Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Közös ellenzéki tüntetéssel indul a polgári engedetlenség október 23-án

Közös ellenzéki tüntetéssel indul a polgári engedetlenség október 23-án

Hat vagy nyolc párt részvételével, közös ellenzéki demonstrációt tartanak az október 23-i nemzeti ünnepen, Budapesten. A résztvevők ugyanazok a parlamenti, illetve törvényhozáson kívüli pártok, amelyek Gulyás Márton civil aktivista kezdeményezésére a Közös Ország Mozgalom (KOM) keretében szeptember végén aláírták a szándéknyilatkozatot arról, hogy az arányos választási rendszer létrehozása érdekében törvénymódosító javaslatcsomagot terjesztenek be az Országgyűlésnek: a Demokratikus Koalíció, az Együtt, a Lehet Más a Politika, a Magyar Liberális Párt, a Magyar Szocialista Párt, a Modern Magyarország Mozgalom, a Momentum Mozgalom és a Párbeszéd. Csütörtök délután az LMP részvétele még nem volt biztos, és ettől függ a Momentumé is.

A javaslatcsomag főbb pontjai:

  • megszüntetnék a jelenlegi választási rendszer „a győztes mindent visz” elvét, vagyis a választáson legtöbb szavazatot szerző pártot pozitívan kompenzáló elemeit
  • az egyéni jelöltekhez hasonlóan a pártoknak is kampányszámlájuk lenne, ahonnan ellenőrizhetően, számlák ellenében fedezhetnék a kampánykiadásokat
  • a parlamenti bejutási küszöböt a jelenlegi 5-ről 4 százalékra vinnék le
  • ha egy párt nem éri el az 1 százalékot, akkor vissza kellene fizetni a kampánypénzt, mint az egyéni jelölteknek – ezzel ejtenék ki a kamu- és bizniszpártokat a rendszerből
  • megmaradna az egyfordulós választási rendszer
  • a pártok kampányköltéseit ellenőrző Állami Számvevőszék erősebb jogosítványokkal rendelkezne
  • a javaslatcsomagot a törvényi szövegezés után, várhatóan a jövő héten nyújthatják be a parlamenti képviselettel rendelkező aláíró pártok közösen az Országgyűlésnek.

Gulyás Márton a Hír TV Egyenesen című műsorában beszélt szerda este az október 23-i közös, Kossuth téri demonstrációjáról. Elmondta, hogy egyelőre az LMP kivételével minden, a Közös Ország Mozgalomban részt vevő ellenzéki párt jelezte részvételét, a Lehet Más a Politika is elvben benne van, csak még egy testületi jóváhagyás hiányzik a részvételükhöz. (A Jobbik nem vesz részt a közös demonstráción, ahogy a Közös Ország Mozgalomban sem szerepelt.)

A Zoom.hu kérdésére Kanász-Nagy Máté, az LMP szóvivője azt közölte:

a részvétel kérdése a délután is zajló elnökségi ülés témája, a végleges döntést később jelentik be.

A Momentum pedig azt közölte, hogy csak akkor vesznek részt a közös demonstráción, ha azon mindenki ott lesz, tehát az LMP távolmaradása esetén Fekete-Győr Andrásék sem mennek el. (A Momentum eközben már hirdeti saját, a közös demonstráció kezdete után fél órával induló tüntetését aznap a Kossuth térre.)

Békésen figyelmeztetnék a hatalmat

Ha a közös ellenzéki demonstráció nem is lesz végül teljes körű, fontos bejelentésekre lehet számítani. Gulyás Márton szerint ugyanis azon nem csak az érintett pártok politikusai, valamint civilek, mozgalmárok, rendszerkritikusok mondják majd el, mire lenne szüksége szerintük az országnak, hanem meghirdetik az október 23-a utáni polgári engedetlenségi mozgalmukat is.

„Elindul a nyomásgyakorlási folyamat, de békésen, erőszakmentesen, semmiféle károkozásra nem törekszünk, csupán az a cél, hogy vak, süket és szándékosan értetlen hatalommal beláttassuk: nem lehet negligálni a népakaratot, és foglalkozzanak vele, amíg békés” – mondta Gulyás a kezdeményezésről. Az október 23-i demonstráción azt is elárulják majd, mikortól indul, hogy néz ki, hogyan lehet benne részt venni ebben a nyomásgyakorló akcióban.