Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Az EU miatt már megint érthetetlenebb lesz porszívót venni

Az EU miatt már megint érthetetlenebb lesz porszívót venni

2014 után idén szeptemberben újra fontos témája lett az Európai Uniónak a porszívók szabályozása – írja a Rowenta. Úgy tűnik, hogy a döntéshozók tényleg gyűlölik a porszívózást vagy a magukat a porszívókat, ugyanis a teljesítmény után most többek között a hangerősséget és a hatékonyságot szabályozták. Mostantól megszűntek az E, F, G energetikai osztályok, az A pedig A+, A++ és A+++ kategóriákkal bővült.

Az új szabályozás szerint már csak olyan porszívók kerülhetnek a boltok polcaira, amelyeknél

  • az éves energiafogyasztás nem haladhatja meg a 43,0kWh/évet
  • kötelező energiafelvétele kevesebb, mint 900 W
  • a szőnyeg portalanításának hatékonysága legalább 75%, ugyanez az értékhatár kemény padló esetén legalább 98%
  • a porkibocsátás maximum 1,00%
  • a hangereje nem haladhatja meg a 80dB (A)-t
  • A porszívócsőnek, amennyiben az a porszívó tartozéka, terhelés alatt 40 000 rezgést követően is működnie kell
  • A motor elvárt élettartama pedig legalább 500 óra

A címkék is módosultak

A mai porszívók már négy darab A besorolást tudnak elérni, de ez nem összekeverendő az A+++ jelölésekkel. A sok A besoroláson kiigazodni egyáltalán nem egyszerű, de azért nem is veszett fejsze nyele, és azzal sem árt tisztában lenni, hogy valójában mit is jelent a besorolások közti különbség.

Energetikai osztály

A címke felső részén található és az éves energiafogyasztásra vonatkozik.

Az A+++ osztály a legenergiatakarékosabb, minden egyes további osztály 6kWh-val több energia felhasználását jelenti. Az A+++ és C osztály között így a különbség 30 kWh. Az átlagos éves energiafogyasztást meghatározott standard alapján számítják ki, ez pedig egy 87 m² felület évi 50-szer történő kiporszívózása utáni érték. Egy adott háztartás porszívózás utáni energiafogyasztása tehát függ a felület méretétől és a porszívózások számától.

Fotó: Pixabay

Porkibocsátás

A porszívóból kiáramló levegő tisztaságát mutatja.

Az A osztály esetében a porszívóból kiáramló levegő potrartalma kevesebb, mint 0,02 százalék. B osztály esetén ez az érték 0,02 – 0,08 százalék, az F osztály esetében pedig több, mint 1 százalék. Sokan hiszik azt, hogy egy HEPA-szűrővel már nyerő helyzetben vannak, de nem. A szűrés hatékonysága mindeközben nemcsak attól függ, hogy milyen HEPA-szűrő található a porszívóban, hanem attól is, hogy a készülék hogyan szigetel. Nagy mennyiségű porszemcse juthat a levegőbe éppen amiatt, mert nem megfelelő a porszívó szigetelése, és ezen a legjobb szűrő sem tud segíteni.

Hangerő

Az igazán halk készülékeknél ez az érték 69 dB(A), vagy kevesebb (A osztály). A 80 dB(A)-nél hangosabb porszívók 2017.09.01-et követően nem helyezhetők forgalomba. A 60 decibel körülbelül annyi, mint az emberi beszéd, vagyis a menő porszívók mellett nem állítjuk, hogy aludni is lehet, de kevésbé idegesítőek, mint az elődeik.

Szőnyegek portalanításának hatékonysága

Ezt az értéket A – E skálán határozzák meg. Az egyes értékek közt az eltérés 4 százalék. Az A osztályba tartozó porszívók a por 91 százalékát szívják fel, a C osztálynál ez az érték 83 százalék, az E osztálynál csupán 75 százalék.

Kemény padlók portalanításának hatékonysága

A szőnyegekhez hasonlóan itt is A–E skála mutatja a porszívózás hatékonyságát, amikor például járólapon, parkettán, hajópadlón vagy más kemény felületen történik a porszívózás. Az egyes osztályok közti különbség itt 3 százalék, ráadásul, egy A osztályú készülék a kemény padlón található por több, mint 111 százalékát szívja fel. Ez a matematikai képtelenség úgy jött ki a szakembereknek, hogy azt is belekalkulálták, hogy a porszívó feje oldalról is szívja a port, vagyis a tesztterületen kívülről is beszív valamennyit.

2014-ben a teljesítményt szabályozták, akkor a száraz porszívók esetében a teljesítményplafon 1600 W lett. Sokan aggódtak, hogy ez egyúttal azt jelenti, hogy semmit sem szívnak majd fel a porszívók, pedig ebben az esetben a szívóhatás a valódi tényező, amit figyelembe kell venni. Mostantól pedig az előbb felsorolt értékeknek mind szerepelnie kell a címkén, hiszen a fogyasztók ezen értékek alapján tudnak majd választani a termékek között olyat, ami leginkább megfelelő számukra.