A BKK ad még pár milliárdot a T-Systemsnek

A BKK ad még pár milliárdot a T-Systemsnek

2,5 milliárd forinttal többet fizet a BKK a T-Systemsnek a jegykiadó automaták üzemeltetéséért – derül ki az uniós közbeszerzési értesítőből. A két cég módosította az automaták legyártásáról, üzembe helyezéséről és üzemeltetéséről kötött szerződését, annak értéke 6,5 milliárdról 9 milliárdra nőtt. 2013-ban, amikor a szerződést megkötötték, még csak 5,6 milliárd forintról szólt.

A 2,5 milliárdos áremelkedés picit túlzásnak tűnik, a módosítás részletezésében két olyan pontot találni, ami pluszmunkát jelenthet a T-Systemsnek:

  • Tesztautomatákon működő egyes funkciók (automatikus hibajegy generálás; online tranzakciós adatbetöltés; vakok és gyengén látók menüje) kiterjesztése a teljes rendszerre,
  • Az automaták eltömítése vandalizmusnak minősül, az eltömített automatákat a T-Systemsnek öt naptári napon belül javítania kell.

Egyébként a közbeszerzési törvény értelmében az eredeti szerződésben foglalt összegek miatt a felek maximum 2,5 milliárd forinttal emelhetik a szerződés értékét. Nem állítjuk, hogy gyanús, de mindenképpen figyelemre érdemes, hogy a BKK és a T-Systems pont 2,5 milliárddal növeli a szerződés értékét. Kérdéseinket elküldtük a BKK-nak, ha válaszolnak, közzétesszük

Animáció aranyáron, befuccsolt e-jegy

Legutóbb az automatás szerződés 274,8 millió forinttal drágult. A legfurcsább tétel szerint az automaták menürendszerében animációmódosítás történt, aminek fejében a T-Systems 1 439 400 forint többletpénzt kapott. Hogy pontosan milyen animációról van szó, és mi került rajta 1,4 millió forintba, azt augusztus eleje óta nem sikerült megtudnunk a BKK-tól.

A BKK és a T-Systems ebbe a szerződésbe passzírozta bele a botrányba fulladt e-jegy-rendszert is, az 659 millió forintba került. A botrányok nyomán a rendszert leállították, az érintett t-systemses vezetőket kirúgták.

15 nap helyett 1,5 év

A szerződést 2015-ben is módosították, módosítás jelentős része a jegypapírok kezelésének szigorításával foglalkozott, a T-Systemst többek közt kötelezte rá, hogy lezárt, fegyveres őrrel és GPS-szel felszerelt járművel szállítsa a papírokat. (A módosításról itt írtunk részletesen, az eredetileg kialkudotthoz képest a T-Systems összesen 275 millióval többet kapott benne.)

A 2015-ös módosítással az a probléma, hogy csak másfél évvel később, 2017 augusztusában tették közzé a közbeszerzési értesítőben, pedig ezt 15 napon belül meg kellett volna tenni. A közbeszerzési hatóság vizsgálja a módosítást, a BKK augusztus közepe óta nem válaszolt a kérdéseinkre.