Mátyás, a K&H Alapkezelő szenior portfólió-menedzsere.

„Bár az alacsony infláció miatt a jegybankok nem sietnek visszavonni a piacok támogatását célzó intézkedéseiket, a befektetők már határozottan azt várják, hogy jövőre a Fed után az EKB is csökkenti élénkítő programját. A csökkenő jegybanki támogatás miatt a globális kötvénypiacot most nem ajánljuk a befektetők részére, a portfóliókban megtartjuk a kötvényeszközök alulsúlyozását” – mondta el Kovács Mátyás. A globális kötvénypiacon belül a hazai állampapírpiac az utolsó negyedévben is felülteljesítő lehet az MNB élénkítő intézkedéseinek és a hazai hitelminősítéssel kapcsolatban várható pozitív jelzéseknek köszönhetően.

A nyári hónapokhoz képest szeptemberben némileg emelkedni tudott az olaj ára, egyelőre nem dőlt el a folytatás iránya. Annak ellenére, hogy az OPEC nagyon igyekszik, hogy a kereslet-kínálati egyensúlytalanságok szép lassan helyreálljanak, a kőolaj világpiaci ára továbbra is be van ragadva az 50 dollár körüli szintre, amiről év végéig nem is várunk érdemi elmozdulást. Az autósok, fuvarozók így az előttünk álló negyedévre stabil költségekkel tervezhetnek, a befektetők számára pedig továbbra is az egyes olajipari vállalatok részvényei, semmint a nyersanyagszektor lehet érdekes.