Az USA kilép az UNESCÓ-ból, most már Izrael is így tenne

Az USA kilép az UNESCÓ-ból, most már Izrael is így tenne

Az USA kilép az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetéből, az UNESCÓ-ból. Ezzel deklaráltan pénzt szeretne spórolni az ország, de az is az okok között található, hogy az arab kormányok támogatást nyújtottak egy olyan UNESCO-állásfoglaláshoz, amely elítélte a Kelet-Jeruzsálemben és Ciszjordániában található vallási helyszínekkel kapcsolatos izraeli politikát.

A bejelentés szerint az Egyesült Államok csupán megfigyelőként tartaná meg jelenlétét az UNESCÓ-ban.

Az amerikai külügyminisztérium korábban el akarta halasztani a döntést, amíg az UNESCO új főigazgatót nem választ. A két főigazgató-aspiráns egyébként az egykori francia kulturális miniszter, Audrey Azoulay, valamint egy katari diplomata, Hamad bin Abdulaziz Al-Kawari. Előbbi mellé szerette volna állítani korábban Donald Trump amerikai elnököt egy ENSZ-közgyűlés alkalmával Emmanuel Macron francia elnök.

Irina Bokova Fotó: Beata Zawrzel/NurPhoto via Getty Images

Irina Bokova, az UNESCO regnáló főigazgatója sajnálatát fejezte ki az Egyesült Államok döntése miatt, miután Rex Tillerson amerikai külügyminiszter tájékoztatta a döntésről. „Az egyetemesség kulcsfontosságú az UNESCO azon küldetése szempontjából, hogy megerősítse a nemzetközi békét és a biztonságot a gyűlölettel és az erőszakkal szemben, az emberi jogok és az emberi méltóság védelmében. 2011-ben, amikor a tagdíjak fizetését az UNESCO Általános Konferenciájának 36. ülésszakán felfüggesztették, azt mondtam, meg vagyok győződve arról, hogy az UNESCO sohasem számított annyira az Egyesült Államokra, sem az Egyesült Államok az UNESCÓ-ra, mint akkor” – áll a főigazgató közleményében.

Az USA kilépése Bokova szerint

„veszteség az UNESCÓ-nak, veszteség az ENSZ-nek és veszteség a sokszínűségnek is”.

Az Egyesült Államok nem először folyamodott ilyen drasztikus lépéshez: a Ronald Reagan-i közigazgatás döntött úgy a hidegháborúban, 1984-ben, hogy kilép az UNESCÓ-ból, akkor a korrupcióra hivatkoztak, és arra, hogy a Szovjetunió felé húz a szervezet. George W. Bush elnök vezetésével 2002-ben csatlakoztak újra.

UPDATE: Izrael is ki akar lépni

Izrael megkezdte az előkészületeket arra, hogy az Egyesült Államokkal együtt kilépjen az UNESCO-ból – jelentette be az izraeli kormányfői hivatal csütörtökön. Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő egy közleményben „bátor és erkölcsös” döntésnek nevezte Washington elhatározását, az UNESCÓ-t pedig „abszurd színháznak” nevezte, ahol nem megőrzik, hanem eltorzítják a történelmet.

Dani Danon, Izrael ENSZ-nagykövete szerint Washington kilépése az UNESCO-ból fordulópontot jelent az ENSZ-ben. Ő is közleményt írt: „Olyan új korszak kezdődik, amelyben immár meg kell fizetni az árát annak, ha valaki hátrányos megkülönböztetést alkalmaz Izrael kárára. Az UNESCO most már láthatja, hogy az Izrael ellen hozott abszurd és szégyenteljes határozatainak következményei vannak.”

Danon szerint az Egyesült Államok Izrael mellett áll, és a két ország közötti szövetség erősebb, mint valaha.

(via MTI, Foreign Policy, UNESCO)