Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Balog Ádám távozott a leggazdagabb jegybanki alapítvány kuratóriumából

Balog Ádám távozott a leggazdagabb jegybanki alapítvány kuratóriumából

Balog Ádámot egyértelműen Matolcsy György jegybankelnök belső, bizalmi köréhez sorolják, a mindössze 39 éves bankár pályája ennek megfelelően elképesztő tempóban emelkedett az elmúlt években. Most azonban olyan változás történt karrierjében, aminek okát szakmai körökben is csak találgatják. Az MKB Bank vezérigazgatói székében ülő Balog ugyanis távozik a Pallas Athéné Domus Educationis (PADE) kuratóriumából. A Fővárosi Törvényszéken fellelhető, a sokáig Matolcsy György közvetlen közelében dolgozó Balog tagságának megszüntetéséről szóló dokumentumot szeptember végén írták alá. A PADE az egyik legfiatalabb és a legnagyobb vagyon felett rendelkező jegybanki alapítvány, március utolsó napján hívták életre a Pallas Athéné Domus Scientiae (PADS) és a Pallas Athéné Domus Concordiae (PADOC) összeolvasztásából, azok jogutódjaként.

Bámulatos életút

Balog Ádám karrierje legalább olyan lélegzetelállító, mint amilyen tempóban Mészáros Lőrinc vagyona gyarapszik. Első, jelentős munkahelye a Pricewaterhouse Coopersnél volt, ahol adótanácsadóként működött 2003 és 2010 között. Ezt követően Matolcsy György közelében találta magát a Nemzetgazdasági Minisztériumban, ahol egészen az államtitkári pozícióig jutott. Amikor Matolcsy György a jegybankba távozott, akkor az ifjú titánt is vitte magával. Az MNB-nél sem volt oka panaszra, hiszen a monetáris feladatokért felelős alelnöki pozíciót kapta meg. Idővel pedig a Pallas Athéné alapítványok kuratóriumában is feltűnt a neve.

Miután a jegybank alá került az MKB Bank, akkor Balog Ádám elnök-vezérigazgatóként lépett be az intézménybe. Jövedelme már ekkor is irigylésre méltó volt. Tavaly a Világgazdaság arról írt, hogy a banknál egy Európai Bizottsággal kötött megállapodás szerint nem lehetett havi bruttó 5 millió 50 ezer forinttál nagyobb jövedelmet fizetni. A lap szerint azonban Balog fizetése karcolta a 10 milliót, nem beszélve a prémiumokról. A hitelintézet erre adott válaszában azonban cáfolta a hírt. Úgy fogalmaztak, hogy az említett megállapodásban szereplő tételnél kevesebbet keres a pénzintézet első embere, bónuszt pedig soha nem vett fel.

Bárhogy is, de idén tavasszal szintet lépett, és nem is egyet.

Az általa vezetett hitelintézetben ugyanis – lényegében a semmiből – 9,81 százalékos tulajdonos lett. Idén áprilisban tették közzé, hogy megváltozik a bank tulajdonosi szerkezete. Matolcsy György unokatestvérének, Szemerey Tamásnak a kezében lévő BanKonzult Kft. 20,19 százalékot szerzett meg, míg Balog Ádám cége, a Promid Invest Zrt. a már említett részesedést vitte el. (Időközben az is ismertté vált, hogy a Konzum Befektetési Alapkezelő közvetlen, valamint Mészáros Lőrinc és a Konzum Nyrt. közvetett befolyásoló részesedést szerzett az MKB Bankban.) Ezt megelőző bejelentések szerint a bankot 37 milliárd forintért adták el, ami annyit tesz, hogy Balog Ádám vagyona – papíron legalább is – közel 3,7 milliárd forintra tehető.

Valami megváltozott?

Több forrásunk is meglepődésének adott hangot az alapítványnál történt változás kapcsán. Hoppá, jelzésértékűnek tartanám – reagált egyikük.

Úgy érzem Ádám részéről felér egy hűségesküvel, hogy az alapítványi kuratóriumoknak tagja.

Bármilyen változás ebben, lehet eltúlzom, s technikai jellegű kérdés, ám úgy vélem üzenet jellegű. (Ehhez azért hozzátennénk, hogy a friss törvényszéki bejegyzések szerint a Matolcsy György vezette Pallas Athéné Domus Animae alapítványt irányító testületben változatlanul megtalálható Balog Ádám neve. Vagyis az MKB vezérigazgatója azért nem került ki minden jegybanki alapítványi kuratóriumból.)

Nagy bankár is lehetne…

A jegybank elnökéhez kötődő viszonyát jellemezve fenntartásokkal beszéltek megszólalóink. Egyikük szerint akár nagy bankár is válhatna Balog Ádámból. Vannak víziói és elképzelései, amelyeket definiálni tud, és képes arra, hogy egy mégoly’ hatalmas szervezetet is, mint az MKB az elképzelt irányba lökje. Képes arra, hogy megfelelő irányba mozdítsa ki a vállalatot. A gond az, hogy ha ez megtörtént, mintha elvesztené az érdeklődését, magára hagyja a történéseket. Cselekedetei között azonban több olyan is akad, amit nem saját döntései alapján tesz meg. Ez pedig a nagy bankárrá válás folyamatában mindenképpen gát. Ami az emberi tulajdonságait illeti, minden körülmények között nyerni akar, s ekkor nem számít se pénz, se pisztoly, se paripa, se katona – jellemezték egybehangzóan. A hála nem nagyon ismert számára. Ez pedig egy olyan pozícióban, ahol ő ül, szinte megengedhetetlen. Ebből fakad az is, hogy körültekintőbben kellene együttműködnie munkatársaival, környezetével. Volt olyan MKB vezetői rendezvény, ahol fenyegetően lépett fel, a jelenlévőkben “megállt a szar”. Az volt az érzésem, mindez csupán azért alakult így, mert úgy vélte, megteheti. Ezzel nagyon komoly károkat tud okozni a munkamorálban – fogalmazott egyik forrásunk.

 

Sok tekintetben Matolcsytól ellesett eszközökkel dolgozik.

Ha azt látja, hogy a felé jelentő szinten egyes emberek közelebb kerülnek egymáshoz, bizalmi viszony kialakulására van esély, akkor ott ellentétet teremt. Olyan helyzetet alakít ki, hogy ez megszűnjön. Odáig tolja ezt, hogy a végén félelem lengi be az egész kapcsolatot. A félelem viszont egy háromszög, amelynek a csúcsán maga áll. „Abszolút autokratikus, nem kishitű pasas.” Elképesztően magabiztos. Ebből fakad, hogy szakmai értelemben hiú is. A funkciók tavalyi szétválasztásakor az MKB elnöki pozíciójának elvesztése fájdalmas seb volt számára.

MTI Fotó: Kovács Tamás

Messze a leggazdagabb

Visszatérve a PADE alapítványra az kétség nélkül kijelenthető, hogy elképesztő pénz fölött diszponál. A jogelődök, a PADOC vagyona 51,2 milliárd, míg a PADS 51,7 milliárd forint volt korábban. Az új alapítvány méretére jellemző, hogy ez a tétel a hazai felsőoktatásra fordított idei támogatási összegnek csaknem a 40 százaléka.

Az átalakuláskor a kuratórium tagja volt Balog Ádám mellett Réfy Imre, aki még Matolcsy György feleségének polgármesteri kampányát is szervezte Balatonakarattyán. Magyarics Tamás, korábbi dublini nagykövet. Lentner Csaba közgazdász, a Polgári Szemle folyóirat főszerkesztője, Ailer Piroska, akit tavaly kapta meg Pallas Athéné Egyetem rektori kinevezését. Tag volt még Csuhaj-Varju Imre, a Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. elnök-vezérigazgatója. A PADE-t irányító kuratórium elnökévé Schaller Ernőt választották. A törvényszéki papírok szerint utóbbiak szerepe nem változott a testületben.

Hogy pontosan mennyi pénztől „esik el” a lelépés után Balog Ádám, az alapítványok oldalairól nem lehet kideríteni. Az viszont kibogarászható, hogy a személyi juttatásokra fordított pénz stabilan emelkedik a szervezeteknél. A tavaly még meglévő hat jegybanki alapítvány beszámolójából kiderül, hogy 2016-ban összesen bruttó 1,62 milliárd forintot fordítottak erre a célra, ami jelentékeny növekedés a 2015. évi 1,25 milliárdról. Hasonló tendencia volt a vezetői juttatásoknál is, amelyek egy év alatt 406,8 millióról, 480,1 millióra kúsztak fel.