Hiába a külügyminiszteri találkozó, nem oldódik az ukrán–magyar vita

Hiába a külügyminiszteri találkozó, nem oldódik az ukrán–magyar vita

„Nem az emberek ellen irányul az új ukrán oktatási törvény, hanem azt szolgálja, hogy minden állampolgár érvényesülni tudjon Ukrajnában” – mondta Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter csütörtökön Budapesten, miután tanácskozott Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszterrel. Az ukrán diplomácia vezetője a tanácskozás utáni közös sajtótájékoztatón azt mondta, hogy ha egy ukrajnai állampolgár nem beszél jól ukránul, sok lehetőségtől esik el.

„Egyetlen iskola sem fog bezárni, egyetlen tanár sem veszíti el a munkáját az új törvény miatt”

– közölte Klimkin.

Arról is beszélt, hogy minden állampolgárnak a saját anyanyelvén kívül tudnia kell ukránul is. „Ukrajna nyitott a párbeszédre kétoldalú és nemzetközi keretekben is” – tette hozzá.

„Teljesen másként ítéli meg Magyarország és Ukrajna az ukrán oktatási törvény kérdését”

– mondta válaszul Szijjártó Péter.

A tárcavezető szerint ennél is nagyobb baj, hogy a határon túl, Kárpátalján élő magyarok is másként látják a helyzetet, mint az ukrán kormány. „Magyarországnak nem a harc a célja, hanem a megállapodás, hogy a kárpátaljai magyarok ugyanazokat a jogokat élvezhessék, mint a törvény elfogadása előtt. Amíg a helyi magyar közösség nem mondja azt, hogy elégedett a helyzettel, Magyarország nem tudja feloldani azt a döntését, hogy a nemzetközi szervezetekben nem támogatja az ukrán javaslatokat, az Ukrajnának fontos kérdéseket” – mondta a külügyminiszter.

A sajtótájékoztatón Szijjártó utalt az ukrán külügyminiszterrel folytatott tanácskozásra is: „Akkor lehetne eredményes ez a konzultáció, ha a törvény vonatkozó részét felfüggesztenék.”

(via MTI)