A kormány ezer milliárd forintról mondott le

A kormány ezer milliárd forintról mondott le

2016-ban már 958 milliárd forintnyi adó beszedéséről mondott le az állam, vagyis közel ezer milliárd forintot hagyott az adózóknál. Az összeg dinamikusan növekszik, hisz előző évben az adókedvezmények összege még csak 795,6 milliárd forintra rúgott, míg 2014-ben 750 milliárd forint maradt az adózóknál.

Akár nullszaldóra is kihozhatta volna a kormány a 2016-os költségvetést, ugyanis az államháztartás pénzforgalmi hiánya 848,3 milliárd forint volt – ezzel szemben áll az a 958 milliárd forint, amit nem szedett be a kormány adóként. Adókedvezmény és adókedvezmény között is van jelentős különbség, hisz bizonyos adókedvezmények találkoznak a társadalom igényeivel, míg mások inkább értetlenséget és ellenérzéseket szülnek. A 958 milliárd forintos érvényesített adókedvezmény még a Nemzetgazdasági Minisztériumot (NGM) is alaposan meglephette, hisz 2016-ra azzal számoltak, hogy 720-790 milliárd forint közötti kedvezményt vesznek igénybe az adózók. Jól látható, hogy ha meg is törik a trend, az igénybe vett adókedvezmények mértéke már 2017-ben meghaladhatja az ezer milliárd forintot – ami akár arra is sarkalhatná az NGM-et vagy a kormányt, hogy az adókedvezmények rendszerét felülvizsgálja.

Élre álltak a taokedvezmények

A adókedvezmények közötti versenyben 2016-ban fordulat állt be, ugyanis 2016 volt az első olyan év a széleskörű családi adókedvezmény bevezetése óta, hogy nem a személyi jövedelemadóból, hanem a társasági adóból engedte el a legtöbb pénzt az állam. A most publikált zárszámadási adatok szerint 312,5 milliárd forintnyi társasági adót nem szedett be az állam – illetve mondott le róla kedvezményként más javára. Ezzel szemben a személyi jövedelemadónál 254,9 milliárd forint kedvezményt érvényesítettek az adózók – ebből 223 milliárd forint volt a családi adókedvezmény. Még figyelemre méltóbb az eredmény, ha a bevételeket és a kedvezményeket összevetjük: társasági adóból 2016-ban 683,1 milliárd forint folyt be, ezzel szemben mondott le 312,5 milliárd forintról adókedvezmény formájában a magyar állam, vagyis minden harmadik forint nem folyt be a cégektől. Az szja esetében a 254,9 milliárd forintos adókedvezménnyel 1717,6 milliárd forintos bevétel áll szemben.

A társaságiadó-kedvezmények dinamikus növekedésében nagy szeletet képvisel a sportcélú kedvezmények növekedése, tavaly már 135,1 milliárd forint adóról mondott le a kormány a kedvenc sportágai számára, ez az összeg az előző évben csak 77,5 milliárd forint volt. Kulturális célokra 36 milliárd forintnyi adó ment el, míg a cégek 50 milliárd forint fejlesztési és 58 milliárd forintnyi kutatás-fejlesztési adókedvezményt vettek igénybe. Ebből a két tételből – vagyis 108 milliárd forintból – lesz gazdasági növekedés, míg a további 200 milliárd forint jelentős részének csak társadalmi haszna van – vagyis taokedvezményeken között is érdemes differenciálni.

Rengeteg illetéktől megszabadul a lakosság

Az állam jelentős illetékbevételről is lemondott, 2016-ban már 95,1 milliárd forintot nem kellett befizetni a NAV-nak. Az illetékkedvezmények jelentős részét magánszemélyek veszik igénybe, mindössze 5 milliárd forintra rúgott az autóbuszok és a kamionok illetékkedvezménye. A legnagyobb tétel a lakások illetékmentes cseréje volt, 2016-ban már 35 milliárd forintnyi illetéket úsztak a meg a lakástulajdonososok. Jelentős tétel volt a haláladó eltörlése – vagyis az örökösök csak 2016-ban 28 milliárd forintnyi örökösödési illeték megfizetését úszták meg. Az illetékekről való lemondásnál a legbőkezűbb az állam, hisz a 95 ,1 milliárd forintos bevételkiesés mellett 157,7 milliárdot szedett be, vagyis minden harmadik forint a lakosságnál, illetve kisebb részben a cégeknél maradt.