Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Hatéves rekordon a hazai földalatti gáztárolók töltöttsége – a Gazprom a háttérben

Hatéves rekordon a hazai földalatti gáztárolók töltöttsége – a Gazprom a háttérben

A magyarországi földalatti gáztárolók töltöttsége az elmúlt napokban meghaladta a 72 százalékot, ami 4,4-4,5 milliárd köbméter földgáz tárolását jelenti. Az elmúlt hat évben a fűtési szezon elején ennél lényegesen kevesebb földgáz volt hazai tározókban, ugyanis azok jelentősen túlméretezettek biztonsági okokból az ország gázfogyasztáshoz képest. A mostani jelentős töltöttség mögött a magyar kormány és az orosz Gazprom közötti megállapodás állhat, ugyanis az állami tulajdonban lévő tározók az orosz óriáscégnek végeznek bértárolást.

Hogy pontosan mennyit is, arról Varjú László DK-s képviselő intézett kérdést a fejlesztési tárcához. A konkrét választ azonban Fónagy János a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára kikerülte. Fónagy szerint ugyanis a megállapodás piaci szereplők között kötetet, így annak részletei üzleti titkot képeznek – olvasható az államtitkár válaszában.

A Gas Infrastructure Europe (GIE) adatai szerint a magyar gáztározók töltöttsége október hetedikén 72 százalékos volt, ami 4,4-4,5 milliárd köbméter gázt jelent. Az elmúlt hat évben október elején nem volt ilyen magas a tározók töltöttsége. Ez valóban nem kis mennyiség, hiszen a GIE gyűjtött adatai szerint a honi tárolókban lévő mennyiség jelenleg a hatodik legnagyobb gáztartalék Európában. Korábban a Magyar Nemzet írta, hogy még Szijjártó Péter júliusi, moszkvai látogatásán született meg az a megállapodás, amelynek keretében a magyarországi tárolók bértárolást végeznek a Gazprom számára. A kormány akkor nem közölte, hogy mekkora gázmennyiség befogadásáról szól a szerződés. Így nem lehet tudni, hogy a magyar tárolókban levő durván 4,5 milliárd köbméter földgázból menni lehet az, aminek felhasználásról a Gazprom dönthet – a lap szerint az elérheti az egymilliárd köbmétert. Ez pedig azt jelentené, hogy a betárolt gáz közel negyede lenne Gazprom tulajdon.