Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.
18
Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

„Nem baj, ha megerőszakolnak, csak ne öljenek meg!”

„Nem baj, ha megerőszakolnak, csak ne öljenek meg!”

Valamikor Ludoviceum utczának hívták, a rá merőlegeset pedig Örömvölgynek. Napszámosok, juhászok, csordások, cselédek éltek itt, később erre töltötték mindennapjaikat a Pál utcai fiúk. Nem sok minden változott a ma Korányi Sándorról, illetve Diószeghy Sámuelről, a magyar füvésztudomány jeles képviselőjéről elnevezett utcákban és a környéken: az itt lakók továbbra is szegények, és a füvésztudomány szónak mai áthallása is van, bár a helyét átvette a kémia: a kábítószeresektől hemzsegő környéken már leginkább a dizájnerdrogok járják.

Fotó: Halász Nóra

A Ludovika téren kutyák kergetőznek, az urológiai klinika felől szomorú arcú, a szülészeti irányából boldogan mosolygó emberek jönnek, csak az eső ne esne, és ne fújna a szél!

Néhány hétköznapi külsejű nő áll az esti utca lámpáinak fényében, látogatók lehetnek, vagy látogatókra várnak. Hát nem. Előfeltevéseim szerint a szexmunkás provokatívba hajlóan kacér, kihívóan öltözködik, tehát önmaga cégére. Nincs igazam. Egy-két kivételtől eltekintve minden szempontból jelentéktelen nők állnak az út szélén, ha reménybeli kuncsaft lennék, észre sem venném őket.

Most viszont biztosra megyünk: az Alternatíva Alapítvány (Altalap) munkatársaival, Galló Ramónával és Pelbát Gergellyel rójuk a VIII. kerületi utcákat.

Galló Ramóna és Pelbát Gergely Fotó: Halász Nóra

Az alapítvány szakemberei hetente 2 alkalommal esténként működtetik Esti Séták nevű alprojektjüket, amikor célirányosan a kerületben lévő utcai szexmunkásoknak osztanak ártalomcsökkentő eszközöket: óvszert, síkosítót, higiénikus törlőkendőt, stb., és nyújtanak számukra személyre szabott segítséget. Forráshiány miatt gyalogosan járják a környéket, ami sok esetben megnehezíti a hatékonyságot.

Ez egy bizalmi viszony, a lányok nem szeretik az idegeneket, a fotósokat meg pláne nem. Nem engedik fényképezni magukat úgy, hogy felismerhetőek legyenek, aminek több oka is van, például az, hogy a szomszédok, rokonok nem tudják, mi a munkájuk.

Az egésznek olyan a hangulata, mint Petri György „Hogy elérjek a napsütötte sávig” című versének. Az első szexmunkás, akihez odamegyünk, jócskán túl van a bakfisévein, 65 évesnek nézem. Pontosan illik rá a költő leírása: „nem állta volna meg a helyét a Rákóczi téren, sőt semmilyen téren. Az lett volna logikus, hogy ha akar valamit, ő fizet.” Az öltözéke inkább szegényes, mint divatos. Nem lehetett szép fiatal korában sem, az alakja fiús: vékony, inas asszony. A frizurája rossz, az arca ráncos, a fogai helyén protézis, egyedül az erősen használt szemöldökspirál emlékeztet arra, hogy tetszeni akar.

Fotó: Halász Nóra

A szexmunkások általában nem a saját nevüket használva dolgoznak, ő sem. Motyog valamit, talán azt, hogy Ica. 16 éve nyomja az ipart. Naponta jár fel kocsival Pestre egy 50 kilométerre lévő kisvárosból. Évekig egy onnan szintén 50 km-re lévő városban bérelt „irodát”, aztán amikor a főbérlő megtudta, hogy valójában mivel foglalkozik, nem kirúgta, hanem drasztikusan megemelte a bérleti díjat, amit Ica már nem tudott fizetni. Nem volt mit tenni, feljött a fővárosba és kiállt az utcára. Itt esélye sincsen szobát fizetni, bár azt mondja, ha akar, egy nap alatt megkeres 100 ezer forintot is.

De a jelek szerint nem akar, még inkább: nem tud, hiszen akkor nem állna itt. Rezzenéstelen arccal mondja a tarifáit: 3000 a francia, 4000 a dugás, 5000 a komplett. A környéken hasonlóak az árak, de itt is előfordulnak olyanok, akik rontják a többiek üzletét jelentősen kedvezőbb áraikkal. Ezek általában anyagos lányok, akiknek nagyon kell a pénz szerre.

Fotó: Halász Nóra

Ha a „munkáról”van szó (márpedig magánügyekről nem beszélünk), a lányoknak nincsenek érzéseik. Kiölték belőlük az évek. Ica valami homályos banki ügyletet említ, ami után leült az asztalhoz, számolgatott, és az jött ki, hogy a teste árulásából tudja csak megoldani a dolgokat. Közönnyel beszél a prostitúcióról, mutatja a bokrot, ahol a meneteket bonyolítja, ha éppen nem a kocsiban ügykezel. Csak akkor lesz önérzetesen indulatos, amikor arról beszél, hogy ő szakmailag milyen jól érti a dolgát, amit mi sem jelez jobban, minthogy vannak 16 éve visszatérő kliensei is.

És hogy a fiatalok közt akadnak, akik olyan bénák, hogy mindenki csak egyszer próbálja ki őket. „Egy 20 éves kislány kért, hogy tanítgassam, de nemet mondtam neki, mert ő szép és kívánatos, én meg profi vagyok” – mondja.

Fotó: Halász Nóra

„Volt már olyan, hogy egy vendéggel beült valahová meginni egy italt, kicsit beszélgetni?” „Csak néhányszor fordult elő, aki kijön, az a menet után siet haza a családjához, nincsen ideje csevegni” – válaszolja. És igen, azzal a kezével simogatja meg a gyerekeit, meg a feleségét, amit itt papír zsebkendővel, meg falevelekkel törölget – utal egyszerre a higiéniai és az érzelmi viszonyokra.

Ica az alapítványiaktól gyorsan meg is kérdezi, mikor tudnak nedves törlőkendőt hozni (elfogyott, majd öt nap múlva lesz), mert a papír zsebkendő nem az igazi: ragad. Megdöbbent ez is. Alapvető munkaeszközről van szó, ha nem hoznak Gergelyék, a lányok akkor sem vesznek, hanem dolgoznak nélküle, akár egy héten át. Megállás egyébként nincsen, sokan a hét minden napján kiállnak az utcára.

Fotó: Halász Nóra

Az óvszer más kérdés. Nem egyszer előfordul, hogy a lányoktól a stricijük, vagy a rokonuk elveszi a kapott kondomot, hogy az ne rontsa az üzleti esélyeket. Mert a kliensek alapvetően a gumi nélküli szexet preferálják, nem érdeklik őket a nemi betegségek. És nem mélyszegénységben élő, minden információtól elzárt, iskolázatlan emberekről beszélünk, az errefelé krúzoló autók között sok a közép-, de akad felsőkategóriájú is, a volánnál értelmes tekintetű férfiakkal.

Ica azt mondja, a legtöbben megfagyott otthoni kapcsolataikból lépnek ki a néhány perces menetek erejéig, de vannak olyanok is szép számmal, akiknek a párja nem vállal be bizonyos dolgokat, mint például az anális szexet.

„És mondja, akadnak azért meghitt pillanatok?” „Egyszer volt ilyen, egy visszatérő vendégem hozott egy ajándékkosarat a névnapomra. Mérges voltam rá, mert hová tegyek itt, az utcán egy ilyen ajándékot?” – feleli.

Fotó: Halász Nóra

Ica azt fontolgatja, hogy idővel elmegy valami elfogadottabb munkát végezni, például levelet válogatni a posta feldolgozó üzemébe, de azért hétvégenként majd akkor is kijön. „Hány éves?” – kérdezem. „47” – válaszolja azzal a reménnyel a hangjában, hogy jóval fiatalabbnak nézem. Pedig csak a döbbenet ült ki az arcomra.

Az Altalap programja április óta fut (nyáron volt egy kis szünet). A szakembereknek, ahogy fogalmaznak, 16-20 klienskontaktusuk van egy héten. Jelenleg mindenki 5 óvszert, 3 síkosítót, 1 alkoholos fertőtlenítőt kap egy alkalommal. Kb. 50 regisztrált szexmunkás van a látókörükben tavasz óta, közülük úgy tízen kábítószer-fogyasztók.

Fotó: Halász Nóra

A projekt első, áprilistól augusztus végéig tartó szakaszának célja egyrészt az információszerzés, ismerkedés, a környék feltérképezése, a lányok HIV, Szifilisz és Hepatitis C gyorstesztelésbe és tanácsadásba bevonása, illetve ártalomcsökkentő eszközök biztosítása volt – tudtuk meg Kováts Virágtól, az alapítvány kuratóriumának elnökétől. Mint mondta, kezdetben a lányokat, mint szerhasználókat ismerték meg a tűcsere szolgáltatásukon keresztül.

Ezen fordítottak egyet áprilisban, és közeledtek a problémához szexmunka felől. Így kapcsolatba kerültek olyan nőkkel is, akik nem illegális szerhasználók. Ez azért volt fontos – magyarázta Virág -, mert ha intravénás szerhasználókkal dolgozol, az a profilod, akkor nagyon lassan derül ki a szexmunka. Ha viszont a szexmunka a profilod, akkor lassan derül ki a legális és/vagy illegális szerhasználat.

Fotó: Halász Nóra

„A mostani projektszakasznak az az egyik célja, hogy adatokat szerezzünk erről a klienskörről, illetve felmérve az igényeiket, csatornákat, utakat fúrjunk a szociális és egészségügyi ellátórendszerhez, illetve hogy hidat képezzünk a csajok és az ellátórendszer között” – tette hozzá Kováts Virág.

A fenti dolgok mellett nem szabad elfelejtkezni a szexpiaci korzózás esetlegességéről sem. Van prostituált, aki délután megy ki az utcára, más éjjel kezd, statisztikai pontosságúnak ezért sem lehet nevezni egy néhány órás sétát. Találkozunk egy húsz év körüli, kedves arcú nővel, plüssmelegítőben és papucsban van, úgy néz ki, mint egy itt lakó nő, aki lehozta a szemetet. Persze megint tévedek, éppen dolgozik.

Fotó: Halász Nóra

Látja, hogy idegenek is vannak Ramónáékkal, nem akar beszélni velünk, elfogadja az óvszereket, aztán megy a dolgára. „Sikerült megtartani, amiről beszéltünk? Hogy megpróbálsz egy napig tiszta lenni?” – kérdezi meg gyorsan Gergely. Mint később megtudom, a lány drogfüggő, jár az alapítványhoz, megpróbálnak segíteni neki a leszokásban. „Ezt inkább majd az irodában beszéljük meg” – mondja. „Tehát nem” – vonom le a kézenfekvő következtetést. Ahogy elmenőben utánanézek, belém mar, bármilyen morbid, megbélyegző és igaz egyszerre, tulajdonképpen bárkiről kiderülhet, hogy prostituált.

Megyünk tovább, alacsony lányka áll az úttest szélén, a mellei már gömbölyödnek, de ordít róla, hogy gyerek még. És hát nem az apukáját várja zongoraóra után. Őt már bedarálta az élet, iskolába nem jár, azt mondja, fél éve van együtt a barátjával, a férfi futtatja őt. (Egyébként az itteni lányok 70 százalékának nincsen futtatója.) Aztán ha a kislány néhány év múlva kiég, drogos lesz, megcsúnyul, elhasználódik, majd dobja és felszed egy másikat.

Alig 14 éves Fotó: Halász Nóra

Most is itt van a közelben, a haverjaival egy autóban köpködik a szotyolahéjat és isszák a sört: vigyáznak. Hogy mire, azt csak sejtem: a bevételre. Mert amikor elviszik a lányt egy körre, nem tudhatják, mi történik a kocsiban. A szexmunkásokkal gyakran úgy bánnak az ügyfelek, hogy az simán tekinthető nemi erőszaknak, csak ugye fizetnek érte, ezekből az esetekből nem lesz feljelentés. Erről egyszer azt mondta egy lány, „nem baj, ha megerőszakolnak, csak ne öljenek meg!” – emlékeznek Ramónáék.

A szexmunkások nem csak a kuncsaftok brutalitásának vannak kitéve. Vegzálják őket a rendőrök is, akadnak köztük, akik időnként – persze fizetség nélkül – igénybe veszik a lányok szolgáltatásait, és az is hétköznapi történet, hogy rögtönítélő bíróságként büntetgetik őket. Ehhez akár elég annyi, hogy kipakoltatják a zsebeiket: „Több óvszer is van nálad? Akkor prosti vagy!” Ez is benne van abban, hogy sokan húzódoznak elfogadni az ingyen osztott kondomokat. Közismerten pofára megy a dolog, ha egy nő beszáll egy férfi autójába, akkor a járőrön múlik, hogy pusztán ezért a tényért büntetést szab-e ki, vagy sem. Persze ha valaki a környéken strichel, azt hamar megismerik, így mérlegelés nélkül megy a büntetés.

Fotó: Halász Nóra

Bármelyik nőhöz megyünk oda, mindig felteszik az Altalaposok a kérdést: csekked van? Naiv fejjel először befizetetlen közüzemi számlákra gondolok, pedig a rendőrök által kiszórt bírságokról van szó, 5-től akár 50 ezer forintig terjedő összegekben (amik a törvény szerint akár a 400 ezer forintot is elérhetnék).

A Diószeghy utcában egyébként a sok balhé miatt áll egy rendőrségi konténer, a helybéliek beszámolója szerint azonban ennek nincsen sok haszna: ha balhé van az utcában, márpedig szokott lenni sűrűn, akkor a bent ülők inkább magukra zárják az ajtót, mintsem kimennének. Az is igaz, ha valaki bozótvágó késsel hadonászik bedrogozva, az ellen nem jutnának sokra gumibottal, ott már adott esetben lőni kéne, az meg senkinek sem jó. Megint egy abszurd helyzet: jobb a békesség alapon marad az erőszak.

Fotó: Halász Nóra

Pörög a piac, van lány, akit felvesznek, és 10 perc múlva már száll is ki az autóból, pedig még odébb is kocsikáztak egy félreeső helyre. Ahogy nézem, nem csak a szexmunkások, az ügyfelek is közönyösek. Meló után hazafelé vesznek sört, meg csokit a gyereknek, közben megállnak itt egy menetre. Nem vártam romantikát, sem örömkönnyeket, de a kuncsaftok unott céltudatossága, érzelemmentessége, és egykedvűsége teszi igazán gyomorforgatóvá az egészet.

Hazafelé menet még összefutunk Icával. „Na, volt valami?” – kérdezem. „Eddig egy kuncsaft – válaszolja szomorú arccal. Ennyiből a benzinpénzem sincs meg.”