Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Mészáros Lőrinc húsüzemet épít a sertéstelepe mellé – naná, hogy uniós forrásból

Mészáros Lőrinc húsüzemet épít a sertéstelepe mellé – naná, hogy uniós forrásból

Ha bízhatunk a NER reflexeiben – és miért ne bízhatnánk –, valamint viszonyrendszereiben, akkor hamarosan láthatjuk Orbán Viktort Mészáros Lőrinc új húsüzemének a megnyitóján. Éppen úgy, ahogy a miniszterelnök 2014 novemberében, a vele bizalmas viszonyt ápoló felcsúti polgármester sertéstelepének átadásakor is beszédet mondott.

Mészáros Lőrinc agráripari cége, a Búzakalász 66 Kft. ugyanis új projektbe kezd, egy húsfeldolgozót kíván kialakítani Alcsútdobozon. (Alighanem már meglévő sertéstelepe közelében.) Az üzem természetesen méretes uniós támogatás segítségével készülne el, amelyről már meg is született a döntés.

A támogatási összeg összesen 331,5 millió forint – tudta meg a Zoom.hu.

Nagyon hasonló ahhoz a tételhez, amelyet a szupervállalkozó említett sertéstelepének korábban fejlesztéséhez kapott.

A pénz megítéléséről szóló határozat, az uniós pályázatokat összefoglaló Szechenyi2020 oldalon már meg is található. A Búzakalász 66 a szubvenciót a „mezőgazdasági termékek értéknövelése és erőforrás-hatékonyságának elősegítése a feldolgozásban” című felhívás keretében kapja meg. A kiírás szabályait böngészve kiderül, hogy Mészáros Lőrinc vállalkozása a lehetséges folyósítás csaknem maximális összegét nyerte el. Az említett pályázat szerint egy beruházás esetében a támogatás mértéke ugyanis maximum 50 százalék lehet. A projekt – igencsak hiányos – dokumentumaiból az pedig kibogarászható, hogy a fejlesztés teljes összege körülbelül 750 millió forint.

E szerint a cég a költségek mintegy 45 százalékát fedezné uniós forrásból.

Persze az megítélés kérdése, hogy a mintegy 5 százaléknyi szubvenció „elhagyása” milyen önmérsékletre vall, miután egyéni beruházások esetében a megítélhető összeg egyébként 500 millió forint lehet. Vagyis ezen az oldalon még kicsit lehetett volna felfelé tornászni az uniós támogatás mértékét. Azt azért így sem lehet mondani, hogy a Búzakalász ügyetlen pályázó lenne, hiszen a tavalyi, 1,62 milliárdos árbevételének 20 százalékát kitevő forrás sikerült most elnyernie. Az adózott eredményhez képest pedig még parádésabb a teljesítmény, hiszen tavaly ez csupán 17,5 millió forint volt. Utóbbi egyébként méretes csökkenés a megelőző évi 285 millióval szemben.

Orbán Viktor miniszterelnök (j4), Mészáros Beatrix, a Búzakalász 66 Felcsút Kft. ügyvezető igazgatója (j3), Mészáros Lőrinc (Fidesz-KDNP) felcsúti polgármester (j2) és Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója (j5) a kft. bányavölgyi mangalicatelepének avatásán a Fejér megyei Alcsútdobozon 2014. november 18-án. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Az további érdekesség, hogy a pályázati kiírást a Búzakalászt érintő kedvező döntés után néhány nappal felfüggesztették. Igaz október elején ezt már újra is nyitották. Az eltelt időben egy olyan kiegészítést építettek be a kiírásba, hogy az igénylőnek a fenntartási időszak alatt “a bázislétszámot tartania kell”.

A Búzakalász egyébként lassan teljesen beveszi a környéket, hiszen ezen, valamint rokonságán keresztül Mészáros Lőrinc több száz hektárnyi területet bír Alcsútdoboz, Óbarok, Vál és Kajászó térségében. És akkor még a helyi sertésvertikumáról és a közeli, általa működtetett kisebb boltokról nem is beszéltünk.

A fejlesztés annak árnyékában egyébként meglepő is lehet, hogy a társaság tavaly – a Népszabadság írása szerint – túladott egyik legismertebb darabján, a Bakony Hús (BH) Kft.-n.

Utóbbi vállalkozás ugyanis éppen húsüzemet működtetett, igaz Veszprémben. Az eladást megelőzően az üzemeltetésre egy külön társaságot hoztak létre, ami átvette a BH-t. Ezek után a 2015-ös beszámolót már, mint a Búzakalásztól különálló vállalkozás, önállóan adta le. Ez után jött tavaly a tulajdonosváltás.

A vevő egy bizonyos Benoit and Augusten Húsipari és Kereskedelmi Kft. volt, amely korábban Simglass Kft. néven futott. Igaz akkor még porcelán-, üveg- és tisztítószer-nagykereskedelemmel foglalkozott. A jelek szerint a Bakony Húsnál is készülhetnek valamire. A cégbírósági papírok szerint ugyanis idén tavasszal az NHB Növekedési Hitel Bank jelzálogjogot jegyeztetett be a társaságnál. Utóbbi hitelintézet Matolcsy György unokatestvéréhez, Szemerey Tamáshoz köthető.