Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Mi a baj a Csíki Sörrel?

Mi a baj a Csíki Sörrel?

Önök a hibásak. Meg persze mi itt, a szerkesztőségben: nem kelendő a magyarországi piacon a Csíki Sör, minek következtében a gyártó, a székelyföldi Lixid Project SRL súlyosan eladósodott és csődközeli állapotba került.

Mert idegenszívűek vagyunk, és inkább vörös csillaggal díszített holland sört veszünk, mintsem a székely címerest, pedig az üdít, táplál és felvidít, vagy barna, mint a medve.

Tiltott, igazi MTI Fotó: Veres Nándor

Pedig a cégvezetés arra számított, hogy a magyarországi terjeszkedés simán fog menni, mert az emberek érzelmi okokból őket fogják választani, ám a terv nem jött be.

A hírek szerint a vállalkozást vezető Lénárd András magyar bankokkal (köztük állami tulajdonban lévő pénzintézetekkel) tárgyal a hitelek átcsoportosításáról, így könnyen lehet, hogy a magyar adófizetők pénzéből segítik meg az alkoholos italt gyártó erdélyi vállalkozást.

Túl a jogi hercehurcán, amikor a kis erdélyi, pontosabban román-holland cég perben állt a holland Heinekennel, felvetődtek más kérdések is a sörrel kapcsolatban. Például az ár és a minőség.

Van, aki nem iszik sört, de ezt igen. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter. MTI Fotó: Veres Nándor

Természetesen mindenki érzelmi ügyet csinált a kérdésből, egy időben elképzelhetetlen lett volna, hogy a megfelelő politikai oldalon állók ne Csíkivel a kezükben szelfizzenek, illetve ne zengjenek ódákat a sörcsodáról. Míg a másik oldal fikázta. Maga a termék közben volt „díszvendég”, meg „különdíjas” is a hazai sörfesztiválokon.

„A Fontos sörmárka: fontos, mint szappanon a faszszőr” – fogalmazott az egyik hazai gasztro- és sörpápa a gyártó eladósodásának hírét hallva. Megkértük a kritikust, fejtse ki bővebben véleményét:

„Az agresszív és becsapós marketing-hírverés ellenére középszerű sör, iható, de az íze felejthető. Szomorú, ha egy sörre gazdaságpolitikai, mondvacsinált balhékért kell emlékezni, nem a malátás dunyha, meg a komlós gerinc miatt.” – mondta, de a sommás első mondat miatt kérte, a nevét ne írjuk le.

Gyártósor a Csíki Sör Manufaktúra csíkszentsimoni sörfőzdéjében MTI Fotó: Veres Nándor

„Az első főzet még hozta is a várakozást, és ha a kisüzemi mértékkel mérve nem is annyira izgalmas sör készült, azt mindenesetre kimondhatjuk, hogy a helyi nagyüzemi sörökhöz képest egy jobb minőségű sör jelent meg a piacon.” – nyilatkozta tavaly Vásárhelyi István sörszakértő az Erdélyi Naplónak. Sajnos – vélhetően az óriási kereslet miatt – a viszonylag kis kapacitású gyár tavaly nyáron gyorsíthatott az eredeti érlelési eljáráson (ez természetesen csak a kóstolások alapján felmerült hipotézis és az én maximalizmusom), mert visszaesett a minőség” – tette hozzá.

Dorozsmai Endre gasztrokritikus a szintén erdélyi Itthon.ma-ban ezt írta: „Mindezeken túl úgy vélem, hogy maga a sör kifejezetten jó. Mondom ezt úgy, hogy olvastam hozzáértők kritikáját is, akik szerint gyengült a minősége.”

A szerző azon horgadt fel, és ezzel nem volt egyedül, hogy Lénárd a Heti Válasznak azt állította, amikor a sikereiről kérdezték, „Nem csodálkozom, hiszen Romániában és Magyarországon mi gyártjuk az egyetlen igazán kézműves sört”.

Dorozsmai szerint „Egyrészt az Igazi Csíki Sör már rég nem kézműves, megkockáztatom: soha nem is volt az. Persze tény, hogy a kézművesnek mondott kisüzemi sörök nagy részére igaz ez, de attól még valaki, aki teríteni tudja Erdélyt és Magyarországot a sörével, akiknek a kapacitása nagyobb, mint többezer tényleges kézműves főzőé együttvéve, az ne nevezze a maga termékét „igazi kézművesnek”, mikor tudhatja, hogy nem az.” Hozzáteszi: „„igazi kézművesnek” beállítani egy sört, ami egyáltalán nem az: eget verő hamis állítás.”

A Csíki Sör a teszteken is vegyesen szerepelt. Hogy csak két példát említsünk, volt teszt, ahol nyolcból a hetedik lett, volt, ahol kilencből a második.

Mindezek után adja magát a kérdés: