Vádiratszerű kormányzati javaslatot írt a Fidesz

Vádiratszerű kormányzati javaslatot írt a Fidesz

Nem szokatlan, hogy a Fidesz és a kormány kampányra használ folyamatban lévő büntetőügyeket, ám az alighanem példa nélküli, hogy egy nemhogy jogerős ítéletnél, de még vádemelésnél sem járó ügyben terjeszt be kampányízű határozati javaslatot a Fidesz az Országgyűlésnek. Éppen ez történt most a DK-nak és az MSZP-nek is dolgozó ügyvéd, a mintegy hárommilliárd forintos költségvetési csalással gyanúsított Czeglédy Csaba ügyében.

Bulváros, vádiratszerű kampányszöveg

„A Czeglédy-ügy károsultjainak rendkívüli kárrendezéséről” szóló, Gulyás Gergely Fidesz-frakcióvezető és két párttársa által jegyezett határozati javaslatot alig néhány nappal azután nyújtották be, hogy múlt héten a Kormányinfón Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter arról beszélt: a kabinet vizsgálja a Czeglédy-ügyben károsult diákok megsegítésének lehetőségét.

A még vádemelés előtt álló Czeglédy esetében az ártatlanság vélelmét teljes mértékben figyelmen kívül hagyja a javaslat,

amely tényként kezeli, hogy a gyanúsított bűnös: „Az Országgyűlés tekintettel a legkiszolgáltatottabbak közé tartozó mintegy ezer fiatal munkavállalóra, akiket Czeglédy Csaba, az MSZP, a DK és az Együtt szombathelyi képviselője és társai tudatosan megkárosítottak” – így kezdődik a parlamentnek feladatokat szabó határozati javaslat.

A javaslat fentiek alapján felkéri a kormányt, hogy „tegyen lépéseket a kárt szenvedett fiatalok számára az őket megillető, ki nem fizetett jövedelmek rendkívüli és méltányosságon alapuló, lehető leggyorsabb, a károkozó által ki nem fizetett összeggel megegyező mértékű kárrendezés érdekében” – ha kell jogszabály-módosítással, illetve ehhez az Országgyűlés az érintett munkáltatók közreműködését is kéri.

A javaslat indoklásának szövege nem csak bulvárlapok címoldalára kívánkozó fordulatokat használ, mint “2017. májusában derült fény az elmúlt évek egyik legjelentősebb bűnszervezetben elkövetett csalássorozatára”, hanem olyan, a rendőrségi gyanúsítási szövegekre erősen hasonlító fordulatokat is, mint “a céghálózat 2013 és 2016 között – a megalapozott gyanú szerint – mintegy hárommilliárd forint vagyoni hátrányt okozott az állami költségvetésnek”.

Nyomásgyakorlás további vizsgálódásra?

A határozati javaslat annak vizsgálatát is indokoltnak látja, hogy a Human Operator Zrt. tevékenységének volt- e köze azon balliberális pártok finanszírozásához, amelyeknek Czeglédy Csaba a mai napig képviselője a szombathelyi közgyűlésben.

Azt a fideszes javaslat nem fejti ki, hogy milyen alapon és kinek lenne indokolt szerintük ebben az ügyben vizsgálódni,

vagyis mely kormányzati vagy bűnüldöző, vádhatósági szervre kívánnak nyomást gyakorolni.

A Zoom.hu is megírta, ezer diákszövetkezeti tagnak mintegy 100 millió forinttal tartozik a Czeglédyhez köthető Human Operator Zrt., ám mivel a cég számláit zárolták, nem tudnak fizetni a diákoknak. Az MSZP koncepciós eljárásnak tartja Czeglédy letartóztatását, ahogy a DK is, amelynek elnökéről, Gyurcsány Ferencről nemrég kiderült, hogy cége mintegy negyedmillió eurós kölcsönt nyújtott Czeglédy pénzügyi gondokkal küzdő cégének.

Fidesz: A Czeglédy-ügy Gyurcsány korrupciós ügye

A Fidesz szerint a Czeglédy-ügyről egyre inkább kiderül, hogy az nem más, mint Gyurcsány Ferenc korrupciós ügye. Budai Gyula fideszes képviselő szerint Gyurcsány lelepleződött, amikor kiderült, hogy kölcsönt adott Czeglédy Csabának. A kormánypárti politikus úgy fogalmazott: a Czeglédy Csaba által üzemeltetett bűnszervezet mögött Gyurcsány Ferenc és a baloldal áll, Czeglédy Csaba nem más, mint “a volt kormányfő és a baloldal strómanja”.

A DK Czeglédy irodájával perli be Budait

Budai Gyula kijelentéseire reagálva a DK közölte: Gyurcsány Ferenc DK-elnök visszautasítja és határozottan cáfolja a Fidesz lejárató kampányának legújabb vádjait, és rágalmazási pert indít Budai Gyula “elszámoltatási biztos” ellen, valamint sajtó helyreigazítást kezdeményez azoknál a sajtóorgánumoknál, amely Budai Gyula “légből kapott, minden alapot nélkülöző, hamis vádjait közlik”. Közölték azt is: a Budai elleni pert Czeglédy Csaba ügyvédi irodája viszi.