Az EU miatt már megint érthetetlenebb lesz porszívót venni

Az EU miatt már megint érthetetlenebb lesz porszívót venni

2014 után idén szeptemberben újra fontos témája lett az Európai Uniónak a porszívók szabályozása – írja a Rowenta. Úgy tűnik, hogy a döntéshozók tényleg gyűlölik a porszívózást vagy a magukat a porszívókat, ugyanis a teljesítmény után most többek között a hangerősséget és a hatékonyságot szabályozták. Mostantól megszűntek az E, F, G energetikai osztályok, az A pedig A+, A++ és A+++ kategóriákkal bővült.

Az új szabályozás szerint már csak olyan porszívók kerülhetnek a boltok polcaira, amelyeknél

  • az éves energiafogyasztás nem haladhatja meg a 43,0kWh/évet
  • kötelező energiafelvétele kevesebb, mint 900 W
  • a szőnyeg portalanításának hatékonysága legalább 75%, ugyanez az értékhatár kemény padló esetén legalább 98%
  • a porkibocsátás maximum 1,00%
  • a hangereje nem haladhatja meg a 80dB (A)-t
  • A porszívócsőnek, amennyiben az a porszívó tartozéka, terhelés alatt 40 000 rezgést követően is működnie kell
  • A motor elvárt élettartama pedig legalább 500 óra

A címkék is módosultak

A mai porszívók már négy darab A besorolást tudnak elérni, de ez nem összekeverendő az A+++ jelölésekkel. A sok A besoroláson kiigazodni egyáltalán nem egyszerű, de azért nem is veszett fejsze nyele, és azzal sem árt tisztában lenni, hogy valójában mit is jelent a besorolások közti különbség.

Energetikai osztály

A címke felső részén található és az éves energiafogyasztásra vonatkozik.

Az A+++ osztály a legenergiatakarékosabb, minden egyes további osztály 6kWh-val több energia felhasználását jelenti. Az A+++ és C osztály között így a különbség 30 kWh. Az átlagos éves energiafogyasztást meghatározott standard alapján számítják ki, ez pedig egy 87 m² felület évi 50-szer történő kiporszívózása utáni érték. Egy adott háztartás porszívózás utáni energiafogyasztása tehát függ a felület méretétől és a porszívózások számától.

Fotó: Pixabay

Porkibocsátás

A porszívóból kiáramló levegő tisztaságát mutatja.

Az A osztály esetében a porszívóból kiáramló levegő potrartalma kevesebb, mint 0,02 százalék. B osztály esetén ez az érték 0,02 – 0,08 százalék, az F osztály esetében pedig több, mint 1 százalék. Sokan hiszik azt, hogy egy HEPA-szűrővel már nyerő helyzetben vannak, de nem. A szűrés hatékonysága mindeközben nemcsak attól függ, hogy milyen HEPA-szűrő található a porszívóban, hanem attól is, hogy a készülék hogyan szigetel. Nagy mennyiségű porszemcse juthat a levegőbe éppen amiatt, mert nem megfelelő a porszívó szigetelése, és ezen a legjobb szűrő sem tud segíteni.

Hangerő

Az igazán halk készülékeknél ez az érték 69 dB(A), vagy kevesebb (A osztály). A 80 dB(A)-nél hangosabb porszívók 2017.09.01-et követően nem helyezhetők forgalomba. A 60 decibel körülbelül annyi, mint az emberi beszéd, vagyis a menő porszívók mellett nem állítjuk, hogy aludni is lehet, de kevésbé idegesítőek, mint az elődeik.

Szőnyegek portalanításának hatékonysága

Ezt az értéket A – E skálán határozzák meg. Az egyes értékek közt az eltérés 4 százalék. Az A osztályba tartozó porszívók a por 91 százalékát szívják fel, a C osztálynál ez az érték 83 százalék, az E osztálynál csupán 75 százalék.

Kemény padlók portalanításának hatékonysága

A szőnyegekhez hasonlóan itt is A–E skála mutatja a porszívózás hatékonyságát, amikor például járólapon, parkettán, hajópadlón vagy más kemény felületen történik a porszívózás. Az egyes osztályok közti különbség itt 3 százalék, ráadásul, egy A osztályú készülék a kemény padlón található por több, mint 111 százalékát szívja fel. Ez a matematikai képtelenség úgy jött ki a szakembereknek, hogy azt is belekalkulálták, hogy a porszívó feje oldalról is szívja a port, vagyis a tesztterületen kívülről is beszív valamennyit.

2014-ben a teljesítményt szabályozták, akkor a száraz porszívók esetében a teljesítményplafon 1600 W lett. Sokan aggódtak, hogy ez egyúttal azt jelenti, hogy semmit sem szívnak majd fel a porszívók, pedig ebben az esetben a szívóhatás a valódi tényező, amit figyelembe kell venni. Mostantól pedig az előbb felsorolt értékeknek mind szerepelnie kell a címkén, hiszen a fogyasztók ezen értékek alapján tudnak majd választani a termékek között olyat, ami leginkább megfelelő számukra.