Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Spórolhat, ha időben kezd el készülni a karácsonyra

Spórolhat, ha időben kezd el készülni a karácsonyra

Az emberek többsége hajlamos az utolsó pillanatokra hagyni a karácsonyi ajándékok beszerzését, ráadásul a nagy pánik közepette a többség hajlamos a túlköltekezésre is, vagy éppen azon aggódik, hogy a futárcégek vajon összeroppannak-e a drasztikusan megnövekedett számú rendelések miatt. Vagyis a béke és szeretet ünnepe sokaknál csap át nagyon hamar konstans gyomorgörccsel operáló rémálommá, karácsony után pedig mindenki megfogadja, hogy jövőre már októberben elintéz mindent. Nos, október van, és ha tényleg ügyesen csinálja idén, akkor spórolhat a pénztárcájának és az idegrendszerének is.

Túlköltekezés ellen

A leghatásosabb és legősibb tipp az, hogy készítsen egy költségvetést, amit nem úgy kezel, mintha a vizes vb lenne, hanem tényleg csak annyit költ, amennyit eredetileg is eltervezett. A költségvetés alatt nem kell pontos összegekre gondolni, nyugodtan tervezzen nagyságrendekben is, vagy maximum értékekben is. Nézze meg, melyik szerettére milyen összeget tud rászánni, és ezt ne lépje túl.

Sokaknak segít az is, ha leírják, hogy kinek mit vettek, és mennyibe került. Így nem futnak bele abba a hibába, hogy kis apróságokból egy egész tetemes összegnyi ajándék gyűlik össze észrevétlenül.

Illetve egyre több család beszéli meg azt is, hogy csak a legszűkebb családi kör vesz egymásnak ajándékokat, és még így sem költenek egy bizonyos értékhatár felett. Sok helyen inkább összeülnek karácsony másnapján, mindenki visz valamit enni és inni és csak szimplán együtt ünnepel a család drága ajándékok nélkül. Hiszen igazából pontosan erről szól a szeretet ünnepe.

Árösszehasonlító oldalak

A nagy költekezés előtt mindenképpen nézzen szét az árösszehasonlító oldalakon, hiszen tízezres nagyságrendben lehetnek különbségek a különböző áruházak ajánlatai között. Ugyanakkor ne dőljön be a túl kedvezőnek tűnő ajánlatoknak. Egy kütyü esetében könnyen pórul járhat ha nem hivatalos kereskedelmi partnernél vásárol. Csak megbízható és már jól ismert boltoktól rendeljen, és mindig figyeljen arra, hogy gyártói garanciával rendelkező terméket vegyen, hogy elkerülje a későbbi kellemetlenségeket. Viszont ha megvannak a legjobb ajánlatok, akkor az éppen aktuális akciók átfutásával tud még többet spórolni.

Fotó: Unsplash/ Gyorgy Bakos

Nulla százalékos hitelek

Ha idén nagyobb karácsonyi ajándékban gondolkodik a családnak vagy a szeretteinek és venne például egy új televíziót vagy egy telefont, akkor már most kezdjen el 0 százalékos hiteles akciókat nézni és lecsapni egy akcióra. Persze nem állítjuk, hogy egyszerű lesz elrejteni a meglepetést karácsonyig ha már most megveszi az új hűtőt, de sokat spórolhat azzal, ha nem nem kell az áruhitel kamatát fizetni ha nem muszáj. És természetesen nem győzzük hangsúlyozni, hogy kölcsönből karácsonyozni egyáltalán nem jó megoldás csak ha valamire tényleg nélkülözhetetlen szüksége van a családnak.

Jön a Black Friday!

A karácsony előtti spórolásra és olcsó vásárlásra a Black Friday az egyik legideálisabb időszak. Azért írjuk, hogy időszak, mert míg ez külföldön valóban egy nap és valóban a boltok versenyeznek az akcióik mértékével, meg néha a vásárlók verik meg egymást egy-egy Xboxért vagy TV-ért, addig Magyarországon ez 2-3 hétig elhúzódik. Eredetileg a Hálaadás utáni péntek a napja az amerikai hagyományok szerint, ami idén november 24, ekkor elvileg csak a fizikai boltok akcióznak, aki a virtuális tülekedést szereti, annak ott a Cyber Monday, ami idén november 27-én lesz. Ehhez képest itthon azt ajánljuk, hogy más egy-két héttel korábban érdemes rákészülni, mert a boltok egymással versenyezve rendezik meg azon logika mentén, hogy aki leghamarabb tart Black Fridayt, ott költik majd el a legtöbb pénzt. Érdemes ezért feliratkozni a nagyobb webáruházak hírleveleire is, hogy időben értesüljön a dolgokról és akár az akciók egy részéről is.

Illetve érdemes az európai webáruházak között is szétnézni, a többség ugyanis szállít Magyarországra is, és könnyen kifoghat olyan akciót, hogy még a postaköltséggel együtt is bőven megéri külföldről rendelni, ráadásul Európán belül egy hónap alatt még a késéseket belekalkulálva is megérkezik a csomag.

Pénzvisszatérítéses akciók

Egyáltalán nem terjedt még el itthon ez a gyakorlat, de például a Cannon, az Olympus vagy a Nikon is szokott pénzvisszatérítéses akciókat hirdetni, de bele lehet ritkán futni akár hipermarketekben vagy nagyobb elektronikai üzletekben, hogy vásárlás után a vételár bizonyos százalékát visszakapja vásárlási utalványban. Ha az előbbi példánál maradunk és például új TV-t vesz egy hipermarketben pénzvisszatérítéses akcióban, akkor megvan a karácsonyi bevásárlásra szánható összeg egy része is.

Fotó: Unsplash / Jiří Wagner

Hűségkártyák

Ha egész évben hurcolássza magával a mindenfajta törzsvásárlói vagy hűségkártyáit, akkor most itt az ideje, hogy rendesen ki is használja is őket. Ajándékvásárláskor se feledje el, hogy melyik üzletekben van kedvezményre jogosító kártyája, vagy honnan kapott extra kuponokat, esetleg van-e olyan kártyája, amivel levásárolhatja az egész évben gyűjtött pontokat.

Egész évben tengődő apró

Sok háztartásban bevett szokás, hogy a túl sok aprót néha csak úgy kiszórják a pénztárcából, mikor már túl nehéz lesz. Azt nem állítjuk, hogy egy ilyen pénzérmekupac luxuskarácsonyt eredményez, viszont könnyen kiderülhet, hogy pár ezer forint áll otthon befőttesüvegben, vagy a kocsi különböző kis tárolóiban.

Adja el a tavalyi ajándékokat online

Ha lassan egy éve tengődik a sarokban a bortartó, a késkészlet vagy bármi, amit karácsonyra kapott, akkor lassan bevallhatja magának, hogy teljesen feleslegesen . Ahelyett, hogy tovább kerülgeti ezeket, inkább tegye fel őket az internetre és adja el, hogy idén karácsonykor már más kerülgesse őket, a pénzből pedig vehet valami olyat, amire valóban szüksége van. Akkor jár legjobban, ha még bőven karácsony előtt felteszi, hogy legyen ideje még magának vagy a szeretteinek is venni valamit az összegből.