Alkalmassági vizsgán hullik ki a határvadász jelentkezők kétharmada

Alkalmassági vizsgán hullik ki a határvadász jelentkezők kétharmada

Nem egészen úgy halad a határvadászok toborzása, mint ahogy azt a kormány tervezte, de ez nem is annyira a jelentkezők számán, inkább alkalmasságukon múlik. Az eddigi pályázók több mint fele ugyanis már azelőtt kihullott, hogy egyáltalán elkezdhette volna a képzést – derült ki Pintér Sándor válaszából, melyet Harangozó Tamás szocialista képviselő írásbeli kérdésére adott.

A kormány tavaly augusztusban döntött arról, hogy háromezer fővel növeli a Készenléti Rendőrség állományát, akik határvadász szolgálatot látnak majd el. Az intézkedésre azért is szükség volt, mert a rendőrség – valamint a katonaság – jelenlegi állományát rendkívüli módon leterhelte a magyar-szerb határkerítés megépítése óta teljesített folyamatos szolgálat. Elképzelések szerint ezen segítenének a határvadászok, akiket eleve erre a feladatra képeznek ki, és nem másik alakulatból – sok esetben az ország másik végéről – kell őket hetekre, esetenként hónapokra a kerítés mellé vezényelni.

A toborzó kampány tavaly augusztus 24-én indult, és bár a kormány abban reménykedett, hogy béren kívüli juttatásokkal és kedvezményekkel vonzó életpályát kínál a fiataloknak, hamar kiderült, hogy ez nem egészen úgy sült el, ahogy tervezték. Ráadásul nem is feltétlenül a jelentkezők hiánya, inkább az alkalmasságuk miatt.

Pintér Sándor válaszából ugyanis kiderült: tavaly augusztus óta összesen 3666-an jelentkeztek határvadásznak, de az alkalmassági vizsgálatok után mindössze 1422-en kerültek a Készenléti Rendőrség állományába. Ez azt jelenti, hogy

2244-en buktak meg az orvosi, fizikai és pszichológiai teszteken.

Igaz, a feltételek elég szigorúak, kezdetnek például a nőknél 160, a férfiaknál 165 centiméter feletti testmagasságot követelnek meg. Kizáró ok a többi közt a szénanátha, a szuvas fog, a színvakság, a kancsalság és a pikkelysömör, de fizikai feladatokat is végre kell hajtani.

A fiataloknak hat hónapos képzésen kell részt venniük. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

De még a megfeleltek közül sem került mindenki a határra. A felvétel után ugyanis egy hat hónapos tanfolyam következik, ahol a tanulók az általános rendőri tananyagon felül speciális határrendészeti ismereteket is elsajátítanak. Aki ezt elvégzi, az őr-járőrtárs rész-szakképesítést szerez, de ez sem mindenkinek sikerült. A válaszból az is kiderült, hogy a felvett 1422 főből csak 1132-en végeztek, azaz

290-en elhasaltak a tanfolyam valamelyik szakaszában.

Jelenleg egyébként már a nyolcadik üteme tart a képzéseknek, szeptember elsején hetven jelölt kezdte meg a tanulmányait Debrecenben, Orosházán és Pécsen, velük együtt 248-an vesznek részt képzésekben országszerte. A számokból azonban így is jól látszik, hogy az eredetileg kitűzött háromezres cél teljesítése még messze van.

A folyamatos létszámhiány miatt a rendőrség néha egészen meglepő módon talál embereket a határra. Szeptember elején a Független Rendőr Szakszervezet írt levelet az országos rendőrfőkapitánynak, mert kiderült: több száz másodéves rendészeti szakközépiskolást vezényeltek a déli határhoz. Az 543 tanuló szakmai gyakorlatát kezdte meg három településen, ahol egészen január elejéig maradnak.