A brexit lassan olyan, mint a Benny Hill Show egyik epizódja

A brexit lassan olyan, mint a Benny Hill Show egyik epizódja

Theresa May brit miniszterelnök nem volt hajlandó elárulni az LBC rádió betelefonálós műsorában, hogyan szavazna, ha most tartanának népszavazást a brexitről. May annak idején a maradásra szavazott, a műsorvezető többszöri unszolására csak annyit mondott, ha most kellene szavazni, ugyanazt tenné, mint akkor, mérlegelne minden szempontot a döntés előtt. Miniszterelnökként Maynek kellene kivezetnie az Egyesült Királyságot az unióból, ráadásul kemény álláspontot képvisel Brüsszellel szemben, ezért sokan kritizálták, amiért nem adott egyértelmű választ.

May arra sem adott egyértelmű választ, mit gondol, mi lesz, ha a szigetország megegyezés nélkül szakad ki az EU-ból. Egy hallgató kérdésére csak annyit árult el, mindenképpen az a cél, hogy az Egyesült Királyságban élő uniós állampolgárok maradjanak a brexit után is, a jogaikat pedig valamilyen formában garantálni akarják.

A brexit nem játék

Reméli, hogy az EU új javaslatokkal áll elő a brexittárgyalások újabb fordulóján, „a labda az ő térfelükön pattog” – mondta pár nappal korábban Theresa May a brit parlament alsóházában tartott beszédében. Az Európai Bizottság még a beszéd előtt válaszolt Maynek (a kormány nyilvánosságra hozta a lényeget): „a labda egyértelműen az Egyesült Királyság térfelén pattog”. Michel Barnier, az unió brexit-főtárgyalója keményebben reagált, azt mondta,

„a brexit nem játék. Ezt jobb lenne nem elfelejteni”.

A brexittárgyalások legújabb köre szeptember 9-én, hétfőn kezdődött el, az alapkonfliktus a felek közt ugyanaz, mint a tárgyalások kezdete óta. A britek el akarnak kezdeni tárgyalni a kiválás utáni viszony részleteiről, az unió erre nem hajlandó, amíg három kulcskérdésben nem sikerül megegyezni Ezek: a két Írország határa, a szigetország által fizetendő válási cech, az uniós állampolgárok szigetországbeli jogai.

Mégis átlépnének egy vörös vonalat

A parlamentben tartott beszédével a miniszterelnök valószínűleg kevés szövetségest szerzett saját pártjában. Egyrészt ugyanis elismerte, hogy ha a brexit után lesz átmeneti időszak (amit a dolgok jelen állása szerint a May-kormány célul tűzött ki), akkor

az Egyesült Királyság annak időtartamára el fogja ismerni az Európai Bíróság fennhatóságát.

Ez enyhén szólva nem nyerte el a konzervatívok padsoraiban ülő keménybrexit-párti politikusok tetszését. Közülük korábban többen, például Boris Johnson külügyminiszter elfogadhatatlannak nevezték az Európai Bíróság fennhatóságának elfogadását. May beszéde után Boris Johnson kiállt May mellett, illetve a Bíróság fennhatóságának ideiglenes elfogadása mellett. A dologhoz hozzátartozik, hogy a konzervatív párton belül Johnson May legerősebb ellenfele, aki jellemzően kiáll a miniszterelnök mellett, aztán nyilvánosan és nem nyilvánosan is fúrni kezdi.

A brit kormány már a legrosszabbra készül

Másrészt May megerősítette, hogy az Egyesült Királyság akár az unióval való bármiféle megegyezés nélkül is kész kiválni az EU-ból, a vészforgatókönyvet már készítik. Ez egészen biztosan nem nyerte el a puhabrexit-párti és a brexitellenes konzervatívok tetszését. A brit kormány egyébként két dokumentumban nyilvánosságra hozta az előzetes elképzeléseit arról, hogyan nézne ki a megegyezés nélküli brexit. A kritikusok vélemények szerint a dokumentumok valószínűleg sebtében készültek, elég sok helyesírási hiba maradt bennük, sőt van olyan alfejezet, amit sikerült egymás után kétszer szóról szóra azonosan megismételni. A kormány tervei szerint ha megegyezés nélkül virrad fel a brexitnap 2019 tavaszán, akkor

a parlament nélkül, kormányrendeletekkel rendeznék a legszükségesebb jogalkotási aktusokat,

például azt, hogy mennyi vámot kell fizetni az EU-ból importált termékekre, vagy hogy hogyan lehet a legolajozottabban elvámolni az EU és az Egyesült Királyság közt jelenleg akadálytalanul áramló rengeteg árut.

A tervezet konkrétumok nélkül újfent leszögezi a brit kormány régóta hangoztatott álláspontját, miszerint nem lehet fizikai akadály a két Írország határán a brexit után. Ez azonban, ahogy eddig, továbbra sem megvalósítható, ha London nem hangolja össze piaci szabályait az EU-éival.

De nem csak London tekinti egyre reálisabb lehetőségnek a megegyezés nélküli brexitet. Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke október 10-én a brexittárgyalások kapcsán azt nyilatkozta, hogy ha a felek karácsonyig nem tudnak elmozdulni a holtpontról, akkor az EU-nak és az Egyesült Királyságnak is el kell kezdenie felkészülni a legrosszabbra.

Valószínűleg leszállhatnának a brexitvonatról

A brit miniszterelnök egyébként botrányok sorozatán keresztül bukdácsolt el a parlamentben mondott beszédéig (és vesszőfutásának nagy valószínűséggel nincs vége).

Az egyik nyitott végű botrány, hogy kiszivárgott, May olyan jogi tanácsot kapott vezető brit jogászoktól, amely szerint az Egyesült Királyság egészen a brexit pillanatáig visszacsinálhatja a kilépést. Ez egyébként egybevág vezető uniós jogászok véleményével. A May-kormány tagjai a folyamat elindítása óta azt hangsúlyozzák, a brexitet nem lehet megállítani, bár azt általában homályban hagyják, hogy ennek jogi vagy politikai akadálya van-e.

Az állítólagos jogi tanácsot a kormány egyelőre nem hozta nyilvánosságra, bár Jessica Simor, a Matrix ügyvédi iroda jogásza (és a szivárogtatás forrása) ezt az információszabadságról szóló törvényre hivatkozva kérte.

A konzervatívok egymás közt harcolnak

Boris Johnsonra visszatérve, egyelőre függőben van, Theresa May mihez fog kezdeni vele. A párt és a frakció jelentős része állítólag szívesen venné, ha May átalakítaná a kormányt, fiatalabb politikusokat tolna előtérbe, Johnsontól pedig megszabadulna. Johnson párton belüli szövetségesei szerint a külügyminiszter egyszerűen nemet mondana, ha May megkérné, hogy álljon félre. May arra a kérdésre, hogy félre tudná-e állítani Johnsont, ha akarná, csak annyit válaszolt:

„Sose futamodtam meg a kihívások elől, és nem most fogom elkezdeni.”

A keménybrexit-párti konzervatívok Johnson ellenfele, a puhabrexit-párti pénzügyminiszter, Philip Hammond fejét követelik.

Maga May eközben megúszott egy puccsot, amit Grant Shapps, a párt volt vezetője próbált nyélbe ütni ellene. Shapps azt nyilatkozta, körülbelül 30 konzervatív képviselő támogatná May megbuktatását.

A konzervatívok pártkongresszusa enyhén szólva katasztrofálisan sikerült Theresa Maynek, a puccskezdemény az után szökkent majdnem szárba. May grandiózus beszédet akart mondani, de már az elejétől köhögéssel küszködött, amin egyáltalán nem segített, amikor egy humorista, akinek sikerült bejutnia a pártgyűlésre, odalépett a miniszterelnökhöz, és átnyújtott neki egy szabványos munkaügyi kilépőpapírt. May hallgatóságának segítségével (amikor a legjobban elcsuklott a hangja felállva tapsolni kezdték, hogy legyen ideje összeszedni magát) átvészelte a beszédet, de közben a díszlet is elkezdett szétesni a háta mögött.

Az EU az ellenzék vezetőjénél puhatolózik

Jeremy Corbyn, a munkáspárt vezetője (és nagy valószínűséggel az Egyesült Királyság következő miniszterelnöke, ha a konzervatívok szétverik magukat, és előrehozott választásokat írnak ki) a parlamentben elmondott beszéde után élesen kritizálta Mayt és pártját, amiért alig tudnak előrelépni a brexittárgyalásokon, és folyamatosan egymás közt harcolnak.

Theresa May gyenge pozíciója és a konzervatív párton belüli feszültségek az uniót is aggasztják, ezért háttértárgyalásokat folytatnak Corbynnal és a munkáspárttal, hogy mire számíthatnak tőlük, ha esetleg átvennék a kormányzást.

(via Guardian, Guardian, BBC, Telegraph, Independent, Express, Business Insider)