Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

900 millió forintot még biztosan elköltenek a dunaújvárosi stadionra

900 millió forintot még biztosan elköltenek a dunaújvárosi stadionra

Újabb 400 millió forint stadionra – csattant fel az arra hajlamos hírfogyasztó szeptember végén, amikor a kormány a rendkívüli tartalékból (egy összesen 23 milliárd forintos csomag részeként) ekkora összeget csoportosított át a dunaújvárosi stadionra. Valójában ebben az esetben csak egy korábban el nem költött összeg visszapótlása volt és idén 900 millió forint jut a befejezetlen stadion fejlesztésére. És a jelen állás szerint ez még nem is a vége.

A hatmilliárdos sportcsarnok-fejlesztés (erről itt írtunk) után újabb százmilliókat kapott Dunaújváros, ezúttal stadionfejlesztésre. A városnak van egy alig 15 éves stadionja, nincs újabbra szüksége; azonban az első Orbán-kormány torzóban maradt stadionfejlesztési programjában elkészült létesítményt eddig nem fejezték be. 2002-2003-ban 1,2 milliárd forintot költöttek el rá, a lelátók elkészültek, de a világítás és a kiszolgálóhelyiségek már nem, a teljes befejezés is elmaradt.

Ez egy ideig érthető volt, hiszen a Dunaferr-korszak után a város sportja és focija is visszaesett, sőt, utóbbi tetszhalott állapotba került. Aztán a szomszédos Pálhalma klubjából kinőve ismét életjeleket mutatott, és ez elég is volt ahhoz, hogy a 2013 végén megindult Nemzeti Stadionfejlesztési Program 600 millió forintot szánjon a befejezésre. Amikor a csapat Dunaújváros-Pálhalma ASE néven 2014-ben feljutott az NB I.-be, a hiányzó villanyvilágítást is kiépítették (ezt az akkor még Tiborcz István tulajdonában, és a pálya gyepét is felújították. A kormány még 2,6 milliárd forintot hozzácsapott az összeghez.

Dunaújváros, 2010. augusztus 25.
A dunaújvárosi labdarúgó stadion és sportközpont, háttérben a Dunaferr (Dunai Vasmű) Dunaújvárosban.
MTI Fotó: Kovács Tamás

Az újvárosiak ekkor nyeregben érezhették magukat, mert hamarosan megkapták mezszponzornak a Pakstól az atomerőműt (a közeli városban ugyanis „rosszul” szavaztak: 2014 őszén nagyon csúnyán kikapott a fideszes jelölt és az atomerőmű heteken belül megszűntette a helyi NB I.-es csapatnak nyújtott támogatását). A Dunaújváros azonban nemhogy az NB I.-ben, de a másodosztályban sem tudott megragadni, a játékosai szétszéledtek és 2016-ban az NB III.-ba esett ki.

Ebben a helyzetben még az Orbán-kormány stadionlázával együtt is parkolópályára került a stadionfejlesztés, a kormány tavaly tavasszal kétmilliárd forintra vette vissza az ide szánt keretet; az az igazság, még ez is költői túlzásnak hatott.

Ehhez képest jött a kormány a határozata a 400 milliós támogatásról, mintegy meglepetésként. Ezzel egy időben, minden csinnadratta nélkül, az is kiderült a járási kormányhivatal egy közléséből, hogy építési engedélyt adtak ki a stadion területére.

Nehéz volt a fentiek fényében kiszálazni, mennyi is juthat még, illetve összesen az újvárosi stadion befejezésére. Azonban a dunaújvárosi önkormányzat nagyon készséges volt és megkeresésünkre világossá tette az összegeket. Kiderült, a mostani 400 millió forintos tétel a rendkívüli tartalékból nem egy új összeg, hanem egy korábban elhatározott, de fel nem használt tétel „visszapótlása”. Vagyis a kormány 2016-ra szánt ennyit a munkálatokra, de azt mégsem folyósították (hanem átcsoportosították más célra).

Dunaújváros, 2013. augusztus 16.
A Ness Hungary NB II, Dunaújváros – Vasas mérkőzés Dunaújvárosban 2013. augusztus 16-án, amellyel kezdetét vette a magyar labdarúgó-bajnokság másodosztályú küzdelemsorozata. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Emellett a 2017-es költségvetésben 500 millió forint szerepel a stadion céljára, a most „visszapótolt” 400 millión felül. Így, jegyzi meg az újvárosi önkormányzat, a fejlesztés második ütemére mindösszesen 900 millió Ft támogatás áll rendelkezésükre. Az egykori Dunaferr-stadion ugyanis már hosszú ideje az önkormányzat tulajdonában van, így a támogatásnak is a címzettje.

Ebben az ütemben a meglévő rossz állapotú épületrészek felújításra kerítenek sort, és elkészül a fejépület, ahol a labdarúgók és edzők öltözőit, igazgatási helyiségeket, orvosi szobákat, tévéközvetítői állomásokat és szurkolói vizesblokkokat alakítanak ki. Emellett tereprendezési munkákat végeznek és parkolók készülnek el. Az önkormányzat válasza szerint remélhetőleg idén lezajlik a közbeszerzés a kivitelezésre. A felújított-befejezett létesítményt 2018. március végéig szeretnék átadni.

Tehát az eddig elköltött 600 millió forinttal együtt 1,5 milliárd forint állami támogatást már biztosan kap a dunaújvárosi beruházás. Mivel a korábbi – összesen 2 milliárd forintot biztosító – kormányhatározat is érvényben van, ezért 500 millió forint egyelőre még „bent marad” a rendszerben.