Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Kétéves csúszásban Paks II.

Kétéves csúszásban Paks II.

A korábbi brüsszeli vizsgálat miatt jelenleg 22 hónapos csúszásban vannak. Szeretnék a legtöbb időt visszanyerni, de a legfontosabb a biztonság, hogy egy jól működő, nukleáris biztonság szempontjából megfelelő blokkot építsenek – mondta Süli János paks-ügyi tárca nélküli miniszter az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságában. Brüsszel mind a hat vizsgált pontban úgy találta, nincs akadálya a beruházásnak. Megvannak a jogerős környezetvédelmi, telephelyi engedélyek – ismertette, kiemelve: a telephely alkalmas, semmilyen külső környezeti hatás nem veszélyezteti az erőmű biztonságát.

A következő lépés a létesítésiengedély-kérelem – folytatta a miniszter, hozzátéve: a beruházás részeként a kiszolgálóépületek – csaknem 70 épület, parkoló, út – engedélyezését szeretnék felgyorsítani, hogy már 2018-ban meg tudják kezdeni ezeket az építkezéseket. Süli János azt is elmondta: eddig kifizetések nem történtek, az első fizetési akciók most vannak folyamatban. A miniszter hozzátette: az orosz-magyar megvalósítási dokumentáció titkosságának feloldása már folyamatban van. Magyar részről már meghatározták azokat a részeket, amelyek nyilvánosságra hozhatók, ez a teljes anyag mintegy 90 százaléka, jelenleg az orosz fél hozzájárulását várják.

Utóbbi kapcsán Aszódi Attila, a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkár felhívta a figyelmet: szabályok írják elő, hogy egymás üzleti titkait meg kell óvni. Magyar részről – a minősített adatokat kivéve – nincs kifogásuk a nyilvánosságra hozatal ellen, de az orosz fővállalkozónak ebben a kérdésben vétójoga van.

A nemzetbiztonsági bizottság az LMP-s Szél Bernadett kezdeményezésére, a testület szocialista elnökének, Molnár Zsoltnak a támogatásával kért beszámolót a paksi bővítés állásáról. Süli János miniszter és két államtitkára nyílt ülés keretében tájékoztatták a bizottságot. Szél Bernadett az állítólagos Paks III. projektről is kérdezett. Erre válaszul Süli János miniszter elmondta, Pakson nem is férne el több blokk. Arról beszélt, hogy az előrejelzések alapján 2030-ban még Paks II.-vel együtt is teljesítményhiány lesz a rendszerben, ezért már most dolgozni kell a további fejlesztésen. A miniszter elmondása szerint egy olyan nagy alaperőműre lenne szükség, amelyben nemcsak atom-, hanem nap- és szélerőmű is van. Sőt, ezek mellett egy negyedik lábra, vízi erőműre is szükség lenne – fejtette ki. (MTI)