Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Deutsch tévúton: az OLAF-nál jelentené fel Gyurcsányt a Czeglédy-kölcsön miatt

Deutsch tévúton: az OLAF-nál jelentené fel Gyurcsányt a Czeglédy-kölcsön miatt

Az európai parlamenti képviselő fideszes Deutsch Tamás borítékolhatóan lyukra fut újabb akciójával, mivel olyan fórumon és olyan összefüggésben próbálja feljelenteni Gyurcsány Ferencet a DK-elnök cége által Czeglédy Csabának nyújtott kölcsön miatt, ahol és amiért a belpolitikai kampánytémává tett ügynek semmi keresnivalója. A kormánypárti politikus ráadásul évekkel ezelőtt, Brüsszelben és Magyarországon is megcáfolt csúsztatásokkal operál.

Az OLAF-hoz fordul Deutsch

Az MTI adott hírt arról, hogy az Európai Unió csalás elleni hivatalához, az OLAF-hoz fordul Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő amiatt, hogy Gyurcsány Ferenc cége, az uniós megbízást is elnyerő Altus 80 millió forintot adott Czeglédy Csabának, aki jelenleg előzetes letartóztatásban van.

Deutsch kifejtette: az Európai Bizottság mintegy 1,5 milliárd forintos összegben adott megbízást az Altus vezette konzorciumnak, Gyurcsány Ferenc cége pedig az ebből származó bevételéből 80 millió forintot juttatott a Magyarországon súlyos bűncselekménnyel gyanúsított Czeglédy Csaba szombathelyi önkormányzati képviselőnek.

Közölte, azt reméli, hogy az EU-s források terhére elkövetett súlyos csalás és más szabálytalanságok gyanúját felvető tranzakcióval kapcsolatban az OLAF azonnali vizsgálatot rendel el.

Nem annyi, ki se jön, OLAF!?

A kormánypárti politikus reménye azonban aligha igazolódik be – ez már laikusként is látható. Egyrészt már az általa említett számok sem stimmelnek. Az ugyanis már az emlegetett 1,5 milliárd forintos megbízás körül a Fidesz által 2015-ben keltett felháborodás után kiderült, hogy nem annyi: a kormánypárt, illetve vezető kormánypárti politikusok korábbi állításait cáfolva az Európai Bizottság 2015 júniusában közölte, hogy

az Altus Zrt. nem ötmillió eurós, hanem 399 ezer eurós megbízást kapott, azt is konzorciumi tagjaival közösen.

Vagyis a 1,5 milliárd forint csak 120 millió. Ezt Deutsch Tamásnak is tudnia kell, hiszen Corina Cretu regionális politikáért felelős uniós biztos annak idején éppen az ő írásbeli kérdésére válaszul közölte a pontos számokat. Eszerint az ötmillió euró a kiválasztott konzorciumok között további pályáztatások után, négy év alatt elosztható maximális keretösszeg. Ebből tavaly októberben az Altus egy 399 190 eurós megbízást nyert el, tíz másik céggel közösen.

Mivel a 120 millió forintnyi pénznek is csak egy része landolt az Altusnál konzorciumi tagként, még az sem biztos, hogy – ahogy Deutsch fogalmazott – “az ebből származó bevételéből” adott az Altus kölcsön Czeglédynek, mert lehet, hogy ennyi bevétele ebből a forrásból összesen nem volt a cégnek. Ráadásul Deutsch az Altus mindenféle megbízása során keletkezett bevételéből nyújtott kölcsönt úgy értékeli, mint az EU-s források terhére elkövetett súlyos csalás, holott

a kettőnek nemhogy köze nincs egymáshoz, de még a két összeg közti kapcsolat sem feltétlenül egyértelmű.

Mindennek a tetejébe az OLAF legfeljebb a brüsszeli pénz felhasználásának jogszerűségét vizsgálhatja, két magyarországi magáncég közti kölcsönszerződés jogi vagy politikai értékelése nem a szervezet hatásköre.

Még egy csavar: a cég sem az

Az már csak hab a tortán, hogy Deutsch rossz céget igyekszik feljelenteni. Mint a DK reagálásából kiderült, az Altus Befektetési Zrt. valóban kötött megbízást az EU-val a Deutsch által említett összeg töredékéért, ám Czeglédy Csabának nem ez a cég, hanem az Altus Portfólió Kft. adott pénzt, “amelybe egyetlen fillér sem jutott az EU-s megbízás ellenértékéből” – írták, hozzátéve: beperelik Deutsch Tamást.