Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Megtalálták a tengeralattjárón meghalt svéd újságírónő testrészeit

Megtalálták a tengeralattjárón meghalt svéd újságírónő testrészeit

Búvárok megtalálták a két hónappal ezelőtt titokzatos körülmények között meghalt Kim Wall svéd újságírónő levágott fejét, két lábát és ruháit – jelentette be szombaton a dán rendőrség. Korábban a tenger partra sodorta a nő torzóját egy koppenhágai szigeten. Most egy dél-dániai öbölben találtak rá pénteken két elsüllyesztett zsákra, és abban a megcsonkolt holttest részeire, illetve egy késre Kim Vall ruháira és néhány nehezebb fémtárgyra. A hatósági fogorvosok megerősítették, hogy a fej valóban az újságírónőé volt.

A hatóságok augusztus 23-án azonosították a tisztázatlan körülmények között feldarabolt és tengerbe dobott Kim Wallt, akinek holttestéből akkor csak a partra sodort törzsére találtak rá. A torzón 15 késszúrás és fűrészelés nyomaira bukkantak az orvos szakértők.

A svéd újságírónőt augusztus 10-én látták utoljára egy tengeralattjárón annak tulajdonosa, Peter Madsen társaságában. A nő állítólag interjút akart készíteni a férfival az általa házilag készített 40 tonnás és 18 méteres járművön. A tengeralattjáró később elsüllyedt, a 46 éves Madsen túlélte a “hajótörést”, de a hatóságok augusztus 11-én őrizetbe vették gyilkosság gyanújával. Madsen eddig azt vallotta, a hajón baleset történt, amikor egy merülés után mindketten ki akartak menni a búvárhajó fedélzetére és egy csapóajtó teljes erőből rácsapódott a nő fejére. A feltaláló azt állította, hogy a pánik okozta sokkhatás alatt dobta a tengerbe a holttestet, nehezékeket kötött a testre azért, hogy az a tengerfenékre süllyedjen amolyan “temetési szertartásként”. Tagadta ugyanakkor, hogy megcsonkította volna a tetemet.

Az újságírónő halála után a feltaláló maga süllyesztette el tengeralattjárót, mert úgy gondolta, hogy a történtek után nem fogja többé használni a vízi járművet.

Az ügyészség nem ad hitelt Madsen verziójának, sőt a gondatlanságból elkövetett emberölés vádját gyilkosság vádjára súlyosbította kedden, és azt megtoldotta a hullagyalázás vádjával is. A gyilkosság oka és indítéka azonban egyelőre ismeretlen.

A szabadúszó újságíróként New Yorkban és Kínában dolgozó Kim Wall olyan lapoknak írt, mint a brit Guardian és az amerikai New York Times. (MTI)