Orbán vejéhez köthető vállalkozás telkét veszi meg az állam

Orbán vejéhez köthető vállalkozás telkét veszi meg az állam

Megemeli a kormány a Pécsi Tudományegyetem Modern Városok Programjának (MVP) a büdzséjét mintegy 800 millióval, ami így 24,8 milliárd forint lesz – derült ki a Magyar Közlönyből. A kormányhatározat szerint célzottan az Általános Orvostudományi Karral szemben levő ingatlan megvásárlására adják a pénzt.

A Magyar Építő

Az ingatlan sorsa kalandos, eredetileg a Lakits laktanya állt a másfél hektáros telken, amit még a pécsi önkormányzat adott el egy csomagban a magasházzal együtt 2008-ban egy spanyol ingatlanfejlesztő cégnek, a Grupo Miltonnak. A laktanyát még abban az évben lebontották, ezután leginkább a hajléktalanok tanyáztak a területen. Jelenleg a telek az U-CampUS Zrt.-é, a céget tavaly áprilisban jegyezték be és tulajdonosa akkor a pécsi építőiparban érdekelt Czéh-Tóth Márk volt, aki egy banki követelésből szerezte meg az ingatlant. Idén tavasszal változás állt be a tulajdonosi körben, a ZSKN Üzemeltető, Karbantartó és Építő Korlátolt Felelősségű Társaság a többségi tulajdoni joggal és szavazati aránnyal a társaságban. Ez a cég a Magyar Építő Zrt.-hez, míg a Körösaszfalt Zrt-n keresztül Orbán Viktor vejéhez, Tiborcz Istvánhoz köthető – írja a hvg.hu. Czéh-Tóth neve került már elő a Fideszhez köthető ügyletek kapcsán, Tiborcz korábbi üzlettársával Hamar Endrével közös cége, a Dohányker Trafik Kft. öt trafikkoncessziót is nyert úgy, hogy korábban semmi közük nem volt az iparághoz.

Dobott az értékén a városvezetés

Az U-CampUs Zrt. néhány hete még 1,5 milliárdért hirdette az ingatlant, a kormány viszont most csak 800 milliót adott a megvételére, de jóval korábban ennél sokkal kevesebbet ért. Idén tavasszal kavart botrányt, hogy a pécsi közgyűlés több ponton is módosította a város építési szabályzatát (egy helyrajzi számra vont össze három ingatlant, illetve a telekre felhúzandó épületek magasságának a felső határát is megemelték), így komoly értéknövekedést ért el az ingatlan. Az önkormányzati portál arról számolt be akkor, hogy apartmanházakat építenének a külföldi egyetemistákat megcélozva.

Ilyen a programban nem volt

A telek felbukkanása a Modern Városok Programban meglepő, mert az egyetemi szenátus által elfogadott előterjesztésekben egy szó sem esett erről a területről. Az orvosi kar nagyberuházását (mintegy 11-12 milliárdért) az új elméleti tömb felépítését nem erre az ingatlanra tervezték, hanem a mostani főépület mögé. Az új épület kivitelezési közbeszerzése egyébként jelenleg is zajlik, az egyetemtől megtudtuk, hogy várhatóan még ebben a hónapban lesz eredmény.

A PTE-től úgy nyilatkoztak a 800 milliós forrás kapcsán, hogy a telek tulajdonjogát az állam szerzi meg, azon a Nemzeti Vagyonkezelő Zrt-vel kötött szerződés alapján vagyonkezelői jogot szerez a felsőoktatási intézmény, amely alapján a területen a Modern Városok Programon belül az egyetemfejlesztéshez és annak deklarált céljaihoz kapcsolódó további terveit valósíthatja meg. Tehát konkrétumot egyelőre még nem mondtak ezzel kapcsolatban, a Szabadpécs szerint kollégiumi fejlesztésről lehet majd szó, a külföldi diákokra kihegyezve.

Feljelentés

Berkecz Balázs, az Együtt alelnöke közleményben reagált a hírekre. Azt írja, mivel Pécs városvezetése korábban úgy módosította a város építési szabályzatát, hogy egy Tiborcz Istvánhoz köthető vállalkozó kedvére építhessen apartmanházat egy üres területen, most pedig közpénzből veszi meg az egyetem a telket, ez egyértelműen felveti a hűtlen kezelés gyanúját, ezért ismeretlen tettes ellen feljelentést tesz.

Minden a külföldi hallgatókról szól

Hatalmas a mozgolódás ingatlanfronton Pécsen. Mint korábban a Zoom.hu megírta, a Bőrklinikát az önkormányzat értékesítené mintegy egymilliárd forintért. Az ellenzék szerint egy kormányközeli vállalkozónál landolhat az épületegyüttes és a külföldi hallgatóknak építenének apartmankomplexumot. Jelenleg 4000 külföldi hallgató van a városban, akiknek a száma a Modern Városok Program céljai szerint 2020-ra 5000-re fog nőni. Most egy év alatt 8-9 milliárd forintot hagynak a városban, a hallgatók számának a növekedésével ez az összeg bőven 10 milliárd fölé kúszhat.